Skip to main content

Ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Ουίλιαμ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ κάθεται σε ένα βουνό από χρυσάφι, όντας ο πλουσιότερος κληρονόμος των ευρωπαϊκών μοναρχιών. Ήδη η περιουσία του εκτιμάται σε 30 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, αποκόμισε κι ένα «θησαυρό» αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίρες…

Με το να γίνει Πρίγκιπας της Ουαλίας με την άνοδο του πατέρα του, Βασιλιά Καρόλου Γ΄, στον θρόνο της Αγγλίας, ο Ουίλιαμ κληρονόμησε αυτόματα το περίφημο Δουκάτο της Κορνουάλης, μια ιδιωτική περιουσία που περνάει στον κληρονόμο από το Στέμμα από το 1337, και ο πρίγκιπας δεν μπορεί να μεταπωλήσει…

Οικόπεδα, διαμερίσματα… ακόμα και μια πόλη!

Το οχυρό έχει 52.700 εκτάρια γης, ποτάμια, εκβολές ποταμών και ακτές, 2.360 εκτάρια δάση, καθώς και πολλά αγαθά και ακίνητα όπως κατοικίες στο κεντρικό Λονδίνο, το Μάντσεστερ ή το Μπρίστολ, εξοχικές κατοικίες που ενοικιάζονται, το περίφημο γήπεδο κρίκετ Oval, στα νότια της πρωτεύουσας, αλλά και τη νέα πόλη του Poundbury, σχεδιασμένη από τον πρίγκιπα Κάρολο, η οποία στεγάζει 4.000 κατοίκους, για να μην αναφέρουμε τα σπίτια στα Isles of Scilly που ανήκουν στο Δουκάτο από τον 14ο αιώνα και του οποίου οι ένοικοι είναι υποχρεωτικά ντόπιοι, σύμφωνα με έναν παλιό φεουδαρχικό νόμο.

Σε αυτό προστίθεται ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων που διαχειρίζονται χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στο City, οι οποίοι μερικές φορές χρησιμοποιούν τακτικές, όπως επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους, όπως αποκαλύπτεται από τα Paradise Papers.Το Δουκάτο απαλλάσσεται από τον εταιρικό φόρο, αλλά ο Κάρολος πλήρωνε ένα ποσό σε εθελοντική βάση (περίπου 5 εκατομμύρια λίρες), μια σοφή προφύλαξη που θα έπρεπε να ακολουθήσει ο Γουίλιαμ για να αποφύγει μια κατακραυγή…

Το εισόδημα του νέου πρίγκιπα της Ουαλίας αυξάνεται σημαντικά αφού ο νέος βασιλιάς, ο πατέρας του Κάρολος Γ’, θα πρέπει να του πληρώνει ενοίκιο κάθε χρόνο για την περιουσία του στο Highgrove, που βρίσκεται τώρα στο δουκάτο του – η Sun υπολογίζει 700.000 λίρες ή 800.000 ευρώ… Αυτή η κατοικία είναι μακράν η αγαπημένη του Καρόλου, την περιποιείται εδώ και σαράντα χρόνια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι της Βασιλικής Συζύγου, Καμίλα.

Η νέα περιουσία του πρίγκιπα Γουίλιαμ θα του επιτρέψει να διατηρήσει το δουκάτο του, να πληρώσει τους 130 υπαλλήλους και να διασφαλίσει τον τρόπο ζωής του και της οικογένειάς του, δηλαδή την Κέιτ και τα τρία παιδιά τους, των οποίων οι σπουδές στο  Lambrook School κοστίζουν περίπου 70.000 ευρώ το χρόνο.

Από αυτή την άποψη, ο Γουίλιαμ δύσκολα θα μπορεί να είναι «άνεργος» αφού είναι πλέον μόνο ένα βήμα από το θρόνο μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’, και με τον αδερφό του εκτός βασιλικών καθηκόντων.

Όσο για την επίσημη διαμονή τους, τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό: το ζευγάρι μόλις μετακόμισε στο Adelaide Cottage, στην περιοχή Windsor, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το πράσινο και να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο κοντά. Η λογική θα ήθελε ο Γουίλιαμ και η Κέιτ να εγκατασταθούν μεσοπρόθεσμα στο Λονδίνο και στο Clarence House, την κατοικία που μέχρι στιγμής είχε ο Κάρολος, ο οποίος έχει μετακομίσει επίσημα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Συν τοις άλλοις, για τα Σαββατοκύριακα στη χώρα του, ο νέος Πρίγκιπας της Ουαλίας έχει επίσης στη διάθεσή του τη διακριτική έπαυλη του Anmer Hall στο Norfolk. δώρο από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Πηγή: Le Point