Skip to main content

12άρι ανάχωμα στην πτωτική πορεία του οίκου Μεταξά

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Η απόφαση του μητρικού ομίλου Remy Cointreau να εστιάσει τη διανομή των κωδικών METAXA κυρίως στα premium ράφια προκάλεσε μικρές αναταράξεις στα μεγέθη της χρήσης 1/4/2018-31/3/2019, τάση που φέρεται να διατηρείται και στην τρέχουσα περίοδο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο μητρικός όμιλος Remy Cointreau για το εταιρικό τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις του House of Metaxa διατηρούν την πτωτική πορεία της χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31/3/2019, γεγονός που αποδίδεται από τον μητρικό όμιλο στις αλλαγές της διανομής στην Κεντρική Ευρώπη και στη Γερμανία.

Ωστόσο, το ισχυρό χαρτί, που αφορά το «metaxa 12 αστέρων» στις βασικές του αγορές, όπως Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ρωσία, εξακολουθεί να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις, εξέλιξη που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι στο σύνολο του οικονομικού έτους θα υπάρξει βελτίωση.

Αναφορικά με την εικόνα που εμφάνισε η ποτοποιία ΜΕΤΑΧΑ στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού που δημοσιοποίησε πρόσφατα καταγράφηκαν απώλειες όγκου πωλήσεων της τάξεως του 2,6%, ενώ σε αξία η πτώση κυμάνθηκε στο 3%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε 23,2 εκατ. ευρώ. Να επισημανθεί ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 80% του όγκου των πωλήσεων της ποτοποιίας.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, οι πιέσεις ήταν μεγαλύτερες, καθώς τα προ φόρων αποτελέσματα υποχώρησαν κατά 9%, στα 3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα κατά 10%, στα 2 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο υποχρεώσεων, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της ΜΕΤΑΧΑ αφορά δάνειο που έχει λάβει η εταιρεία από τη συνδεδεμένη οντότητα Finance Remy Cointreau SA με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Τα δάνεια ύψους 11,7 εκατ. ευρώ την 31η Μαρτίου 2019 (στις 31 Μαρτίου 2018 ήταν 10,7 εκατ. ευρώ) χρησιμοποιούνται ως κεφάλαιο κίνησης. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας τον Ιούνιο αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ποσού 2.087.485,64, ήτοι το σύνολο των καθαρών κερδών, στον βασικό της μέτοχο, τη Remy Cointreau.