Από την έντυπη έκδοση
Mια μερική διαφωνία, που μένει να δούμε πώς θα διευθετηθεί, φαίνεται να χωρίζει στην παρούσα φάση τις απόψεις της Εθνικής και του ΤΧΣ για τα στελέχη στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Η διάσταση απόψεων καταγράφηκε από τη μαραθώνια προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, που τύποις δεν φαίνεται να έληξε, αφού δεν ελήφθησαν ακριβώς αποφάσεις.
Τι έχει συμβεί: Φαίνεται πως η Εθνική Τράπεζα, που έχει συμφωνήσει με την ονοματολογία που το ΤΧΣ προτείνει για το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, επιζητεί και την έγκριση από το nomination committee, κάτι που τυπικά δύσκολα μπορεί να αρνηθεί το ΤΧΣ.
Καθώς πάντως συμφωνία δεν έχει υπάρξει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται το Ταμείο να κατέβει με αυτόνομη δική του πρόταση στη γενική συνέλευση ως μέτοχος του 40% και πλέον της τράπεζας.
Η Εθνική Τράπεζα φαίνεται να υποστηρίζει ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος μπορεί να προτείνει αύξηση της συμμετοχής των μελών που το εκπροσωπούν στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, αλλά τα μέλη αυτά πρέπει να αξιολογηθούν από τα αρμόδια εσωτερικά όργανα της τράπεζας.
Το ΤΧΣ ελέγχει για την ακρίβεια το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας και είναι ο βασικός μέτοχος.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο με 13 μέλη θα μετέχουν οι Κώστας Μιχαηλίδης και Παύλος Μυλωνάς, πρόεδρος και CΕΟ αντιστοίχως, η Αικατερίνη Μπερίτση πιθανότατα αντιπρόεδρος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Αβραάμ Γούναρης, ο Δημήτρης Καποτόπουλος μέχρι να αποχωρήσει τους επόμενους μήνες, οι Claude PIret, Andrew McLntyre, John McCormik, o Περικλής Δρούγκας, η Χριστίνα Θεοφιλίδη, ενώ γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου θα είναι ο Παναγιώτης Δασμάνογλου.