Skip to main content

Η γυναίκα που έφτιαξε (σχεδόν από το μηδέν) μια τράπεζα αξίας 1,6 δισ. ευρώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Επί προσωπικού: Η Ελένη Βρεττού ανέλαβε τα ηνία της Attica Bank τον Σεπτέμβριο του 2022

Ήταν Σεπτέμβριος του 2022, όταν η Ελένη Βρεττού γινόταν η πρώτη γυναίκα CEO στον ανδροκρατούμενο χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναλαμβάνοντας τα διοικητικά ηνία της Attica Bank.

Εκείνη την περίοδο η εισηγμένη βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος, με τη χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται μετά βίας στα 112 εκατ. ευρώ, έχοντας επανειλημμένως φλερτάρει με την κατάρρευση.

Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, η Ελένη Βρεττού έχει μεταμορφώσει πλήρως την εικόνα της τράπεζας, η οποία απολαμβάνει μια αποτίμηση τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ (μεταβολή άνω του +1.300%). Και το κυριότερο είναι ότι έχει καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία επενδυτών, αναλυτών και καταθετών.

Ο πρώην χρηματιστής που μοιράζει… μερίσματα – ρεκόρ

Με τη βοήθεια και τη στήριξη τόσο των νέων μετόχων (Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη) όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας, η επικεφαλής της Attica Bank έχει «τρέξει» μια σειρά κρίσιμων και επίπονων διαδικασιών, αναμορφώνοντας μια τράπεζα που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η εκκαθάριση του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η εξαγορά της Παγκρήτιας Τράπεζας και η διπλή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 735 εκατ. ευρώ αποτελούν μερικούς από τους βασικούς σταθμούς του turn-around-story.

Η επόμενη ημέρα, μετά και τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις των 250 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν ως επιδίωξη τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας, αφορά αφενός την ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης με την Παγκρήτια, αφετέρου τη διαδικασία του rebranding, με την Ελένη Βρεττού την προηγούμενη εβδομάδα να ανακοινώνει τον μετασχηματισμό της Attica Bank σε CrediaBank.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η αναβάθμιση της κερδοφορίας, καθώς η CEO, η οποία μην ξεχνάμε ότι έχει θητεύσει σε Πειραιώς και HSBC, στοχεύει σε προ-προβλέψεων κέρδη άνω των 280 εκατ. ευρώ, αλλά και απόδοση ίδιων κεφαλαίων άνω του 20% έως το 2027.

Τέλος, ας έχουμε υπόψη και τη δέσμευση για ένα placement εντός του 2026, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της ελεύθερης διασποράς, δεδομένου ότι οι σημερινοί μέτοχοι ελέγχουν το 93,6%.

Ο CEO που γιατρεύει… πληγές 18 ετών

To «like» των αγορών

Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι… αρέσουν στην αγορά, η οποία μόνο ως γενναιόδωρη μπορεί να χαρακτηριστεί απέναντι στην Ελένη Βρεττού. Κι αυτό, διότι η μετοχή της Attica Bank «τρέχει» ένα ράλι άνω του +45% από τις αρχές του έτους.

Το αποτέλεσμα; Η τιμή φιγουράρει στο ορόσημο του 1 ευρώ/μετοχή, το οποίο μεταφράζεται σε μια χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ, ενόσω η CEO δείχνει να έχει πείσει τους επενδυτές για τις προοπτικές της επόμενη ημέρας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)