Skip to main content

21 – 23 Ιουνίου η δημόσια προσφορά της Μυτιληναίος

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Στην τελική ευθεία για την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας έως 300 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς βρίσκεται η Μυτιληναίος. Συγκεκριμένα η έναρξη της δημόσιας προσφοράς θα γίνει στις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουνίου. Οι ομολογίες θα τεθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 28 Ιουνίου. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, προβλέπεται η έκδοση έως 300.000 κοινών ομολογιών, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία.

Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς ορίστηκαν οι Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς ορίστηκαν οι Euroxx, Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, Παντελάκης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Σύμβουλος έκδοσης είναι η Εθνική Χρηματιστηριακή. Ποσοστό 30% των ομολογιών της δημόσιας προσφοράς θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών. Το υπόλοιπο 70% των ομολογιών θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών επενδυτών και των ιδιωτών επενδυτών. Σε περίπτωση κάλυψης σε ποσό μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ, η έκδοση θα ματαιωθεί.

Με βάση τα στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου, οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε έως 5,06 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία στο σύνολό τους, εντός του 2017, ως εξής: 80% αυτών, δηλαδή περίπου 236 εκατ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου τραπεζικού δανεισμού της εκδότριας ή/και των θυγατρικών, 10% αυτών, περίπου 29,5 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης, και 10% αυτών, περίπου 29,5 εκατ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της εκδότριας ή/και θυγατρικών.

Να σημειωθεί πως η διοίκηση της Μυτιληναίος, όπως αναλύεται στο ενημερωτικό δελτίο, έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις αναφορικά με τις επενδύσεις της την περίοδο από τον Ιούνιο του 2017 έως το 2022. Ειδικότερα: στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επενδυθούν περί τα 73,9 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, επιχορηγήσεις και τραπεζικό δανεισμό. Στον τομέα της ναυτιλίας το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα 64,7 εκατ .ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια. Στη μεταλλουργία και τα μεταλλεία θα διατεθούν τα 97 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Στον τομέα της ενέργειας το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει στα 116 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Επιπλέον, στον τομέα της μεταλλουργίας και μεταλλείων, σημειώνεται ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος εκπονεί μελέτη σκοπιμότητας για την επέκταση της μονάδας παραγωγής αλουμίνας με σκοπό την επαύξηση της παραγωγής στους 1,8 εκατ. τόνους (από 830.000 τόνους παραγωγικής ικανότητας σήμερα). Το ύψος της σχετικής επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για την πραγματοποίηση της εν λόγω επένδυσης η εταιρεία δεν έχει αναλάβει ουδεμία σχετική δέσμευση.