Skip to main content

Ενώπιον της γ.σ. μετόχων η διοίκηση της Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με κεντρικό θέμα την έγκριση των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017 και την απαλλαγή της διοίκησης από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της επίμαχης περιόδου, συνέρχεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie, η οποία καλείται να συνέλθει εκ νέου στις 3.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας με θέμα την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2018.

Οι διαδικασίες αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν ληφθεί υπόψη ότι η διοίκηση της Folli Follie θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους μετόχους της χωρίς να έχει εξασφαλίσει συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της, αν και το επιδίωκε το τελευταίο διάστημα, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια σε αίτηση εξυγίανσης μέσω υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα στα τέλη του μήνα, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα.

Πίεση χρόνου
Καθώς αδειάζει η κλεψύδρα και δεν απομένει χρόνος στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και τα στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης εταιρείας για περαιτέρω διαβουλεύσεις, το ενδεχόμενο της πτώχευσης μπαίνει στο κάδρο επιβαρύνοντας το κλίμα. Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία κοινοποίησε πρόσφατα απαντήσεις σε ερωτήματα ομολογιούχων, χωρίς όμως να κάνει αντιπρόταση στις παρατηρήσεις τους επί του term sheet, επιμένοντας στο σχέδιο της 15ης Ιουλίου, το οποίο ωστόσο έχει απορρίψει μερίδα πιστωτών. Δεν έδειξε δηλαδή διατεθειμένη να παραχωρήσει περιουσιακά στοιχεία που αποκτά η OpsCo, εταιρεία που θα συσταθεί για να διαχειριστεί τα ιδιόκτητα σήματα του ομίλου FF Group, αλλά ούτε και να αυξήσει την εγγύηση που προσφέρει και η οποία συνοψίζεται στα ακίνητα της AssetCo (τα περισσότερα από τα οποία είναι δεσμευμένα) με αποτίμηση περί τα 90 εκατ. ευρώ και μη εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο 20 εκατ. ευρώ, εγγυητής του οποίου είναι η OpsCo. Έναντι αυτής της «προσφοράς» οι ομολογιούχοι θα πρέπει να παραιτηθούν από απαιτήσεις άνω των 430 εκατ. ευρώ για να συναινέσουν στο σχέδιο διάσωσης. Με βάση την πρόταση της FF Group οι ομολογιούχοι πιστωτές θα έχουν λαμβάνειν 28 σεντ ανά ευρώ, πρόταση συμφέρουσα έναντι του απευκταίου ενδεχομένου άτακτης χρεοκοπίας που θα λάβουν 10 σεντ ανά ευρώ.

Η μνεία δε που έγινε στην πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας, στο πλαίσιο των ερωταπαντήσεων, περί ασύντακτης χρεοκοπίας, πυροδότησε νέες αντιδράσεις, που δεν διευκολύνουν τη σύγκλιση σε μια συμφωνία. 

Η απαλλαγή
Μείζον θέμα στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης των μετόχων σήμερα είναι η «απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τη διαχείριση της εταιρείας» στην επίμαχη περίοδο της χρήσης 2017. Οι μέτοχοι (εκ των οποίων ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ελέγχει περίπου 40% και η Fosun 16%) καλούνται να δώσουν άφεση αμαρτιών στο Δ.Σ., αν και είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για μέλη του, ενώ δεδομένων των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων και της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας μετόχων – πιστωτών δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι τελευταίοι να αναζητήσουν πιθανές ευθύνες μέσω νομικής οδού.