Skip to main content

Talk of the market: Αποτίμηση αποτελεσμάτων με το βλέμμα στις τράπεζες

Από υψηλότερη βάση άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο που ανέκαμψε την περασμένη εβδομάδα ανακτώντας τις απώλειες, σε συνέχεια του νέου για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Alpha Bank. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,3%, με αύξηση 3% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και με τη μέση αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 131 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος ενισχύθηκε από τις ανακατατάξεις που προκάλεσε η αναθεώρηση του δείκτη MSCI, με βασικότερη αλλαγή την προσθήκη της Eurobank στον δείκτη MSCI Greece Standard.

Η Εθνική εμφάνισε καθαρά κέρδη 557 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο, με αύξηση των βασικών εσόδων κατά 5%.

Αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Εθνική Ασφαλιστική, με τα προ φόρων κέρδη στο α’ τρίμηνο να διαμορφώνονται σε 44,1 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και καθαρά, μετά από φόρους κέρδη 34,6 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2020, περίοδο κατά την οποία είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της μείωσης των επιτοκίων προεξόφλησης των ασφαλιστικών αποθεμάτων. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ενισχύθηκε κατά 6,3% και τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 185,4 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε από τη Dimand η κατασκευή έργου σε τρία οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, στο Piraeus Port Plaza και το πρώην κτιριακό συγκρότημα της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Η εταιρεία παρέδωσε γραφειακούς χώρους της Eurobank σε συγκρότημα όπου λειτουργούν ήδη γραφεία της Alpha Bank και της Teleperformance. H επένδυση ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ από πλευράς Eurobank.

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας προχωρά στις 2/6 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με σκοπό να αντλήσει έως 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη ανάλογη δημοπρασία στις 28 Απριλίου το κόστος είχε διαμορφωθεί σε -0,32%.

Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών: στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις κατά τους μήνες Απρίλιο έως και Δεκέμβριο 2020. Άμεσα αναμένεται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. το ποσοστό ανεργίας σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στο 15,9% τον Φεβρουάριο έναντι 15,7% τον ίδιο μήνα του 2020. Αύξηση σημείωσε επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ελλ.Στατ., ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (PPI), που ενισχύθηκε κατά 14,6% τον Απρίλιο λόγω της απότομης αύξησης κατά 31,7% των τιμών του δείκτη σε ενεργειακά αγαθά. Οι τιμές παραγωγού εκτός εγχώριας αγοράς αυξήθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση λόγω των αυξημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, κατά 168% και των διυλισμένων πετρελαιοειδών κατά 132% ενώ οι τιμές παραγωγού στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 10,7% λόγω των υψηλότερων τιμών στα εξευγενισμένα προϊόντα πετρελαίου, που σημείωσαν αύξηση 92% και του λιγνίτη και της εξόρυξης, με αύξηση 90%.

Στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα δείχνουν ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση ενώ στο σύνολο του τετραμήνου η ζήτηση μειώθηκε κατά 2,5%. Η ζήτηση τον Απρίλιο καλύφθηκε από φυσικό αέριο (43%), ΑΠΕ (35%), λιγνίτη (11%), υδροηλεκτρικό (6%) και εισαγωγές (5%). Στο τετράμηνο το αντίστοιχο μείγμα ήταν ΑΠΕ (34%), φυσικό αέριο (33%), υδροηλεκτρικά έργα (13%), λιγνίτης (13%) και εισαγωγές (7%). Η παραγωγή λιγνίτη έχει υποχωρήσεις 17%.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αποκτά ισχύ νόμου η κύρωση της σύμβασης για τη μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων στον μητροπολιτικό πόλο του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε..

Η έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ενέκρινε το πρόγραμμα μετασχηματισμού του ομίλου, την τροποποίηση του καταστατικού ώστε να συμβαδίζει με τις οδηγίες για την εταιρική διακυβέρνηση και την πολιτική για τη δομή του Δ.Σ.. Το Δημόσιο θα εκλέξει 4 μέλη στο νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

naftemporiki.gr