Skip to main content

Επενδυτική «σιγή» η απάντηση της Eldorado Gold στην κυβέρνηση

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Στο «σημείο μηδέν» βρίσκεται για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα η επένδυση της Eldorado Gold και ενώπιον της διαθεσιμότητας σε πρώτη φάση και της απόλυσης έπειτα από δύο-τρεις μήνες βρίσκονται οι εργαζόμενοι της θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές και μερικές ώρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα και το επενδυτικό προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώπιον της τιμώμενης χώρας Κίνας και των επιχειρηματιών της, η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, και ένας από τους μεγαλύτερους στην πράξη επενδυτές στη χώρα, προχώρησε σε τροποποίηση των επενδυτικών σχεδίων της. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεών της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της έπειτα από πολλούς μήνες άκαρπων συναντήσεων και συζητήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τη λήψη αδειών ρουτίνας στο έργο της Ολυμπιάδας αλλά και το περιεχόμενο της διαιτησίας για το έργο των Σκουριών, θέτοντας με τον τρόπο αυτό δημόσια την ελληνική πολιτεία και την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών τους για τις συνέπειες των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του επιχειρηματικού της έργου.  

Από εδώ και πέρα, στο μεσοδιάστημα από τις 15 έως τις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κριθεί τι μέλλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη επένδυση, που μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και απασχολεί 2.400 εργαζόμενους. Οι δύο ημερομηνίες-ορόσημο αντιστοιχούν αφενός στην επίδοση του κειμένου της διαιτησίας από το ελληνικό Δημόσιο προς την εταιρεία και αφετέρου στη λήξη της προσωρινής άδειας της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου της Ολυμπιάδας, που θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα από τη μόνιμη άδεια λειτουργίας προκειμένου να είναι σύννομο το έργο. Και συγχρόνως να δοθεί έγκριση της άδειας τεχνικής μελέτης για την εγκατάσταση μιας νέας μονάδας στην Ολυμπιάδα και την τροποποίηση της άδειας για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στις Σκουριές.

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

  • Να τεθεί άμεσα το αντικείμενο του προβλήματος, που οδήγησε στη διαιτησία, όπως ζητάει η διοίκηση της εταιρείας επισταμένως, το οποίο χρονίζει εδώ και πέντε μήνες, και ταυτόχρονα να δοθούν οι άδειες ρουτίνας για την Ολυμπιάδα, όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός κ. Σταθάκης ότι θα γινόταν στο τέλος Αυγούστου, παράλληλα όμως να δοθούν και οι άδειες για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στις Σκουριές, που είναι συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου.
  • Να προσδιοριστεί το αντικείμενο του προβλήματος, αλλά να μη δοθούν στο μεταξύ οι άδειες ρουτίνας για την Ολυμπιάδα και των υπολοίπων.
  • Να μην προσδιοριστεί το αντικείμενο του προβλήματος και να μη δοθούν οι άδειες ρουτίνας της Ολυμπιάδας αλλά και των υπολοίπων.

Με το πρώτο σενάριο υπάρχει παράθυρο συνεννόησης, με τα άλλα δύο τα πράγματα εξωθούνται στα άκρα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που η υπόθεση της Eldorado Gold ακολουθήσει τη δικαστική οδό θα απαιτηθούν υπέρογκες αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Από την πλευρά του ο CEO της Εldorado Gold, George Burns, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πρόθυμος για διάλογο με την κυβέρνηση. Ειδικότερα τόνισε: «Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά την οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος, αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές. Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα. Η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών». Όπως έχει επισημάνει η διοίκηση της Eldorado Gold, η εταιρεία δεσμεύεται από τους μετόχους της να κατανείμει με προσοχή τα κεφάλαιά τους. Υπήρξαν σημαντικά κόστη που συνδέονται με τις συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων της στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η Εldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα. «Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάνει αλλεπάλληλες αναφορές στις διεθνείς αγορές πως είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι συνεχείς καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών ρουτίνας προς τη θυγατρική της Eldorado Gold, οι οποίες αποτελούν συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης, υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχυρίζεται στις διεθνείς αγορές», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Burns στο τέλος Αυγούστου στη «Ν».

«Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) για την προετοιμασία της φάσης συντήρησης. Ενώ τα σταθερά κόστη συντήρησης θα ανέρχονται κατά προσέγγιση στα 25 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως».

  • Έργο Σκουριών (Χαλκιδική): Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκατ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
  • Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική): Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.
  • Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική): Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
  • Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη): Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας αντιμάχεται»
Ο CEO της Εldorado Gold, George Burns, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία και σίγουρα δεν φαντάστηκα ότι θα την έπαιρνα στους πρώτους έξι μήνες της θητείας μου ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold. Δυστυχώς, όμως, από τότε που ο προκάτοχός μου Paul Wright καθόταν εδώ τον Ιανουάριο του 2016 η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη σημαντικού μεγέθους επένδυσή μας άλλαξε ελάχιστα».

Αντίδραση από τον ΣΕΒ
Η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει επ’ αόριστον τις επενδύσεις της στην Ελλάδα λόγω των πολλών γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων που έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια δίνει τον τόνο ως προς το δέον γενέσθαι στη χώρα μας. Αυτό τονίζεται στο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι «σωστές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης  περί της αναγκαίας στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας επιβάλλεται να συνοδεύονται και από αντίστοιχες πράξεις». «Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα, ώστε να μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum, που σταδιακά ξαναχτίζεται γύρω από την ελληνική οικονομία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.   

Πολιτική αντιπαράθεση για τις επενδύσεις

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Στο επίκεντρο της «μάχης της ΔΕΘ» για τις επενδύσεις και τα διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Eldorado Gold. Η κυβέρνηση κατήγγειλε συνεννόηση της Ν.Δ. με την επιχείρηση και πήρε νέες αποστάσεις από την εταιρεία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Η επιλογή της Eldorado Gold να ανακοινώσει τις προθέσεις της την επαύριο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που ήταν μάλιστα εστιασμένη στις επενδύσεις, όχι μόνο πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά ανέδειξε και τις επενδυτικές στοχεύσεις των δύο πολιτικών αντιπάλων. Την ανακοίνωση της εταιρείας σχολίασε πρώτος ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος υπογράμμισε τον πολιτικό χαρακτήρα των ανακοινώσεων της εταιρείας και κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι «δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες». «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες», ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης. 

Τον χρονισμό της ανακοίνωσης αξιοποίησε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της». Της καταλόγισε, μάλιστα, ότι στέλνει ένα «εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές», ότι οδηγεί στην ανεργία 1.200 εργαζόμενους της εταιρείας και αφαιρεί την ελπίδα για εργασία σε «άλλους τόσους που σχεδίαζε να προσλάβει η εταιρεία». Αντίθετα, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα βάλει οριστικό τέλος στις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους, οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ν.Δ. επιτέθηκε, όμως, και στον σύμβουλο του κ. Τσίπρα, Ν. Καρανίκα, ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook κάλεσε την Eldorado Gold να πάει «στα τσακίδια». «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις πράξεις τους, ξεδιάντροπα ομολογούν ότι αδιαφορούν και για τις επενδύσεις και για τους εργαζόμενους» τόνισε η Ν.Δ. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα άσκησε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Στον κ. Μητσοτάκη απάντησαν συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι μίλησαν για «στημένο επικοινωνιακό σόου» της Ν.Δ., καταγγέλλοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες στην Ελληνικός Χρυσός «ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρείας».   

Έντονη δυσφορία της Κομισιόν

Toυ Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η αποχώρηση ξένων επιχειρήσεων από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν θα βοηθούσε σε καμία περίπτωση τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι θεσμοί και οι εταίροι διεθνώς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προσέλκυση επενδύσεων, υπογραμμίζουν στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη νέα κόντρα της κυβέρνησης με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού Εldorado Gold στη Χαλκιδική.

