Skip to main content

Μυτιληναίος: Απογείωση κερδών, καταβολή μερίσματος μετά από 10 χρόνια

Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών παρουσίασε το 2017 η Μυτιληναίος Α.Ε., υπερβαίνοντας με άνεση τον πήχη των προσδοκιών. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε πέρυσι αύξηση  22,5% σε σχέση με το 2016, στα 1,526 δισ. ευρώ. Η ισχυρή αυτή επίδοση αποδίδεται εν πολλοίς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις ανεβασμένες ταχύτητες των τομέων μεταλλουργίας, ηλεκτρισμού & φυσικού αερίου, αλλά και της συνεισφοράς τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών. 

Άλμα 37,6% στα 306 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), με τον τομέα μεταλλουργίας να έχει και πάλι την ισχυρότερη συμβολή στην κερδοφορία. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, σκαρφάλωσαν έτσι στα 154,6 εκατ. από 34,2 εκατ. ευρώ το 2016.

Μέρισμα και πάλι 

Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή απογειώθηκαν 270,2%, με αποτέλεσμα  να αποφασιστεί έναρξη πληρωμής μερισμάτων προς τους μετόχους σε διατηρήσιμη βάση, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα για τη χρήση του 2017, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,50% με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την 31/12/2017.

Το προτεινόμενο μέρισμα αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και σηματοδότησε τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας εταιρικής οντότητας, που στηρίζεται από σημαντικές επιχειρηματικές συνέργειες και ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Χρηματοδότηση 

Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 568,1 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς τα EBITDA να βελτιωθεί, υποχωρώντας κάτω από το 2 στο 1,86. 

«O εταιρικός μετασχηματισμός αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη της Μυτιληναίος σε μια ισχυρή διεθνή εταιρεία, θέτοντας τις κατάλληλες οργανωτικές δομές και επιτυγχάνοντας σημαντικές λειτουργικές και οικονομικές συνέργειες» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Σημείωσε επίσης ότι η αύξηση της κερδοφορίας το 2017, η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής δομής και οι προοπτικές υψηλών χρηματοροών και των τριών τομέων επιχειρησιακής δραστηριότητας της εταιρείας, ανοίγουν το δρόμο για το επόμενο βήμα εξέλιξης.

«Μέσα από ένα νέο πρόγραμμα στοχευμένων επενδύσεων σε έργα με υψηλούς βαθμούς απόδοσης, η εταιρεία αποσκοπεί αφενός στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητάς της σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τα οικονομικά της μεγέθη προς όφελος των εργαζομένων, των μετόχων αλλά και της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε. 

Νέο εργοστάσιο ηλεκτρισμού
Στον τομέα του ηλεκτρισμού, η εταιρία σχεδιάζει να επενδύσει στην Ελλάδα 300 εκατ. ευρώ περίπου για την δημιουργία νέας
ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας 650 μεγαβάτ με καύσιμο φυσικό αέριο.  Με το νέο εργοστάσιο που θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια, η Μυτιληναίος θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της σε πάνω από 2.000 μεγαβάτ από τα 1.400 σήμερα.

naftemporiki.gr