Skip to main content

Μυτιληναίος: Deal αξίας  400 εκατ.  στη Λιβύη

Από την έντυπη έκδοση 

Τη διεθνώς υψηλή τεχνογνωσία της Μυτιληναίος στην ανάπτυξη έργων ηλεκτροπαραγωγής πιστοποιεί η συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL), για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή (EPC) μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης. Η συμβατική αξία για τη Μυτιληναίος από τη συμφωνία ανέρχεται στα 400 εκατ. δολάρια, ενώ ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της Λιβύης.

Η μονάδα θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ θα έχει συνολική ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650 MW, περιλαμβάνοντας τέσσερις αεριοστρόβιλους General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου. Εκτός από τους αεριοστρόβιλους, η ελληνική εταιρεία θα αναλάβει να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει επίσης όλο τον σχετικό βοηθητικό εξοπλισμό, όπως επίσης και ενός υποσταθμού 220/66kV.

Πρόκειται για το πρώτο έργο της Μυτιληναίος στη Λιβύη, μία χώρα με ουσιώδεις ενεργειακές ανάγκες και απαιτήσεις. Ο σταθμός θα εκτελεστεί βάσει χρονοδιαγράμματος ταχείας εκτέλεσης (fast-track), ώστε ο πρώτος αεριοστρόβιλος να είναι έτοιμος για σύνδεση στο δίκτυο σε εννέα μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου σε ειδική τελετή στην Τρίπολη της Λιβύης, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της GECOL, Abdul Majid Hamza, αντιπροσωπείας της GE, αλλά και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Μυτιληναίος Ευ. Μυτιληναίου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το έργο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροδότηση της Λιβύης, διαδραματίζοντας έτσι καταλυτικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας. «Δεσμευόμαστε γι’ αυτό το έργο και η Μυτιληναίος είναι περήφανη που θα συμβάλει, αξιοποιώντας την τεράστια και μοναδική εμπειρία μας στην κατασκευή μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» σημείωσε.