Στη βελγική πρωτεύουσα δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την αρνητική εξέλιξη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το όλο θέμα θα τεθεί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην ελληνική πλευρά, στο περιθώριο της άτυπης συνεδρίασης του Εurogroup, στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ταλίν.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μπορεί να απέφυγε να πάρει ευθέως θέση σε σχέση με την απειλή της καναδικής εταιρείας με αποχώρηση από την Ελλάδα εάν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της χορήγησης των αδειών μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο αναφέρθηκε με έμμεσο τρόπο, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η μείωση της ανεργίας είναι ύψιστης σημασίας.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω μεμονωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, όμως θα επιβεβαιώσω πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω μέτρων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον είναι υψίστης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας και συνεπώς υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μέτρων προς αυτή τη κατεύθυνση» ανέφερε ο εκπρόσωπος Αλεξάντερ Βιντερστάιν κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αρνητική εξέλιξη. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν τα αρνητικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο για το συγκεκριμένα θέμα ανησυχούν την Επιτροπή, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι στόχος του ελληνικού προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή και μετά την έξοδο στις αγορές του περασμένου Ιουλίου, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. 

Όπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή, είναι προφανές ότι το θέμα που ενέσκηψε με την Εldorado Gold επικοινωνιακά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, και αυτό θα επισημάνουν τις επόμενες μέρες οι εταίροι στην κυβέρνηση. Το μήνυμα των Ευρωπαίων προς την κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει πάση θυσία να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της καναδικής επιχείρησης στη Χαλκιδική.  

Bloomberg
«Ελλάδα: Η χώρα στην οποία ακόμη κι αν κάθεσαι, στην κυριολεξία, σε χρυσωρυχείο, δεν είναι αρκετό για να βγάλεις χρήμα». Με τον τίτλο αυτό επέλεξε να σχολιάσει τις εξελίξεις με την Eldorado Gold το Bloomberg. Στο σχετικό άρθρο το ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνιζε ότι η απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα σε περίπτωση που μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου δεν βγει η νέα άδεια φέρνει σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση. «Είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα και η απόφασή της έρχεται τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να βγει εκτός μνημονίων, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις. Αυτό προκαλεί προβληματισμό στην αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.   

Βόρεια Ελλάδα
Αντιδράσεις στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας προκάλεσε η ανακοίνωση της Eldorado Gold περί πρόθεσης αναστολής των επενδύσεών της στη χώρα μας, καθώς τόσο ο ΣΒΒΕ όσο και το ΒΕΘ, με παρεμβάσεις τους, κάνουν λόγο για πολύ αρνητική εξέλιξη και καλούν την κυβέρνηση να βρει από κοινού με την εταιρεία λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της επένδυσης. Συγκεκριμένα, ο ΣΒΒΕ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ζητεί την επανεξέταση του συνόλου των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν την υλοποίηση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» και την απεμπλοκή της από ανούσια γραφειοκρατικά προσκόμματα, τονίζοντας ότι «η αναστολή της δεν υποβοηθά σε καμία περίπτωση στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος της χώρας και στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, που είναι απολύτως απαραίτητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».

Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, την ανακοίνωση της Eldorado Gold, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιζητούμε ως οξυγόνο επενδύσεις και την ίδια ώρα να μη δημιουργούμε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, που δεν θα αντιμετωπίζει με κάθε αλλαγή υπουργού νέα προσκόμματα».

Εν τω μεταξύ, σημαντικότατο πλήγμα χαρακτηρίζει τις εξελίξεις με την Eldorado Gold ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καλώντας την κυβέρνηση και την Ελληνικός Χρυσός να βρουν λύση. «Οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα, οι νόμοι και η ευρωπαϊκή νομοθεσία», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.