Skip to main content

Καρέλιας: Ρεκόρ τζίρου το 2019 – Οι επενδύσεις και το κοινωνικό αποτύπωμα

Αύξηση θέσεων εργασίας κατά 10%, επενδύσεις άνω των 7,5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και ρεκόρ τζίρου αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των επιδόσεων της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας το 2019, χρονιά κατά την οποία το κοινωνικό αποτύπωμά της – σε παροχές προς εργαζόμενους και δωρεές για κοινωφελείς οργανισμούς – ανήλθε σε 3,85 εκατ. ευρώ.

Σε φόρους η εταιρεία πλήρωσε 532 εκατ. ευρώ και σε ασφαλιστικές εισφορές 8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του διευθύνοντα συμβούλου, Ανδρέα Καρέλια, σε συνέντευξη τύπου, η καπνοβιομηχανία μέσα στη χρονιά που έκλεισε πέτυχε το μεγαλύτερο μικτό κύκλο εργασιών στην ιστορία της και έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους εργασιών χωρίς φόρους τα τελευταία 130 χρόνια. Η αύξηση των πωλήσεων στα τσιγάρα στην Ελλάδα ανήλθε σε 6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και η αύξηση του όγκου των πωλήσεων καπνού ανήλθε σε 11%.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων των τσιγάρων στις διεθνείς αγορές κατά 3% ενώ οι πωλήσεις του καπνού ενισχύθηκαν κατά 11,5%. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το μερίδιο αγοράς της Καρέλιας άγγιξε το 18%, που είναι το υψηλότερο της τελευταίας 20ετίας, ενώ το μερίδιο στον καπνό ξεπέρασε το 26%.

Η εταιρεία ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 10% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ενώ μόνο το 2019 επένδυσε 7,5 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού των υποδομών της και σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 5,5 εκατ. ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Καρέλια, θετικές είναι και οι επιδόσεις των θυγατρικών της εταιρείας – στη Βουλγαρία το μερίδιο αγοράς έφθασε το 21% ενώ ανοδικές τάσεις σημειώνονται σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία, καθώς και σε Ισπανία, Σλοβακία, Αίγυπτο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία και Κατάρ.

naftemporiki.gr