Skip to main content

Η μεγαλύτερη «μηχανή παραγωγής χρημάτων» – Γιατί ο Μασκ μόλις «σκότωσε» δύο από τα πιο διάσημα αυτοκίνητα της Tesla

REUTERS/Denis Balibouse

Σε τι στοιχηματίζει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Τέσσερα χρόνια μετά τον ισχυρισμό ότι το ρομπότ Optimus της Tesla θα αξίζει κάποτε περισσότερο από την επιχείρηση αυτοκινήτων της εταιρείας,  o Έλον Μασκ κάνει τη μεγαλύτερη κίνηση, μέχρι στιγμής, για την απομάκρυνσή του από την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Μιλώντας προς τους επενδυτές την Τετάρτη, ο Μασκ αποκάλυψε ότι η Tesla θα σταματήσει την παραγωγή των οχημάτων Model S και Model X προκειμένου να επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο σήμερα, με αποτίμηση  κοντά στο 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια. Είναι επίσης μία από τις πιο κερδοφόρες κατασκευάστριες ηλεκτρικών οχημάτωνπρόσφατα έχασε το στέμμα της από την κινεζική BYD ως η εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Η Tesla βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης των πωλήσεων αυτοκινήτων, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των μπαταριών και οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν επίσης συμβάλει στην αναβάθμιση της θέσης της BYD ως δεσπόζουσας εταιρείας.

Ακόμη μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων

Η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ, πιθανότατα θα δει τις πωλήσεις αυτοκινήτων να μειώνονται ακόμη περισσότερο με τη διακοπή της παραγωγής των Model S και Model X, αν και θα συνεχίσει να κατασκευάζει και να πωλεί τα Model 3 και Model Y, τα οποία είναι και τα δύο προϊόντα μεγαλύτερου κυβισμού που αποφέρουν πολύ περισσότερα έσοδα από τα παλαιότερα μοντέλα.

Το «μεγαλύτερο προϊόν όλων των εποχών»

Η ανθρωποειδής μηχανή Optimus έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να λειτουργεί όπως ένας άνθρωπος, επιτρέποντάς της να καλύπτει τα πάντα, από κατασκευαστικούς τομείς μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών σε ξενοδοχεία και καταστήματα.

Κανένα πρόβλημα… αν δεν θέλουμε να δουλέψουμε

«Ουσιαστικά, στο μέλλον, η σωματική εργασία θα είναι επιλογή», δήλωσε Μασκ. «Αν θέλετε να την κάνετε, μπορείτε, αλλά δεν θα χρειάζεται να την κάνετε».

Υποστήριξε επίσης ότι το ρομπότ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί  για την πρόληψη του «μελλοντικού εγκλήματος». 

«Δεν θα χρειάζεται να βάζετε ανθρώπους σε φυλακές», δήλωσε στους μετόχους της Tesla πέρυσι. «Είναι τρέλα αν σκεφτεί κανείς όλες τις δυνατότητες του, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα το μέλλον».

«Μηχανή παραγωγής χρημάτων»

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου υποστήριξε ότι το Optimus θα είναι «μηχανή παραγωγής χρημάτων» και  το «μεγαλύτερο προϊόν όλων των εποχών, μακράν» λόγω της δυνατότητάς του να μεταμορφώσει πλήρως την οικονομία και την κοινωνία.

Μόλις επεκταθεί, «θα αντιπροσωπεύει το 80% της αξίας της Tesla, ωθώντας την σε μια αποτίμηση αξίας 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2050», είπε ο 54χρονος δισεκατομμυριούχος.

 Τίποτε άλλο, παρά μια μηχανή… στην πρίζα

Πάντως δεν συμμερίζονται όλοι με τα οράματα του για έναν ανθρωποειδή βοηθό γενικής χρήσης, με τον καθηγητή ρομποτικής του MIT, Ρόντνεϊ Μπρουκς, να ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο θα είναι τεχνολογικά και οικονομικά ανέφικτο.

«Τα ανθρωποειδή ρομπότ απλώς θα είναι “συμβατά με πρίζες”», με τους ανθρώπους να μπορούν να παρεμβαίνουν  έγραψε σε μια ανάρτησή του Σεπτέμβριο ο Μπρουκς, ο οποίος συνίδρυσε την εταιρεία κατασκευής Roomba, iRobot.

naftemporiki.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.