Skip to main content

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη Μαρινόπουλος

Από την έντυπη έκδοση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, με την αγωνία εργαζόμενων, μετόχων, προμηθευτών, ακόμη και ανταγωνιστών… και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση να κορυφώνεται, καθώς περίπου 40 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία (14/2/2017) που προβλέπεται στη συμφωνία με τη Σκλαβενίτης και τις τράπεζες, στο πλαίσιο του αιτήματος υπαγωγής της στο άρθρο 106 βθ, το Πρωτοδικείο δεν έχει εκδώσει απόφαση, ενώ οι πιέσεις εντείνονται προς πολλές κατευθύνσεις.

Στο επίκεντρο είναι η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, η οποία δεν καταβλήθηκε στην προβλεπόμενη προθεσμία, μέχρι τις 31/12/2016, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ανησυχούν για τις εξελίξεις, παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης περί άμεσης διευθέτησης της οικονομικής εκκρεμότητας όταν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι το ύψος της μηνιαίας μισθοδοσίας εκτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ.

«Ίσως την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση στη «N» πηγής που συμμετέχει στις διαδικασίες και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε πληροφόρηση σχετικά με τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης.

Το στοιχείο αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης, εντείνει την αγωνία και μετριάζει τις προσδοκίες που καλλιέργησε προ ημερών το καθησυχαστικό «μήνυμα» του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα (βλ. «N» 29/12/2016) κύκλοι του υπουργού Επικρατείας ανέφεραν ότι «οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος Α.Ε. δεν πρέπει να ανησυχούν, εξαιτίας της καθυστέρησης καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης. Η καθυστέρηση αυτή, που οφείλεται στους δυστυχώς συνήθεις αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης, δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία».

Πάντως, απόγνωση εξέφρασαν χθες οι σχεδόν 13.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας Μαρινόπουλος, διά των εκπροσώπων τους, καθώς αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με στελέχη της εταιρείας.

Όπως ανέφεραν στη «N» οι επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων, ζήτησαν την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση προαναγγέλλοντας τις κινήσεις στις οποίες θα προβούν κατά τις επόμενες ημέρες εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, το οποίο η εργοδοσία φέρεται να συσχετίζει με την έκδοση της δικαστικής απόφασης που θα ενεργοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Οι εργαζόμενοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου ήδη από τα μέσα του μήνα, καθώς παρατηρούσαν την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου.

Σημειώνεται ότι η μη καταβολή της μισθοδοσίας Δεκεμβρίου είναι αποτέλεσμα της εξάντλησης της «ενδιάμεσης χρηματοδότησης» ύψους 80 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας (βλ. «N» 5/9/2016), η οποία έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη «νέα χρηματοδότηση» της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» από τα πιστωτικά ιδρύματα και τη Σκλαβενίτης, την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης με την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Αυτή η εξέλιξη, άλλωστε, θα ενεργοποιήσει τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της Μαρινόπουλος στην «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» και θα ανοίξει τον δρόμο για την αναχρηματοδότηση, την πληρωμή προμηθευτών, τις επενδύσεις αναμόρφωσης δικτύου κοκ.