Skip to main content

Οι διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν τραπεζικά αξιόγραφα σε ΕΤΕ και Πειραιώς

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected] 

Οπως αναφέρουν σήμερα πηγές της ΕΤΕ, και όπως έγραψε η Ναυτεμπορική το Σάββατο 7.7.18, την Παρασκευή 6 Ιουλίου ο οίκος αξιολόγησης  S&P ανακοίνωσε ότι κατατάσσει το Καλυμμένο Ομόλογο τριετούς διάρκειας και ύψους 750 εκατομμύριων ευρώ, που η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε τον Οκτώβριο 2017, στην βαθμίδα ΒΒΒ- , ήτοι 4 βαθμίδες αξιολόγησης υψηλότερα από το Β+ στο οποίο πρόσφατα κατάταξε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας.   

Η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και όποια άλλη αποφασιστεί στο μέλλον, από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος  Καλυμμένων Ομολογιών 2.

Όμως ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε όπως επίσης έγραψε η Ναυτεμπορική στις 7.7 .18 στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της τιτλοποίησης Estia I της Τράπεζας Πειραιώς σε επίπεδο “Investment Grade”. Πιο συγκεκριμένα, η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση του Class A σε “ΒΒΒ-“, (από “BB+”), ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση των Class B και Class C, σε “Β-“ και “CCC” αντίστοιχα. Και οι δύο αναβαθμίσεις έρχονται ως απόρροια της από 25 Ιουνίου 2018 αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε “Β+” (από Β) με “Outlook Stable”.

Σύμφωνα με την μεθοδολογία της S&P, η μέγιστη δυνατή αξιολόγηση για ελληνικές Structured Finance συναλλαγές περιορίζεται στις 4 βαθμίδες αξιολόγησης υψηλότερα από την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας.  Τα παραπάνω είναι τα πρώτα  ελληνικά αξιόγραφα θα φέρουν αξιολόγηση επιπέδου “Investment Grade” μετά το 2011.