Skip to main content

ΔΕΘ-Helexpo: Αντί για κέρδη 1,5 εκατ., ζημιές 2 εκατ. ευρώ

Στους λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Thessaloniki Helexpo Forum, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Οπως είπε, στην 85η ΔΕΘ ήταν τιμώμενη χώρα η Γερμανία και τώρα πρέπει να συναποφασιστεί η χρονιά που θα προσκληθεί ως τιμώμενη χώρα και πάλι η Γερμανία.

Παράλληλα σημείωσε για το 2021 τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ θα είναι η Γαλλία.

«Η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ μάς στεναχώρησε όλους τους Θεσσαλονικείς και ζημίωσε οικονομικά τη ΔΕΘ και την πόλη, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά ότι ήταν επιβεβλημένη για λόγους δημόσιας υγείας, και η υγεία προηγείται πάντοτε της οικονομίας», τόνισε ο κ. Τζήκας.

Προϋπολόγιζαν τζίρο 16 εκατ. και κέρδη 1,5 εκατ.

Οσον αφορά στη ΔΕΘ-Helexpo είπε ότι προϋπολόγιζαν για το 2020 τζίρο 16 εκατομμυρίων ευρώ με περίπου 1,5 εκατομμύριο κέρδη και θα ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε κερδοφορία με πολύ πιθανή την υπέρβαση του στόχου αφού η 27η AGROTICA (30 Ιανουαρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου) ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών με ρεκόρ επισκεψιμότητας 144.000 επισκεπτών και 100% αύξηση των ξένων εμπορικών επισκεπτών.

Η πρόβλεψη, πλέον, είναι ότι η ΔΕΘ-Helexpo θα έχει μειωμένο τζίρο κατά 60% και πάνω από 2.000.000 ευρώ ζημιές.

Αναπλήρωση απωλειών

Ο κ. Τζήκας δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι η τεχνική συζήτηση που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αναπλήρωση των απωλειών θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα τόσο για τη ΔΕΘ-Helexpo όσο και για τον κλάδο ευρύτερα.

Ταυτόχρονα επισήμανε πως «η απόφαση μας να διοργανώσουμε το πρώτο Thessaloniki Helexpo Forum, από τις 11 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, στη θέση της 85ης ΔΕΘ, υπαγορεύτηκε από την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην πόλη και στη χώρα ολόκληρη, να είναι ο Σεπτέμβριος ένας μήνας γιορτής για τη Θεσσαλονίκη».

«Αποφασίσαμε στη Θεσσαλονίκη να δηλώσουμε παρόντες και αισιόδοξοι και να στείλουμε ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, με προφυλάξεις και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Η οικονομία, έστω και με μάσκα, πρέπει να επιστρέψει και να συνυπάρξει με την υγεία», είπε ο κ. Τζήκας.