Skip to main content

Νεοφυείς: Ξεκίνησε η διαδικασία για τα βραβεία Elevate Greece – Όροι και προυποθέσεις συμμετοχής

Την διεξαγωγή των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας “Elevate Greece” ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ήδη και καταληκτική ημερομηνία υποβολής  συμμετοχής είναι η 30η Ιουνίου 2021. Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα διακριθούν, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Για το 2021, οι κατηγορίες των βραβείων του  Elevate Greece είναι οι εξής:

  1. Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς
  2. Ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση
  3. Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς
  4. Βραβείο Κοινωνικής συνεισφοράς
  5. Βραβείο Περιβαλλοντικού αντίκτυπου
  6. Βραβείο Γυναικείας επιχειρηματικότητας
  7. Βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας
  8. Βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
  9. Startup hero: επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid-19
  10. Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα   Best Ecosystem choice, όπου «ψηφίζει» αποκλειστικά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην αξιολόγησ

Τα βραβεία περιλαμβάνουν και χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για συμμετοχή στα Βραβεία ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας:  https://elevategreece.gov.gr/el/national-startup-awards-2021/

Τα κριτήρια συμμετοχής

Τα κριτήρια για να μπορεί μία εταιρεία από τις εγγραφείσες στην πλατφόρμα Elevate Greece να θέσει υποψηφιότητα για κάποια από αυτά τα βραβεία είναι να έχει τζίρο το 2020 τουλάχιστον 100.000 ευρώ και να έχει τουλάχιστον 5 εργαζομένους, έτσι ώστε να μιλάμε πράγματι για επιχειρήσεις νεοφυείς μεν αλλά που έχουν δράση, που έχουν δραστηριότητα και δεν είναι απλώς μία ωραία ιδέα. Έχουν δηλαδή δοκιμάσει την ιδέα τους στην πράξη και έχουν επιτύχει μέσα στο χώρο της ελεύθερης αγοράς με αυτήν.

Η διαδικασία

Αξιολογητές από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, ούτε συνεδριάζουν σε μορφή Επιτροπής,  βαθμολογεί τις νεοφυείς  επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει σε μία συγκεκριμένη φόρμα την αίτησή τους. Στη φόρμα αυτή ζητούνται στοιχεία της επιχείρησης. Μπορεί να είναι οικονομικά στοιχεία, μπορεί να είναι στοιχεία λειτουργίας τους, μπορεί να είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος και πολλά άλλα ζητήματα. Για κάθε βραβείο είναι μία διαφορετική φόρμα.

Όπως υπενθύμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, από τη μέρα που  ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας Elevate Greece  μέχρι σήμερα, έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεών τους, περισσότερες από 400 επιχειρήσεις.

Επίσης, «πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας – θα τολμούσα να τις χαρακτηρίσω την «επιχειρηματική αφρόκρεμα» της Ελλάδος», είπε ο κ.Γεωργιάδης, – «έχουν υποστηρίξει την προσπάθεια του Elevate Greece και έχουν δωρίσει χρήματα για τη δημιουργία των βραβείων της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τα οποία θέλουμε να δώσουμε σε μία πανηγυρική εκδήλωση, στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο.

Όπως υπογράμμισε η εγγραφή μίας επιχειρήσεως, νεοφυούς επιχειρήσεως στην πλατφόρμα Elevate Greece τη συνδέει με μία σειρά φορολογικών προνομίων, όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματικούς αγγέλους ή τα stock options που δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις ή στα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην επίσημη αυτή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 Η τοποθέτηση του Χρ. Δήμα:

«Μέχρι πρότινος η ελληνική πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους ανθρώπους απασχολούν, τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν» υπογράμισε ξεκινώντας την τοποθέτησή του Ο Χρ. Δήμας.

Και συνέχισε, αναλύοντας τις δράσεις της Πολιτείας και δίνοντας στοιχεία γιατο πώς διαμορφώνεται το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα:

«Ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, είναι ότι δεν υπήρχε ένας σαφής ορισμός για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς επιχειρήσεις. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του κόσμου.

Να το πω πολύ απλά, δεν υπάρχει ένας ΚΑΔ νεοφυών επιχειρήσεων.  Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.

Άρα, αρχίσαμε να μελετούμε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και είδαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ένα μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων μπορούσε να λύσει αρκετά προβλήματα και πράγματι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων αλλά στη συνέχεια αποφασίσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε ακόμα πιο δημιουργικά βήματα και να κάνει μητρώο το Elevate Greece πολλά περισσότερα πράγματα από ότι απλώς την επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων.

