Η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις πιο ακριβές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τιμές συνδεσιμότητας κινητών δεδομένων σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η είσοδος μιας νέας τέταρτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών δεδομένων κινητού δικτύου στην Ελλάδα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα, της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ).
Η επιτροπή άρχισε τον Απρίλιο 2020 δύο κλαδικές μελέτες (στους κλάδους του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) και Fintech, αντίστοιχα) με σκοπό να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν αυτές το συντομότερο δυνατό, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των κλαδικών αυτών, ιδίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ψηφιακής οικονομίας και επειδή η συνδεσιμότητα αποτελεί βασικό παράγοντα αυτής, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσέγγισε την Rewheel – μια ανεξάρτητη ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία της Φινλανδίας που ειδικεύεται στις διεθνείς συγκρίσεις συνδεσιμότητας κινητών επικοινωνιών, στον ανταγωνισμό και στην οικονομική ανάλυση του δικτύου – με αίτημα για ανεξάρτητη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς δεδομένων κινητού δικτύου.
Διορθωτικά μέτρα
Στη μελέτη αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2020, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συγκάλεσε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με καθήκον να ενσωματώσει τις πρόσφατες σχετικές Οδηγίες της ΕΕ και να διατυπώσει συστάσεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται αναλυτικά: «Εάν η νομοπαρασκευαστική επιτροπή προτείνει ότι η αρμοδιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα – η οποία ανήκει σήμερα στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ – θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού (εκ των υστέρων εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού και έλεγχος συγκεντρώσεων) και της ΕΕΤΤ (εκ των προτέρων ρυθμιστικός ρόλος και υποστηρικτικός – συμβουλευτικός ρόλος στις συγκεντρώσεις επιχειρήσεων). Εάν η πρόταση αυτή εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση και αποτυπωθεί στο νόμο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει την εντολή να διενεργεί έρευνες στον κλάδο και να επιβάλλει εκ των υστέρων διορθωτικά μέτρα εφόσον εντοπίσει προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά παροχής δεδομένων κινητού δικτύου.
Τέτοια διορθωτικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υποχρεώσεις πρόσβασης στο επίπεδο της χονδρικής, έλεγχο χρεώσεων πρόσβασης, διαχωρισμό ομαδοποιημένων υπηρεσιών και θέσπιση ανώτατων ορίων τιμών λιανικής. Γενικά, η Rewheel υποστηρίζει ότι η χειραγώγηση των τιμών λιανικής σε αγορές κινητής τηλεφωνίας στις οποίες δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 3 ΕΚΤ με ανεξάρτητα δίκτυα δεν θα πρέπει να επιλέγεται παρά μόνο όταν τα λοιπά διορθωτικά μετρά αποδειχθούν αναποτελεσματικά.
Μείωση τιμών
Στην ερώτηση σχετικά με την εικόνα της ελληνικής αγοράς παροχής δεδομένων κινητού δικτύου και το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας σε λίγα χρόνια από τώρα, εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επέμβει και δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις στην επερχόμενη δημοπρασία προκειμένου να προσελκύσει ένα νέο αξιόπιστο τέταρτο φορέα εκμετάλλευσης δικτύου κινητής τηλεφωνίας η μελέτη αναφέρονται τα εξής:
Κρίνοντας από τις εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την είσοδο τέταρτου ανταγωνιστή στις αγορές της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας και της Ιταλίας, ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός θα ενταθεί, το συνολικό επίπεδο επενδύσεων στην αγορά θα αυξηθεί, ο τρεις κατεστημένες ΕΚΤ θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην τεχνολογία 5G, η καινοτομία θα αυξηθεί και οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν περαιτέρω και ταχύτερα.
Εάν μια αξιόπιστη τέταρτη ΕΚΤ εισέλθει στην ελληνική αγορά αποκτώντας φάσμα στα 700, 2100 και 3400-3800 MHz στην επερχόμενη δημοπρασία, οι τρεις κατεστημένοι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αφενός είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσουν και να διευρύνουν τις στρατηγικές τους για την εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας 5G και αφετέρου είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν τις τιμές τους ενόψει της δραστηριοποίησης της νεοεισελθείσας επιχείρησης, όπως άλλωστε έκαναν οι γαλλικές, οι ολλανδικές, οι σλοβακικές και οι ιταλικές ΕΚΤ.
Η είσοδος μιας νέας τέταρτης ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών δεδομένων κινητού δικτύου στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα, ήδη από το 2021 κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούσαν να αγοράσουν σε προσιτές τιμές (15 έως 30 ευρώ το μήνα) προγράμματα κινητής, προγράμματα ευρυζωνικής κινητής και προγράμματα ασύρματων οικιακών ευρυζωνικών συνδέσεων, με πολλά ή απεριόριστα δεδομένα. Εάν υλοποιηθεί, μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει κατά πολύ την κατάταξη της Ελλάδας όσον αφορά στη σταθερή και κινητή ευρυζωνική σύνδεση (επί του παρόντος η Ελλάδα κατατάσσεται ως η λιγότερο ανταγωνιστική αγορά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ28) και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αφύπνιση της ελληνικής ψηφιακής οικονομίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