Skip to main content

Πρόοδος για το ψηφιακό ευρώ

Η ΕΚΤ συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο στον σχεδιασμό του εγχειριδίου κανόνων για το ψηφιακό ευρώ

Σημαντική πρόοδο έχει καταγράψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην προετοιμασία του εγχειριδίου κανόνων για το ψηφιακό ευρώ, έχοντας λάβει ευρεία ανατροφοδότηση από παράγοντες της αγοράς, όπως επισημαίνει η ίδια στην τρίτη σχετική έκθεση προόδου.

Η προπαρασκευαστική φάση ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2023 και θέτει τις βάσεις για τη δυνητική έκδοση ψηφιακού ευρώ. Σε αυτή τη φάση θα οριστικοποιηθεί το εγχειρίδιο κανόνων για το ψηφιακό ευρώ και θα επιλεγούν οι πάροχοι που θα μπορούσαν δυνητικά να αναπτύξουν την πλατφόρμα και την υποδομή γι’ αυτό.

Η ΕΚΤ, στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι από τη δεύτερη έκθεση προόδου έως τώρα, συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο στον σχεδιασμό του εγχειριδίου κανόνων για το ψηφιακό ευρώ.

Ειδικότερα, το εγχειρίδιο αυτό θα είναι εκείνο που θα καθορίσει τους κοινούς κανόνες, τα πρότυπα και τις διαδικασίες που θα διασφαλίζουν ότι το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ καλύπτει θέματα όπως το πώς θα διενεργούνται αυτές οι πληρωμές και πώς θα προστατεύονται οι χρήστες.

Ανατροφοδότηση και έρευνα

Η σημαντική πρόοδος που συνεχίζει να καταγράφει η ΕΚΤ σε αυτό το κομμάτι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτεταμένη ανατροφοδότηση που έχει λάβει από μια σειρά ομάδων και παραγόντων της αγοράς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό ευρώ θα είναι εύχρηστο και συμπεριληπτικό.

Πρώτη στο πλαίσιο της ανατροφοδότησης είναι η Ομάδα Ανάπτυξης του εγχειριδίου, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικών πληρωμών και έχει συμβάλει στη βελτίωση του εγχειριδίου. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ειδικές ομάδες εργασίας της ΕΚΤ, όπου συμμετέχουν περίπου 50 παράγοντες της αγοράς, εκπροσωπώντας περισσότερους από 30 οργανισμούς. Παράλληλα, ανατροφοδότηση έχει ληφθεί και από ειδικές συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με εμπειρογνώμονες του κλάδου για συγκεκριμένα θέματα, όπως η διαχείριση κινδύνων και η διαχείριση διαφορών.

Στο πλαίσιο της ανατροφοδότησης, η ΕΚΤ έχει εντείνει την έρευνα για τους χρήστες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το ψηφιακό ευρώ ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Έτσι, μέσω της πλατφόρμας καινοτομίας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, περίπου 70 συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τεχνικές δοκιμές χαρακτηριστικών όπως οι πληρωμές υπό όρους. Παράλληλα, διεξήχθη έρευνα και σε μικρούς εμπόρους, ευάλωτους καταναλωτές και υποεκπροσωπούμενες ομάδες μέσω ομάδων εστίασης, συνεντεύξεων και συνεργασιών με ενώσεις καταναλωτών.

Στόχος της έρευνας είναι να κατανοηθούν οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και οι προκλήσεις διαφορετικών ομάδων χρηστών, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα είναι συμπεριληπτικός, ενώ τα πορίσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν το τρίτο τρίμηνο του 2025.

Σε καλό δρόμο οι προσπάθειες

Ο επικεφαλής αρμόδιος για το ψηφιακό ευρώ εκτιμά ότι οι συντονισμένες προσπάθειες της ΕΚΤ βρίσκονται σε καλό δρόμο.

«Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι οι προσπάθειές μας παραμένουν σε καλό δρόμο, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε το αίτημα των ηγετών της Ε.Ε. να επιταχύνουν την πρόοδο όσον αφορά το ψηφιακό ευρώ» δήλωσε ο Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το ψηφιακό ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τον σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ η ΕΚΤ έχει συντονιστεί με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, τους εκπροσώπους της αγοράς και τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» από την ΕΚΤ, μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα προπαρασκευαστική φάση του ψηφιακού ευρώ, η οποία αναμένεται για τον Οκτώβριο του 2025, το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδίου. Αν συμβεί αυτό δε, τότε το Δ.Σ. θα καθορίσει το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους της επόμενης φάσης.

Πιθανή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με το αν και πότε θα εκδοθεί ψηφιακό ευρώ θα ληφθεί μόνο μετά την έκδοση της νομοθετικής πράξης.