Συνεπώς, μέσω του Elevate Greece πλέον έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων βάσει συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης. Μέσω του Elevate Greece μπορούμε να βοηθήσουμε στη δικτύωση των διαφορετικών παραγόντων του οικοσυστήματος καινοτομίας είτε είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε είναι οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου, τα λεγόμενα venture capital funds, οι επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Άρα, βοηθάει στην δικτύωση και στην προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Θεσπίσαμε και είναι ήδη σε ισχύ για πρώτη φορά ως ελληνική πολιτεία κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους.  Επαναλαμβάνω ότι το φορολογικό κίνητρο είναι έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της τάξεως του 50% της επένδυσης για τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βγάλαμε μια δράση ενίσχυσης ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων με τη μορφή μιας μη επιστρεπτέας προκαταβολής της τάξεως του 80% σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Και επιτρέψτε μου εδώ πέρα να πω ότι ναι μεν η πανδημία μπορεί να είχε κάποιες ευκαιρίες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικά στις επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές τεχνολογικές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στο σπίτι ή στην εργασία, όμως κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικότερα σε πιο παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός, είχανε σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Με αυτό τον τρόπο, συνεπώς, στηρίζουμε και το οικοσύστημα καινοτομίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών για τους εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι τα περίφημα stock options.

Έχουμε θεσμικά κατοχυρώσει την διαλειτουργικότητα του Elevate Greece με την Εργάνη να δέχεται το ΓΕΜΗ, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε και ζωντανά τα στοιχεία τα οποία διαρκώς επικαιροποιούνται, των νεοφυών επιχειρήσεων και το Elevate Greece είναι και στα Αγγλικά γιατί ο στόχος είναι η προώθηση της εξωστρέφειας και να είναι πόλος έλξης για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με κάποια από τα στοιχεία που έχουμε αντλήσει για το οικοσύστημα καινοτομίας τα οποία νομίζω ότι έχουν σημαντικό ενδιαφέρον οι 10 τομείς δραστηριότητας και τα ποσοστά «συμμετοχής» τους στο ελληνικό οικοσύστημα είναι οι εξής:

  • Στην πρώτη θέση είναι οι βιοεπιστήμες με 14,1%, ακολουθεί ο τουρισμός με 9,1%, το περιβάλλον με 9,1%, η αγροτεχνολογία με 7,1%, η διαφήμιση 7%, τα μεγάλα δεδομένα (6%), η χρηματοοικονομική τεχνολογια (5%), η μεταποίηση (4,3%), το ηλεκτρονικό εμπόριο (4%), τα ναυτιλιακά και το ανθρώπινο δυναμικό (3% το καθένα), η διασκέδαση (2,3%), η εκπαίδευση (2%) και τέλος υπάρχουν και οι άλλοι τομείς (24%).

    Αριθμός εργαζόμενων

    Στη λίστα που αφορά στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στο οικοσύστημα καινοτομίας και ειδικότερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως είπε ο υφυπουργός, πάλι κυριαρχούν οι βιοεπιστήμες έχοντας το 11%, η διαφήμιση με 8,3%, το ηλεκτρονικό εμπόριο με 7,4%, τα μεγάλα δεδομένα με 7% και ο τουρισμός με 6,4%. Ακολουθούν τα ναυτιλιακά με 4,8%, η διασκέδαση με 4,4%, η αγροτεχνολογία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση με 4,3% ο κάθε τομέας, η χρηματοοικονομική τεχνολογία με 4,1%, η μεταποίηση με 2,2% το ανθρώπινο δυναμικό με 2,1% και τέλος υπάρχουν και οι άλλοι τομείς με 29,4%.

Τα ποσοστά νεοφυών επιχειρήσεων ανά διοικητική Περιφέρεια στην χώρα:.

  • 2 στις 3 νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 14,7%.
  • Η Κρήτη με 6,5%.
  • Και η Δυτική Ελλάδα με 4,2%.  

Οι  κατηγορίες των βραβείων.

  • Η πρώτη κατηγορία είναι «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της χρονιάς». Εδώ πέρα υπάρχει μία διαφοροποίηση στα στοιχεία που ζητάμε. Θέλουμε ο κύκλος εργασιών να μην είναι 100.000 ευρώ αλλά είναι ο διπλάσιος, είναι τα 200.000 ευρώ
  • Το δεύτερο βραβείο είναι «Η ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση» η οποία θα πρέπει να έχει ιδρυθεί τα τελευταία 3 χρόνια
  • Το τρίτο είναι «Ο τεχνοβλαστός της χρονιάς». Εδώ πέρα στο κομμάτι της αξιολόγησης για τον τεχνοβλαστό της χρονιάς καθοριστικό ρόλο θα είχε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας, το ΕΣΕΤΕΚ
  • Το τέταρτο είναι το βραβείο «Κοινωνικής Συνεισφοράς»
  • Το πέμπτο είναι βραβείο «Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου»
  • Το έκτο είναι το βραβείο «Γυναικείας Επιχειρηματικότητας»
  • Το έβδομο είναι βραβείο «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας» (προφανώς εδώ πέρα θα πρέπει να υπάρχουνε πωλήσεις, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, και στο εξωτερικό.
  • Το όγδοο είναι βραβείο «Αξιοποίησης Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης»
  • Το 9ο βραβείο είναι το λεγόμενο «Start-Up Hero», άρα η νεοφυής επιχείρηση που έχει βοηθήσει στην επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
  • Και το 10ο βραβείο είναι η κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα. Εδώ πέρα απευθυνόμαστε στο οικοσύστημα στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece που θα ψηφίσουνε αυτές την καλύτερη νεοφυή επιχείρηση ή την επιλογή, τέλος πάντων, του οικοσυστήματος καινοτομίας».