Skip to main content

Talk of the market: Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για επενδύσεις και …μέτρα

Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτιστεί η εκθετική καμπύλη των κρουσμάτων τύπου Δέλτα. Στο επίκεντρο είναι η Εστίαση και ειδικότερα η επικείμενη λειτουργία των καταστημάτων σε εσωτερικούς χώρους. 

Με Eurogroup και Ecofin ξεκινά η εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο που θα εγκρίνει τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων το ελληνικό. Αλλά οι εργασίες αναμένεται να έχουν έντονο «άρωμα» πανδημίας, σε συνέχεια των αβεβαιοτήτων που αναδύονται με την μετάλλαξη Δέλτα. 

Στο Χρηματιστήριο, καταγράφουμε την έντονη αντίδραση που προκάλεσε την Παρασκευή η είδηση ότι η Alpha Bank θα ενταχθεί στον MSCI Greece Standard Index από 14 Ιουλίου, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Πάντως οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τη νέα “τροπή” της πανδημίας από τη μετάλλαξη Δέλτα φέρνουν πιέσεις. Την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,4% σε εβδομαδιαία βάση, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 1,44% και με την μέση αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 56 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028. 

Κατά τη νέα εβδομάδα, η Alpha Bank αναμένεται να παραμείνει στο προσκήνιο, τόσο λόγω της προσθήκης της στον MSCI όσο και λόγω της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση αύριο, 13 Ιουλίου, των νέων μετοχών, συνολικά 800 εκατομμυρίων, που προέρχονται από την αύξηση κεφαλαίου. 

Ο ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το μέρισμα ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή. Το καθαρό ποσό είναι 0,5225 ευρώ ανά μετοχή και διαμορφώνει μερισματική απόδοση περίπου 4,2%, με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Σε συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του ομίλου Ήρων κατέληξε ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα με τους ομίλους ENGIE και Qatar Petroleum. H οριστικοποίηση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών ενώ σηματοδοτεί την ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της ΓΕΚ Τέρνα, καθώς πλέον θα ενοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Ήρων. Παράλληλα, θα διευρύνει την ηγετική παρουσία της στο χώρο της ενέργειας με στόχο αφενός την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα κι αφετέρου την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο πελατολόγιο.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την αγορά 267.465 ιδίων μετοχών στο διάστημα από 2 έως 8 Ιουλίου 2021, σε μέση τιμή 14,4501 ευρώ ανά μετοχή. Μετά τη συναλλαγή αυτή η εταιρεία κατέχει 5.806.108 ίδιες μετοχές ή 1,26% του συνόλου των μετοχών της. 

Σύμφωνα με γνωστοποίηση της ΕΧΑΕ το επενδυτικό κεφάλαιο Capital Group Companies κατέχει έμμεσα το 5,09% του μετοχικού του κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας.

Εντωμεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το ενημερωτικό δελτίο της Prodea Investments για την έκδοση ενός 7ετούς κοινού ομολογιακού δανείου που θα εισαχθεί στο ΧΑ. Η Prodea επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 300 εκατ. ευρώ και η δημόσια προσφορά θα αρχίσει στις 14 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου.

Μετά τα 6 Airbus A320neo η Sky express ενισχύει το στόλο της με άλλα 6 σύγχρονα αεροσκάφη χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ATR 72-600. Η νέα συμφωνία με την ATR είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ. 

Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 2,8% στα 179,128 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2020 η Ε.Ι.Παπαδοπούλου ΑΕ που είδε τα μερίδιά της να ενισχύονται τόσο στα μπισκότα, όσο και στην κατηγορία ψωμιού και τους άλλους τομείς που δραστηριοποιείται. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του ομίλου ανήλθαν σε 11,571 εκατ. ευρώ με αύξηση 6,4%. 

naftemporiki.gr