Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Στην αύξηση των εξαγωγών και στη διείσδυση στις αγορές που παρέχουν υψηλότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στοχεύει η Viohalco. Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος και CFO της εταιρείας Δ. Κυριακόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασής της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, «από το 2017 θα φανεί ακόμη πιο έντονα η αξία της Viohalco.
Ήδη από το 2016 έχουμε αρχίσει και βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα του σχεδίου που εκπονήσαμε και υλοποιούμε και το οποίο αφορούσε από τη μια πλευρά τη στρατηγική στόχων και από την άλλη την ολοκλήρωση ενός εντατικού επενδυτικού προγράμματος για την ενίσχυση των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε όλες τις εταιρείες του ομίλου, από το 2001 έως το 2015, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ». Το επόμενο στάδιο της στρατηγικής του ομίλου αφορά τον περιορισμό του δανεισμού της εταιρείας. Όπως τονίστηκε, πάντως, τα δάνεια που «τρέχουν» εξυπηρετούνται κανονικά και αφορούν κατά 47% σε μακροπρόθεσμο δανεισμό και κατά 53% σε βραχυπρόθεσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο «η παρουσία της Viohalco στις Βρυξέλλες έχει βοηθήσει την προσπάθεια να γνωρίσει το διεθνές επενδυτικό και τραπεζικό σύστημα την εταιρεία και να επιτευχθούν καλύτερα επιτόκια. Ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς και επίπονος». Όπως τονίστηκε επίσης, η Viohalco παρακολουθεί την έναρξη της ελληνικής αγοράς ομολόγων, για την οποία ενδιαφέρεται, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις.
Αναφορικά με τους επιμέρους τομείς, στο αλουμίνιο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης που είχε αρχίσει το 2015 και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και πιστοποιήσεις σε νέες αγορές. Στον τομέα χάλυβα ο όμιλος επιδιώκει μια υγιή δραστηριότητα και επανακαθορισμό της παραγωγής ανά εργοστάσιο, με την πλήρη λειτουργία του επαγωγικού φούρνου της Σιδενόρ εντός του 2017 και τη μείωση του κόστους για προϊόντα που απαιτούν ένταση εργασίας. Στους σωλήνες χάλυβα οι τιμές των πρώτων υλών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και επιδιώκεται διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές και αγορές προϊόντων. Στα καλώδια έχουν αναληφθεί νέες δουλειές σε Δανία, Σουηδία, ενώ αναμένονται projects και στην ελληνική αγορά. Στο real estate αναμένεται περαιτέρω συγκέντρωση της δραστηριότητας, ενώ στην ανακύκλωση επιδιώκεται αύξηση του μεριδίου.
Στην οικονομική χρήση του 2016 τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 6,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 36,8 εκατ., ενώ στα μετά φόρων κέρδη σημειώθηκε μείωση ζημιών στα 6 εκατ. από 60 εκατ. το 2015. Τα αναπροσαρμοσμένα EBIT και EBITDA εμφανίστηκαν βελτιωμένα κατά 8 και 10 εκατ. αντίστοιχα. Επίσης επιτεύχθηκαν υψηλότεροι όγκοι πωλήσεων σε όλους τους κλάδους, με εξαίρεση τον κλάδο των καλωδίων. Ωστόσο, η μείωση των διεθνών τιμών μετάλλων (κατά 11% της μέσης τιμής χαλκού και κατά 3% της τιμής του πρωτογενούς αλουμινίου) είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 5%, που ανήλθε στα 3,1 δισ. ευρώ.
Στον τομέα του χαλκού, η Χαλκόρ και οι θυγατρικές της θα συνεχίσουν να έχουν ως κύριο στρατηγικό στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε βιομηχανικά και καινοτόμα προϊόντα, αξιοποιώντας την αύξηση της ζήτησης που εμφανίζει η αγορά της Ευρωζώνης, της Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενισχύοντας τις εξαγωγές της που ανέρχονται στο 89% του συνολικού τζίρου της, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την περαιτέρω βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.
Η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει την πρώτη θέση στην παραγωγή χαλκού στην Ευρώπη. Επίσης, από τη μια πλευρά η απόφαση της πώλησης της Sofia Med από τη Χαλκόρ στην Ελβάλ και από την άλλη η πλήρης λειτουργία της νέας κοινοπραξίας στην Τουρκία αναμένεται να ενδυναμώσουν τη θέση της Χαλκόρ χρηματοοικονομικά και παραγωγικά. Παράλληλα, με την ανταλλαγή των μετοχών της Ελληνικά Καλώδια που κατείχε η Χαλκόρ με μετοχές της Cenergy Holdings αποκτά πρόσβαση σε χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από εταιρείες εδραιωμένες σε κλάδους υψηλής ανάπτυξης, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι κατασκευές.