Skip to main content

Η Όμικρον στερεί το κέφι από τις παμπ του Λονδίνου

Εστιατόρια, παμπ και καταστήματα λιανικής στη Βρετανία ζητούν επειγόντως περισσότερη κρατική βοήθεια, διαμαρτυρόμενοι ότι οι αυξημένοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα για την καταπολέμηση της έκρηξης του Covid πνίγουν τις επιχειρήσεις.

Οργανισμοί που εκπροσωπούν περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα, λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις.

Αν και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που προκλήθηκε από την υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον δεν έχει ακόμη οδηγήσει στο είδος του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, οι βρετανικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός εντολών μάσκας, απαιτήσεων εμβολιασμού και αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια της Η περίοδος αιχμής των διακοπών θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.

Οι τομείς του λιανικού εμπορίου, της φιλοξενίας και της αναψυχής «βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Μάθιου Σιμς, ο οποίος βοήθησε στην ενορχήστρωση της καμπάνιας και ηγείται μιας ομάδας βελτίωσης των επιχειρήσεων στο Croydon, νότια του Λονδίνου. Χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα βοήθεια ανεπαρκή, ο Σιμς είπε ότι «τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή για μια ανοιχτή οικονομία που είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Δεν είμαστε πια εκεί».

Εστιατόρια, παμπ και μπαρ ανέφεραν ότι από τότε που η κυβέρνηση πρόσθεσε μια νέα σειρά περιορισμών, γνωστό ως Σχέδιο Β, στις 8 Δεκεμβρίου ως απάντηση στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, οι ακυρώσεις δείπνων και πάρτι έχουν ξεκινήσει και η κυκλοφορία των πεζών έχει εξαφανιστεί σε ορισμένες περιοχές.

Στο Gordon’s Wine Bar στο κεντρικό Λονδίνο, η εορταστική περίοδος είχε αρχίσει να επικρατεί — και μετά σταμάτησε.

«Μπορούσες να αισθανθείς ότι ήρθαν τα Χριστούγεννα, το βουητό, τα φώτα ήταν αναμμένα», είπε η Αμάντα Γουάιτσαϊντ, διευθύντρια διοίκησης του Gordon’s, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως το παλαιότερο wine bar της πόλης. Πριν το κύμα αποκτήσει ορμή, ήταν συνηθισμένο να μην βρίσκει κάποιος τραπέζι στο κελάρι του και στην εξωτερική του αυλή.

«Και μετά εξαφανίστηκε», είπε η Γουάιτσαϊντ. «Ήταν πολύ δραματικό».

Οι πελάτες αραίωσαν και αρκετά μέλη του προσωπικού προσβλήθηκαν από τον Covid, είπε. Η Gordon’s προσφέρει πλέον μόνο εξωτερικές υπηρεσίες και η Γουάιτσαϊντ εκτιμά ότι οι πωλήσεις έχουν μειωθεί περίπου κατά 25%.

Η παμπ Coach and Horses στο Σόχο «ανταγωνίζεται» παρομοίως με λιγότερους πελάτες και άρρωστο προσωπικό. Την περασμένη εβδομάδα, η επιχείρηση ήταν εκτός λειτουργίας κατά το ένα τρίτο του αναμενόμενου κανονικά, ενώ τη Δευτέρα, έπεσε «από την άκρη ενός γκρεμού», δήλωσε η ιδιοκτήτρια Άλισον Ρος.

Τρία από τα τέσσερα μέλη του προσωπικού πλήρους απασχόλησης και δύο από τα τέσσερα άτομα με μερική απασχόληση είχαν προσβληθεί από τον Covid. Η Ρος έχει προσλάβει προσωρινή βοήθεια και σχεδιάζει να κλείσει αρκετές ώρες νωρίτερα σε λίγες μέρες.

Το The Coach and Horses είναι μία από τις περίπου 400 παμπ που ανήκουν στις Fuller, Smith & Turner, η οποία ξεκίνησε ως εταιρεία ζυθοποιίας. Ο Σάιμον Έμενι, ο διευθύνων σύμβουλος, κάλεσε την κυβέρνηση Τζόνσον για περισσότερη βοήθεια.

«Είμαστε αμέσως πίσω στο σημείο που ήμασταν τον Μάρτιο του 2020 με την κυβέρνηση να κρατά τη φιλοξενία ανοιχτή, ενώ ουσιαστικά λέει στο κοινό να μην κοινωνικοποιηθεί», είπε ο κ. Εμενί σε δήλωση. «Ο Δεκέμβριος θα πρέπει να είναι η πιο πολυσύχναστη περίοδος για εμάς — και τα έσοδα που παράγονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο».

Η εταιρεία έχει κλείσει προσωρινά 20 παμπ, είπε μια εκπρόσωπος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times