Skip to main content

Και παραγωγή στο Αζερμπαϊτζάν εξετάζει η Αλουμύλ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Βάσως Βεγίρη 
[email protected]

Τη διεύρυνση της παρουσίας της στο Αζερμπαϊτζάν από εμπορική σε παραγωγική εξετάζει η Αλουμύλ.

Οπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Μυλωνάς, υπάρχουν σχετικές επαφές και αρχικές συμφωνίες σε εξέλιξη και στόχος της Αλουμύλ είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της τόσο στην αζέρικη αγορά όσο και στη γειτονική αγορά του Ιράν, που αριθμεί μεγάλο αζέρικο πληθυσμό (περί τα 23 εκατ. Αζέρους).

Η Αλουμύλ διαθέτει εμπορική παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν, μέσω συνεργάτη, εδώ και δώδεκα χρόνια, έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα της χώρας (μουσεία, κυβερνητικά κτήρια, συγκροτήματα γραφείων κ.ο.κ.) και οι εν εξελίξει επαφές για επενδυτική παρουσία γίνονται με τοπική βιομηχανία αλουμινίου.

Και το 2015, σε συνέχεια του 2014, η Αλουμύλ δίνει έμφαση στις εξαγωγές, στην αναδιάρθρωση και στον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας του ομίλου, χάρη στα οποία το 2014 πέτυχε αύξηση του μικτού κέρδους και σημαντική μείωση ζημιών τόσο στα αποτελέσματα προ φόρων όσο και στα καθαρά αποτελέσματα, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών.

Το 2015, όπως επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς, μπορεί να είναι μια ακόμη χρονιά καλής πορείας για την Αλουμύλ, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα διευθετηθεί άμεσα το θέμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους εταίρους της, το οποίο -υπό τον διεθνή φόβο για Grexit- επηρεάζει τις διεθνείς συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος της Αλουμύλ το 2014 κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές του σε σχέση με το 2013 περίπου κατά 2,3%. Οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν επίσης κατά 2,3%, ανερχόμενες σε 172,2 εκατ. ευρώ (έναντι 176,3 εκατ. το 2013), ενώ το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά περίπου 6% στα 33,6 εκατ. έναντι 31,7 εκατ., τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση 41% και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 8,4 εκατ. (έναντι 5,9 εκατ. το 2013), ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων (ζημιές) παρουσίασαν μείωση, σε -11,2 εκατ., από ζημιές 14,9 εκατ. το 2013.