Skip to main content

Το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου Μυτιληναίος

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο θα κινηθεί η ατζέντα της γενικής συνέλευσης της Μυτιληναίος, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουνίου. Σε αυτήν θα ζητηθεί η έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιρειών «ΜΕΤΚΑ Βιομηχανική – Κατασκευαστική Ανώνυμη Εταιρεία», «Αλουμίνιον της Ελλάδος Βιομηχανική και Εμπορική Ανώνυμος Εταιρεία ΒΕΑΕ», «Protergia Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» και «Protergia Θερμοηλεκτρική Αγίου Νικολάου Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Κατόπιν τούτου, το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 25.196.040,03 ευρώ. Θα εκδοθούν 25.975.299 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,97 ευρώ η καθεμιά και η αμκ θα καλυφθεί ως ακολούθως: α) κατά το ποσό των 8.312.095,68 ευρώ με την εισφορά του ονομαστικού κεφαλαίου της ΜΕΤΚΑ Βιομηχανική – Κατασκευαστική Ανώνυμη Εταιρεία που απομένει μετά τη διαγραφή, λόγω συγχύσεως, της συμμετοχής της εταιρείας στη ΜΕΤΚΑ Βιομηχανική – Κατασκευαστική Ανώνυμη Εταιρεία, συνεπεία της συγχώνευσης, και β) κατά το ποσό των 16.883.944,35 ευρώ, που θα καλυφθεί με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού υπέρ το άρτιο της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως τη σχέση ανταλλαγής έχουν επιβεβαιώσει τα πιστωτικά ιδρύματα Nomura International και Barclays Bank Plc, από τις 22 Μαρτίου. Η έκθεση της Nomura International plc δίνει εύρος σχέσης ανταλλαγής από 0,8467 μέχρι 1,1314 ευρώ, ενώ η έκθεση της Barclays Bank Plc δίνει εύρος από 0,94 μέχρι 1,12 ευρώ. Αντίστοιχα και η έκθεση των ορκωτών λογιστών της PKF Ευρωελεγκτική έδωσε εύρος ανταλλαγής από 0,91 μέχρι 1,10 ευρώ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μετασχηματισμός θα είναι μια κολοσσιαία αλλαγή, καθώς από μία πετυχημένη οικογενειακή επιχείρηση θα μετατραπεί σε έναν οργανισμό ευρωπαϊκού επιπέδου. Στα αποτελέσματα του εξαμήνου τον ερχόμενο Αύγουστο θα μιλήσει ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νέου ομίλου, έχοντας εκφράσει ήδη τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα ικανοποιήσουν άπαντες, πρωτίστως δε τους μετόχους. Ο ίδιος θεωρεί το τρέχον έτος ως την πιο σημαντική χρονιά για τον όμιλο, τονίζοντας ότι η διοικητική ομάδα, οι θυγατρικές και όλοι δουλεύουν εντατικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους μετόχους. Παραμένει σταθερός, δε, στην εκτίμησή του πως με τον μετασχηματισμό αναμένεται στο νέο σχήμα που θα προκύψει κύκλος εργασιών της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, κέρδη EBITDA 300 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ. Ήδη η πορεία του ομίλου το α’ τρίμηνο επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα φέτος θα είναι κοντά στην πρόβλεψη που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας, το 2016 η μεταλλουργία είχε μικτή εικόνα, καθώς το έτος ξεκίνησε αρνητικά στο πρώτο μισό λόγω του περιβάλλοντος τιμών, ωστόσο στο δεύτερο μισό του έτους έκλεισε θετικά. Επίσης έκλεισε η συμφωνία με τη ΔΕΗ, μειώθηκε ο ΕΦΚ στο αέριο, ενώ και η εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου ευνόησε τον όμιλο. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο πρόγραμμα μείωσης του κόστους «The best» με στόχο να μειωθεί περαιτέρω το κόστος κατά 100-150 δολ./τόνο. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη, αφού πλέον δεν υπάρχει «λίπος». Ωστόσο, εάν επιτευχθεί αυτή η νέα μείωση τότε, όπως ο ίδιος έχει σημειώσει, η Αλουμίνιον θα είχε μικρότερο κόστος από τις βιομηχανίες της Μ. Ανατολής. Για το ενδεχόμενο να υπάρξει αντιστάθμιση για την παραγωγή του 2018, ο κ. Μυτιληναίος έχει πει ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στην αγορά και ανάλογα θα ληφθούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, οι αποφάσεις. Τέλος, για τον τομέα της ενέργειας, ο όμιλος είδε ανάπτυξη και αύξηση του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια το 2016, ενώ πέτυχε και μια πολύ σημαντική εμπορική συμφωνία με την Cosmote και την αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός.