Skip to main content

Σε διαφορετικές «συχνότητες» οι ομολογιούχοι της Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με αίτηση πτώχευσης και ασφαλιστικά μέτρα στράφηκαν κατά της Folli Follie δύο ομολογιούχοι, ενώ μερίδα άλλων πιστωτών της εταιρείας σχεδιάζει να προσφύγει με «κόντρα» αίτημα, διεκδικώντας περισσότερο χρόνο για επικερδή συμφωνία στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, η οποία κατά τα λεγόμενα του προέδρου του Δ.Σ. της εισηγμένης εταιρείας, Αβραάμ Γούναρη, ολοκληρώνεται εντός των ημερών, με την κατ’ ιδίαν συνάντηση (principal to principal) να πιθανολογείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και η διοίκηση της Folli Follie επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας εξυγίανσης συνεχίζεται», γίνεται σαφές ότι ο χρόνος για μια βιώσιμη λύση έχει σχεδόν εξαντληθεί και -ασχέτως με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης διοίκησης και ομολογιούχων- η κάθε πλευρά θα αναμένει μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις για να κλείσει την υπόθεση οριστικά.

Ειδικότερα, χθες η ίδια η Folli Follie ανακοίνωσε ότι δύο ομολογιούχοι πιστωτές της, οι οποίοι κατέχουν αθροιστικά ομόλογα ποσού 1,5 εκατ. ευρώ εκ των Εγγυημένων Μετατρέψιμων Ομολόγων λήξεως 2019 (εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg S.A.) και ομόλογα ποσού 2,5 εκατ. ελβετικών φράγκων εκ των Εγγυημένων Ομολόγων λήξεως 2021 (εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg II S.A.), ήτοι μόλις 0,87% επί των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, κατέθεσαν αίτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία ζητούν να κηρυχθεί η εταιρεία σε πτώχευση (αίτημα που έλαβε δικάσιμο στις 16 Οκτωβρίου). Παράλληλα, οι εν λόγω ομολογιούχοι κατέθεσαν αίτηση και για τη λήψη προληπτικών μέτρων κατ’ άρθρον 10 του Πτωχευτικού Κώδικα και δη για την απαγόρευση διάθεσης κάθε περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας, συνοδευόμενη από αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, το οποίο συζητήθηκε χθες και αναμένεται απόφαση.

«Μεμονωμένοι»

Η διοίκηση της Folli Follie θεωρεί ότι οι κατατεθείσες αιτήσεις στερούνται παντελώς ερείσματος, επιφυλάσσεται δε παντός δικαιώματός της. Μάλιστα ο κ. Γούναρης στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας -στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκε η ανάθεση στην PwC του ρόλου του ορκωτού ελεγκτή για την οικονομική χρήση 2018 έναντι αμοιβής 1,2 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου εντός 4μήνου- σχολίασε ότι πρόκειται για μεμονωμένους ομολογιούχους. Εξάλλου, όπως εξήγησε, οι ομολογιούχοι αποτελούνται από πολλά ετερόκλητα κοινά, γεγονός που δικαιολογεί και τον βαθμό δυσκολίας της διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε πάντως αισιοδοξία για την έκβαση της διαδικασίας. 

Προφανώς η παραπάνω μερίδα επενδυτών δεν απηχεί τις απόψεις όλων των ομολογιούχων -όπως άλλωστε αναφέρει και η Folli Follie-, καθώς πληροφορίες θέλουν μια άλλη μερίδα ομολογιούχων να φέρεται έτοιμη να κινηθεί κατά της παραπάνω τακτικής. Μελετούν δε οι συγκεκριμένοι να καταθέσουν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικό αίτημα, εάν χρειαστεί, για να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να εξαντλήσουν τα περιθώρια συμφωνίας. 

Υπάρχει όμως και μια ακόμη τάση, όσων έχουν προσφύγει στα ελβετικά δικαστήρια και των οποίων τα συμφέροντα δεν επηρεάζονται από την έκβαση των παραπάνω δικαστικών ενεργειών, αφού διεκδικούν αποζημιώσεις από ελβετικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που ενεπλάκησαν στις ομολογιακές εκδόσεις ως joint bookrunners. 

Μέρος του FFG η Links

Με την ευκαιρία των εξελίξεων αυτών η FFG χθες αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της 8ης Οκτωβρίου της θυγατρικής της Links (London) Limited που τέθηκε υπό διαχείριση σύμφωνα με την παράγραφο 22 του Παραρτήματος Β1 του πτωχευτικού νόμου του 1986 Αγγλίας και Ουαλίας. Σημειώνει σχετικά ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο σκοπεύει να εργαστεί από κοινού με τους συνδιαχειριστές της Links of London (Matthew Smith και Daniel Smith, αμφότεροι της Deloitte LLP), ώστε να διασφαλιστεί ότι η δραστηριότητα της Links of London θα συνεχίσει μετά τη θέση της σε διαχείριση, ως μέρος του ομίλου.