Skip to main content

Αμερικανική ψήφος εμπιστοσύνης το κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη

 Ως πολύ σημαντικό γεγονός για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ χαρακτήρισε την αμερικανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, μέσω του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, προανήγγειλε ανακοινώσεις για άλλη μία αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα.

   Χαρακτήρισε την απόφαση της Cisco να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη ως εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πόλη θα βγάλει την εταιρεία ασπροπρόσωπη για την επιλογή της, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά.
   «Το να έρχεται μια εταιρεία του μεγέθους, του κύρους και των δυνατοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο γεγονός για την πόλη και δεν ξέρω πόσοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του γεγονότος να είναι η Cisco εδώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πρώτα από όλα θέμα οικονομικής ανάπτυξης.

   Κ. Πιερρακάκης: «Να σπάσουμε τα ταμπού»

   Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό, τεράστιες δυνατότητες και η νούμερο ένα αναγκαία συνθήκη, ώστε να τις απελευθερώσει, είναι «να σπάσει τα ταμπού», διατύπωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

   «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ταμπού μια πολυεθνική να κάθεται με τον δήμαρχο και υπουργούς και ένας μητροπολίτης να ανοίγει τη συζήτηση περί τεχνολογίας», σημείωσε, αναφερόμενος και στην ομιλία που πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

Στο κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων

Σε ένα προνομιακό κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων του πλανήτη εισέρχεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, καθώς μπαίνει στην αφετηρία το Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Cisco, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την τελετή υπογραφής του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του τεχνολογικού κολοσσού, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως είπε, κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Θεσσαλονίκης (σ.σ. που αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο), λειτουργούν σήμερα μόνο σε άλλες 14 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Τορόντο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Ντουμπάι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, σημείωσε ότι, σήμερα, με την υπογραφή του μνημονίου, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας, που οδηγεί σε μια σπουδαία επένδυση, από την οποία θα ωφεληθεί όχι μόνο η πόλη, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα συνολικά και τα Βαλκάνια. «Στόχος μας είναι μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και τον Σεπτέμβριο να είμαστε σε θέση να το εγκαινιάσουμε» γνωστοποίησε.

Δεν επιλέχθηκε τυχαία

Τη διαβεβαίωση ότι η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη δημιουργία του Κέντρου, έδωσε από την πλευρά του ο κ.Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισημαίνοντας ότι η πόλη ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές της επιδόσεις.

Έκανε λόγο για άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην e-συνταγογράφηση, αλλά και στην τηλεκπαίδευση: «μέσα σε μια εβδομάδα καταφέραμε να εγγραφούν (στο σύστημα τηλεκπαίδευσης) 1,3 εκατ. μαθητές και 15000 καθηγητές» σημείωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