Skip to main content

Talk of the market: Πιέζουν οι τράπεζες για το Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο γύρισαν οι αγορές, ως αποτέλεσμα ρευστοποιήσεων βραχυπρόθεσμων κερδών, επιβεβαιώνοντας ότι η μεταβλητότητα είναι η νέα κανονικότητα. Αυξάνονται την ίδια ώρα τα κρούσματα Covid-19 στις ΗΠΑ, αλλά αυξάνονται και τα τεστ, με ορισμένους αναλυτές να βάζουν αυτά τα δύο μεγέθη στην ίδια εξίσωση. Οι συστάσεις των ειδικών πάντως είναι πιο ισχυρές για «μάσκες, αποστάσεις και υγιεινή των χεριών» και πιο ασθενείς για το «μένουμε σπίτι».

Πάντως στην Ελλάδα παρατείνεται η καραντίνα στην κοινότητα Εχίνου στον δήμο Μύκης Ξάνθης έως τις 30 Ιουνίου.

Πιέσεις από τις τράπεζες για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στην τελική ευθεία είναι το σχέδιο της Alpha Bank για την εξυγίανση του ισολογισμού της ενόψει της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους διεκδικητές του project Galaxy σε συνέχεια των συνομιλιών που διενήργησε το προηγούμενο διάστημα το επιτελείο της τράπεζας με σειρά επενδυτών μεταξύ των οποίων PIMCO, Bain Capital, Apollo, Cerberus και Centerbridge. Την ίδια στιγμή η Fortress φέρεται να είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής του χαρτοφυλακίου Neptune της τράπεζας.

Οι τράπεζες στοιχίζονται πίσω από το σχέδιο Ηρακλής, δρομολογώντας τιτλοποιήσεις ενώ είναι σε εξέλιξη και η διερεύνηση νέου εναλλακτικού σχεδίου στη βάση της bad bank από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εντωμεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει τεθεί το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον νέο πτωχευτικό κώδικα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα ενόψει των επαφών κυβέρνησης και θεσμών για την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας μας, με αφετηρία την 6η Ιουλίου. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που θα λάβει χώρα στον δορυφορικό σταθμό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Στρατηγικές συνεργασίες στο Ελληνικό προανήγγειλε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, μιλώντας στους μετόχους της εταιρείας, λέγοντας μάλιστα με νόημα ότι «τα λόγια γίνονται έργα». Η εταιρεία, που προωθεί αυτό το διάστημα την έκδοση ομολόγου έως 320 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τα έργα, περίπου 2 δισ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας, ενώ η έναρξη των μελετών για τις υποδομές φέρνει πιο κοντά την εκκίνηση των έργων όταν υπογραφεί η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ.

Aύριο Παρασκευή ανοίγει για το κοινό το νέο κατάστημα της Leroy Merlin στον Κηφισό, επένδυση 5 εκατ. ευρώ, σε επιφάνεια 10.000 τ.μ.. Πρόκειται για το 7ο κατάστημα της αλυσίδας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Olivier Arduin, γενικό διευθυντή της Leroy Merlin Ελλάδας και Κύπρου, προσλήφθηκαν 150 εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων προέβλεψε επίσης συνεισφορά του νέου καταστήματος στην ανάκαμψη των πωλήσεων μετά το lockdown (τρέχουν με ρυθμό 40%), εκτιμώντας ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2019, ήτοι 158 εκατ. ευρώ από 127,72 εκατ. ευρώ το 2018.

Την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή σε όλους τους μετόχους που ήταν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρείας στις 14 Μαΐου 2020 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Τιτάν. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου στο πεντάμηνο διαμορφώθηκε στα 641,8 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος κατά 2,1% μετά την αύξηση της τάξης του 6,1% που καταγράφηκε το α’ τρίμηνο του έτους και την επιβράδυνση που ακολούθησε τον Απρίλιο και τον Μάιο, οπότε και κορυφώθηκε η κρίση του κορονοϊού.

Μεγέθυνση, πλήρης εξυγίανση, καθώς και ευελιξία και ανταγωνιστικότητα είναι το τρίπτυχο των στόχων που έχει θέσει η Attica Bank στο πλαίσιο του τριετούς business plan που υλοποιεί σε συνέχεια της ολοκλήρωσης ενός πρώτου κύκλου αλλαγών. Η στρατηγική της τράπεζας αναλύθηκε από τη διοίκηση στη γενική συνέλευση των μετόχων. Μέχρι το 2023 στόχος είναι μεταξύ άλλων ο διπλασιασμός του ενεργητικού μέσω αύξησης των χορηγήσεων, οι οποίες για το 2020 έχουν προϋπολογιστεί σε 336 εκατ. ευρώ.

Μέρισμα 9,40 ευρώ μικτό ή 8,93 ευρώ καθαρό, μετά την παρακράτηση φόρου 5%, ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας. Πρόκειται για σχεδόν 26 εκατ. ευρώ συνολική διανομή ενώ η μερισματική απόδοση υπολογίζεται σε 3,41%.

Η πανδημία του Covid-19 απειλεί την αγορά. Έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC δείχνει ότι ποσοστό 37,2% των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από αυτές οι περισσότερες (42,2%) δραστηριοποιούνται σε τομείς υπηρεσιών ενώ η συντρηπτική πλειοψηφία είναι μικρέ επιχειρήσεις, με βάση τον τζίρο, έως 50.000 ευρώ (45,4%) και με βάση το προσωπικό (47%).

naftemporiki.gr