Skip to main content

Εκτός… πρίζας ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Παγιώνονται οι απώλειες στον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της GFK για το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2017. Συνολικά ο τζίρος της αγοράς μειώθηκε κατά 3,7% και τα τεμάχια κατά 5,2%, έναντι μείωσης 8,8% και 9,3% αντίστοιχα το ίδιο διάστημα το 2016. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, τα ποσοστά δείχνουν περιορισμό των απωλειών, αλλά ο απολογισμός των μηνών δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, μια και ο κλάδος συνεχίζει να συσσωρεύει απώλειες. Μάλιστα κάνουν λόγο για διετία μεγάλων απωλειών και το φως στο τούνελ δεν φαίνεται, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν πως και το 2017 θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, αφού δεν φαίνεται να επαρκεί η προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους.  

Ανά κατηγορία μαύρες συσκευές, είδη πληροφορικής και τηλεπικοινωνίες σημείωσαν πτώση στο τετράμηνο. Από την άλλη πλευρά μικροσυσκευές, λευκές συσκευές, φωτογραφικά είδη και κλιματισμός κινήθηκαν με θετικό πρόσημο. Αναλυτικά, ο τζίρος στις μαύρες συσκευές κινήθηκε στο -2,8% και τα τεμάχια στο -3,3% έναντι -12,9% και -16,7% το 2016.  Στα είδη πληροφορικής (ΙΤ) ο τζίρος διαμορφώθηκε στο -10,2% και τα τεμάχια στο -4,7% έναντι -34% και τα τεμάχια στο -22,5% το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στις τηλεπικοινωνίες ο τζίρος έπεσε στο -12,5% και τα τεμάχια στο -9,3% έναντι -12% και -2,1% το 2016. Από την άλλη πλευρά, στις μικροσυσκευές ο ρυθμός ανόδου του τζίρου έφτασε στο 4,3% και στα τεμάχια στο 2,9% έναντι 4% και 7,9% αντίστοιχα πέρυσι. O τζίρος στις λευκές συσκευές κινήθηκε στο 2,2% και τα τεμάχια στο 4,2% έναντι 9,7% και 5,9% το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στον κλιματισμό ο ρυθμός του τζίρου έφτασε στο 34% και των τεμαχίων στο 41% έναντι 6,8% και 6,1% αντίστοιχα πέρυσι. Στα φωτογραφικά είδη ο τζίρος διαμορφώθηκε στο 9,3% και τα τεμάχια στο 18,9% έναντι -14% και -30% αντίστοιχα.

Οι αναλυτές διευκρινίζουν ότι το διάγραμμα της αγοράς έχει έντονες αυξομειώσεις, με το αρνητικό πρόσημο να κυριαρχεί στο τέλος, παρά το θετικό γύρισμα ορισμένων κατηγοριών. Η αγορά έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις λόγω του κακού οικονομικού κλίματος. Τα νοικοκυριά δαπανούν για μεγάλες συσκευές μόνο όταν αυτές που έχουν δεν λειτουργούν πια. Ψωνίζουν δηλαδή με γνώμονα την κάλυψη της ανάγκης και όχι με γνώμονα την εξέλιξη της τεχνολογίας ή την τάση της μόδας. Σίγουρα όμως όταν ψωνίζουν ο συνδυασμός ποιότητας, τεχνολογικών χαρακτηριστικών και τιμής λειτουργεί καταλυτικά για τις επιλογές τους. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα οι κατηγορίες όπως τα προϊόντα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών να καταγράφουν απώλειες που προβληματίζουν τις εταιρείες του χώρου. Ωστόσο ο αναλυτές προσδοκούν πως ο κλάδος του ΙΤ μπορεί να ανακάμψει από το 2018, εφόσον θα έχει καλύψει με νέα προϊόντα τις απώλειες που καταγράφονται ακόμη στις πωλήσεις των tablets.  

Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακό το θετικό γύρισμα του κλιματισμού, ενώ ακόμα δεν έχουν καταγραφεί τα αποτελέσματα Μαΐου και Ιουνίου. Σίγουρα είναι ένας τομέας που αυτή τη στιγμή ξεχωρίζει και για τις επιδόσεις του και για την τεχνολογία που τον συνοδεύει, μια που τα έξυπνα κλιματιστικά (ρύθμιση από απόσταση) μπαίνουν δυνατά στην αγορά, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει ακόμα το σύνολο του κλάδου. Τα φωτογραφικά είδη έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια μεγάλων απωλειών, επίσης ανακάμπτουν λίγο όσον αφορά τον τζίρο και σε αυτό βοηθά η ζήτηση για αποσπώμενους φακούς και τεχνολογία SLR. Επίσης στην άνοδο του κλάδου, όπως λένε οι ειδικοί, βοήθησε και η διοργάνωση στην Αθήνα δύο μεγάλων επαγγελματικών εκθέσεων του χώρου. Οι λευκές συσκευές σημείωσαν λίγο καλύτερη κίνηση στο τετράμηνο, αν και όπως προαναφέρθηκε οι πωλήσεις σε αυτή την κατηγορία ακολουθούν την ανάγκη αντικατάστασης των προϋπαρχόντων συσκευών λόγω βλάβης.