Skip to main content

Η αξία της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον

Τη σημασία αποδοχής της διαφορετικότητας χωρίς αποκλεισμούς στον εργασιακό χώρο τόνισε ο CEO της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης, σε παρέμβασή του στο πάνελ του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον». Ο κ. Ψάλτης επισήμανε ότι η διαφορετικότητα, «ένας όρος που αποτυπώνει όλους τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και ταυτόχρονα ίσοι ως προς τα δικαιώματά τους», είναι εξίσου σημαντική με την έννοια της ένταξης. Εξήγησε ότι η έννοια της ένταξης στον εργασιακό χώρο -δηλαδή η απομάκρυνση όλων των εμποδίων, των διακρίσεων και των προκαταλήψεων σε θέματα διαφορετικότητας- είναι κρίσιμη παράμετρος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις.

«Νιώθοντας πιο ασφαλείς, οι εργαζόμενοι εκφράζονται ελεύθερα, εκτιμώνται γι’ αυτό που πραγματικά είναι και, τελικά, διοχετεύουν την ενέργειά τους στην παραγωγικότητα και την καινοτομία» ανέφερε. «Επιθυμία μας είναι να παρέχουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ίσες ευκαιρίες, αναγνωρίζει το ταλέντο και προσελκύει τους καλύτερους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, εκπαίδευσης ή σεξουαλικού προσανατολισμού» δήλωσε ο κ. Ψάλτης, τονίζοντας ότι η Alpha Bank έχει υιοθετήσει μία δυναμική πολιτική ως προς τη διαφορετικότητα και την ένταξη στον εργασιακό χώρο, η οποία διαρκώς ανανεώνεται και εξελίσσεται.

Δράσεις της τράπεζας

Ο CEO της Alpha Bank παρουσίασε τις δράσεις που αναλαμβάνει η τράπεζα για την ενίσχυση της διαφορετικότητας και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας, υποστήριξης και σεβασμού και έκανε ειδική αναφορά στην ενδυνάμωση των γυναικών στην Alpha Bank που εφαρμόζεται μέσα από μία ισχυρή πολιτική ισότητας σε ό,τι αφορά τη μισθολογική κατάσταση, την άνοδο στην ιεραρχία και την παροχή ευκαιριών προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Το 55% των εργαζομένων στην Alpha Bank είναι γυναίκες, ενώ μόνον τον τελευταίο χρόνο τα ανώτερα κλιμάκια της τράπεζας ενισχύθηκαν με τρεις γυναίκες, με αποτέλεσμα το ποσοστό των γυναικών στην ανώτερη διοικητική ομάδα να φτάσει στο 25% έναντι 6% το 2019.