Skip to main content

Σε λειτουργία με 100 εκατ. η Hellenic Steel

Από την έντυπη έκδοση

Σε τροχιά επαναλειτουργίας βρίσκεται η Hellenic Steel, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σπύρος Κωνσταντινίδης, από το βήμα του συμποσίου του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, «η βιομηχανία δεν θα είναι σε λίγες μέρες πτωχευμένη».

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε από το ίδιο βήμα ο εκκαθαριστής της εταιρείας, Νίκος Μαράντος, ο οποίος σημείωσε ότι η διαδικασία εκκαθάρισης θα ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι το τέλος του μήνα ώστε η Hellenic Steel να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι σε πρώτη φάση η Hellenic Steel θα λειτουργήσει με 400 εργαζόμενους, με την οικονομική στήριξη του νέου επενδυτή, της Jordan International των αδελφών Μιλικόφσκο, η οποία έχει προγραμματίσει επένδυση 100 εκατ. ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, η Hellenic Steel σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με παραγωγή 350.000 τόνους, αξιοποιώντας δηλαδή το 50% της παραγωγικής της δυναμικότητας. Απαντώντας στο γιατί η Jordan International προχώρησε στην επένδυση, ο ίδιος είπε ότι η εταιρεία τα προηγούμενε χρόνια ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Hellenic Steel αγοράζοντας περίπου τη μισή ετήσια παραγωγή της. 

Πρόσθεσε, δε, ότι ο ένας εκ των δύο αδερφών Μιλικόφσκι δραστηριοποιείται στη βιομηχανία της χαλυβουργίας και ο άλλος είναι από τους μεγαλύτερους traders χάλυβα στην Ανατολική Ακτή, με πάνω από 1 εκατ. τόνους ετησίως.

Οι ξένοι παράγοντες
Από την πλευρά του ο ειδικός τεχνικός σύμβουλος της Hellenic Steel, Νίκος Ρήτας, θέλοντας να καταδείξει τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει η βιομηχανία, επισήμανε ότι η εταιρεία πτώχευσε με ενεργητικό 17 εκατ. ευρώ, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η μητρική της ILVA που εδρεύει στην Ιταλία. 

«Εξωτερικοί παράγοντες δεν άφησαν την εταιρεία να αναπτυχθεί. Οι χαλυβουργίες της Ευρώπης την εμπόδισαν» συμπλήρωσε.