Skip to main content

Εντός Ιουνίου ο διαχειριστικός έλεγχος στη FF

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Το καλοκαίρι προβλέπεται να ξεκινήσει ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στη Folli Follie και εφόσον μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του το έργο επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων 2017 της εταιρείας από την PwC.  Στο τραπέζι μπαίνει εκ νέου το θέμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στη Folli Follie, τον οποίο είχε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές πέρυσι τον Ιούνιο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς [βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920], δύο ημέρες μετά την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της εισηγμένης και της ΕΥ για έλεγχο συγκεκριμένων λογαριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι (έπειτα από δύο εβδομάδες καθυστερήσεων) η Folli Follie υπέγραψε με την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών EY στις 13 Ιουνίου 2018 σύμβαση προκειμένου να προχωρήσει στον έλεγχο συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης για τη χρήση του 2017. 

Εξαιτίας όμως της ελλιπούς συνδρομής της εταιρείας στο ελεγκτικό έργο (όπως είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο η EY) η εν λόγω σύμβαση διεκόπη προκειμένου να προχωρήσει έλεγχος συγκεκριμένων κονδυλίων.

Η καθυστέρηση αποδόθηκε τότε στο γεγονός ότι έπρεπε να γίνουν χρονοβόρες και πολύπλοκες νομικές διαδικασίες για 45 θυγατρικές του ομίλου FF Group σε 26 χώρες που είχε παρουσία. Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το σκεπτικό ήταν να ελεγχθεί εκ νέου και εκ του μηδενός ο ισολογισμός της χρήσης 2017 της Folli Follie. Η δικαιοσύνη ενέκρινε το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος δεν άρχισε ποτέ στην εισηγμένη.

Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και ο τρέχων έλεγχος που διεξάγεται από την PwC άργησε επίσης να εκκινήσει, αφού από το καλοκαίρι που άρχισαν οι επαφές με (ορισμένες από) τις big four η συμφωνία με την PwC έκλεισε χειμώνα. Άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να συνδεθούν με το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη έκτακτος έλεγχος στην εταιρεία είναι η πολυπλοκότητα αλλά και το κόστος. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί σημαντικό κονδύλι, σε μια περίοδο που η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Ακόμη κι αν θεωρήσουμε βάσιμες τις πληροφορίες ότι έχει διαφοροποιηθεί η αρχική αμοιβή άνω των 2 εκατ. ευρώ που συμφώνησε η PwC για να αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων 2017, προσαρμοζόμενη στις ρεαλιστικές συνθήκες, ένας επιπλέον έλεγχος σημαίνει αύξηση της δαπάνης. 

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τις δύο πλευρές να είναι σε συνεννόηση για ένα πλαίσιο συνεργασίας στο οποίο θα ενταχθεί και ο διαχειριστικός έλεγχος, ο οποίος θα αρχίσει πιθανότατα λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί ο τρέχων έλεγχος, που με βάση επίσημη ανακοίνωση αναμένεται μέχρι 15 Ιουλίου.