Στις 27 Μαρτίου ο Σάμι Φάις έκανε το πολυπόθητο comeback στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτήν τη φορά μέσω της Fais Group. Η τιμή εισαγωγής, μετά την επιτυχημένη IPO, είχε διαμορφωθεί στα 4,7 ευρώ/μετοχή.
Αλλά μέχρι και σήμερα, σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, ο έμπειρος επιχειρηματίας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους… master στον κλάδο του λιανεμπορίου (και όχι μόνο), δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Το αποτέλεσμα είναι η μετοχή της εισηγμένης να βρίσκεται καθηλωμένη στα 3,4 ευρώ, μειωμένη κατά τουλάχιστον -27%.
Ο ίδιος ο Φάις, ο οποίος έχει μακρά επιχειρηματική διαδρομή στη χώρα, αποδίδει την υστέρηση στο «roller coaster» που παρατηρείται στη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Από την πλευρά της, η αγορά θεωρεί ότι η αρχική αποτίμηση των σχεδόν 215 εκατ. ευρώ (4,7 ευρώ/μετοχή) μάλλον ήταν κάπως «αλμυρή» και ως εκ τούτου τώρα επέρχεται μια φυσιολογική διόρθωση.
Εάν και η πραγματική εξήγηση φαίνεται ότι βρίσκεται κάπου στη μέση, η αλήθεια είναι ότι ο επιχειρηματίας ήδη προσπαθεί να κάνει κάποιες κινήσεις, ώστε να βελτιώσει την παραπάνω εικόνα (από τη διεύρυνση του επενδυτικού προγράμματος έως την έναρξη του προγράμματος ιδίων μετοχών) -με πενιχρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Από την Elmec στη Fais με στάση στη… «φούσκα» του ’99
Σε κάθε περίπτωση, ο Σάμι Φάις αποτελεί έναν άνθρωπο, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την αγορά. Μην ξεχνάμε ότι στις χρυσές εποχές της Elmec Sport, η οποία αποτέλεσε το επενδυτικό όχημα του επιχειρηματία τη δεκαετία του ’90 (στη συνέχεια πουλήθηκε αρχικά στον εφοπλιστή Λασκαρίδη και μετέπειτα στη Folli-Follie), πέρασαν από τα χέρια του γνωστά brands, όπως η Nike, η Harley Davidson, το Factory Outlet, τα Attica Stores, το ΜΙΝΙΟΝ κ.α.
Και αν η υπόθεση των Μακεδονικών Κλωστηρίων στη «φούσκα» του ’99 προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον ίδιο, η επιτυχημένη επάνοδος μέσω της Fais Group ήρθε να επουλώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πληγές.
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο Σάμι Φάις να ελέγχει έναν Όμιλο, ο οποίος κάνει τζίρο άνω των 216 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2024), ελέγχοντας φημισμένα brands, όπως οι Αdidas, Under Urmor, Puma, Levi’s, Ferragamo, Michael Kors, Kiko Milano, Mango, Wilson κ.α.
Δίπλα σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθεί ο μετασχηματισμός της αλυσίδας υποδημάτων «Καλογήρου», οι μοτοσυκλέτες Indian και Harley Davidson, η συμμετοχή στη Notos, η Στοά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, οι νέες μπίζνες σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία, αλλά και το πρόσφατο «άνοιγμα» στον κλάδο του τουρισμού (ξενοδοχείο στη Σαντορίνη, συμμετοχή σε διαγωνισμό για την αξιοποίηση της Ακτής Βουλιαγμένη).
Χρηματιστήριο: «Ζεστά» 457 εκατ. ευρώ από ΑΜΚ στα ταμεία των εισηγμένων
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)