Skip to main content

Οι Big Oil «βλέπουν» τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας – Τα δεδομένα σε Κρήτη, Πελοπόννησο

Το ενδιαφέρον επιβεβαιώνει το «focus» της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην Ανατολική Μεσόγειο - Η δίψα για δεδομένα και οι γεωπολιτικές πτυχές

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Την προσοχή των «Big Oil» φέρεται να συγκεντρώνει το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων.

Οι εταιρείες Eni, BP και TotalEnergies βάζουν κάτω «χαρτί και μολύβι» και να εξετάζουν αν θα πάρουν θέση στο πλάι της Chevron στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για την μίσθωση των θαλάσσιων blocks «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ».

Το ενδιαφέρον υπάρχει και επιβεβαιώνει το «focus» της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ωστόσο μένει να μεταφραστεί σε προσφορές και επόμενα βήματα «οικονομικού αλλά και… γεωπολιτικού επιτρέποντος».

Και τούτο γιατί οι αποφάσεις στην περιοχή κρίνονται στη συνάφεια των δύο παραγόντων με την γεωπολιτική παράμετρο να επικυριαρχεί, λαμβάνοντας υπόψη και την συνολικότερη εικόνα.

Σήμερα, όντας σχεδόν δύο μήνες από την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού στις 10 Σεπτεμβρίου, γεγονός που υπογραμμίζει το πρόωρο του πράγματος για εξαγωγή συμπερασμάτων, το ενδιαφέρον των εταιρειών, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, προκύπτει σε συνέχεια και ενδεχόμενα κυρίως της πάγιας πρακτικής του κλάδου.

Αναλυτικότερα, η πάγια πρακτική του κλάδου θέλει τις εταιρείες να αναζητούν τα δεδομένα, ειδικά όταν πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θέλουν να αποκτήσουν μια συνολικότερη εικόνα.

Η διαδικασία του διαγωνισμού

Προς διευκρίνιση των λεπτομερειών, η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Απριλίου, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των παραχωρήσεων, ήτοι «Νότια της Πελοποννήσου» και «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ» και block «Α2», για να ακολουθήσει η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα της ΕΕ στις 12 Ιουνίου και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση των 90 ημερών για την ολοκλήρωσή του, δηλαδή στις 10 Σεπτεμβρίου.

Έπειτα δίδεται ένα ανώτατο περιθώριο 60 ημερών για την αξιολόγηση των προσφορών που θα κατατεθούν και άλλες 60 ημέρες για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης. Στη συνέχεια η σύμβαση θα πρέπει να κυρωθεί με νόμο στη Βουλή.

Ως γνωστόν, ο διαγωνισμός προέκυψε κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Chevron – αρχικά για την Πελοπόννησο και αργότερα για τις περιοχές νότια της Κρήτης -, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον αρμόδιο κρατικό φορέα ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) να επιδίδονται ακολούθως σε ένα άτυπο «roadshow» παγκοσμίως για την προσέλκυση νέων παικτών.

Ποιοι προσέρχονται στο τραπέζι

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται να αποδίδουν καρπούς με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες (TotalEnergies, BP, Eni) καθώς και την ελληνική Energean να προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων και να εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η έτερη ελληνική εταιρεία με δραστηριότητα στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων, η HELLENiQ ENERGY, βρίσκεται ήδη μεταξύ των βασικών συντελεστών, έχοντας αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον για το λεγόμενο block «Α2».

Το data room

Η τρέχουσα διαδικασία αφορά στην απόκτηση πρόσβασης στο λεγόμενο «data room» δηλαδή στα διαθέσιμα σεισμικά δεδομένα για τις υπό παραχώρηση περιοχές προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος στην υποβολή προσφορών στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού.

Μάλιστα νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας εκ των δύο (αφήνοντας εκτός την TotalEnergies) ανωτέρων «παικτών» φέρεται να είναι πιο «ζεστός», με την αρμόδια νομική υπηρεσία της εταιρείας να έχει μπει στη διαδικασία μελέτης των λεπτομερειών για τα επόμενα βήματα.

Η όποια κινητικότητα εκφράζεται στην παρούσα φάση στο «κατώφλι» του data room θα πρέπει να διαβάζεται από την τεχνική και γεωπολιτική διάσταση.

Οι εταιρείες διψούν για δεδομένα

Ως προς το τεχνικό σκέλος, όπως επεξηγούν παράγοντες του κλάδου που συνομίλησαν με την «Ν», αφορά στην πρακτική των εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων να συγκεντρώνουν και να μελετούν δεδομένα χωρίς να έχουν προαποφασίσει πιο συγκεκριμένες ενέργειες.
Αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό αν αναλογιστούμε ότι οι προαναφερόμενες εταιρείες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 37 εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πρόσφατο διαγωνισμό υδρογονανθράκων της Λιβύης (συνολικά 22 θαλάσσια μπλοκ) και επομένως έχει πρακτικό και επιστημονικό νόημα να αποκτήσουν μια συνολικότερη εικόνα της περιοχής που λέγεται Ανατολική Μεσόγειος, όταν μάλιστα, κατά την βιβλιογραφία του κλάδου, οι γεωλογικοί σχηματισμοί δύναται να παρουσιάζουν ομοιότητες. Να διευκρινίσουμε ακόμη ότι οι εταιρείες αγοράζουν τα δεδομένα, χωρίς ωστόσο, το εν λόγω κόστος να συνιστά βάσιμο «αντικίνητρο» για τέτοιου μεγέθους εταιρείες, ώστε να έχουν ανάγκη να προαποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η γεωπολιτική διάσταση

Σε συνέχεια των παραπάνω είναι η γεωπολιτική διάσταση τόσο στο ειδικό μέρος των συμφερόντων των επιμέρους «παικτών» που δηλώνουν παρουσία όσο και συνολικότερα με την ευρύτερη περιοχή να τυγχάνει αμφισβητήσεων εκ μέρους Λιβύης και Τουρκίας ως τα προς κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία διεθνών εταιρειών και πολλώ δε μάλλον αν αυτή πάρει δεσμευτικά χαρακτηριστικά με την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό, αναγνωρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως «εχέγγυο» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε συνέχεια και της πρόσφατης οριοθέτησης ερευνών ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία που φαίνεται να κινούνται εντός των ορίων της μέσης γραμμής Λιβύης και Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη 25 Ιουνίου, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την αντίστοιχη της Τουρκίας, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές.

Οι εν λόγω περιοχές, όπως εξηγεί σε πρόσφατο άρθρο του στο τύπο, ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων και Ενεργειακός Οικονομολόγος, συνορεύουν, όπως προκύπτει από τον σχετικό χάρτη που δημοσιεύτηκε, με την μέση γραμμή της υφαλοκρηπίδας και εν δυνάμει ΑΟΖ της Ελλάδας και δη των ακτογραμμών Κρήτης και Λιβύης, δηλαδή ορίζονται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αν και μένει να αποδειχθεί επί του πεδίου και επί του πρακτέου, η εμπλοκή ίδιων εταιρειών εκατέρωθεν αναγνωρίζεται θετικά τόσο ως προς την πρόοδο του διαγωνισμού όσο και ως προς την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας για την κατοχύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες εντός και εκτός συνόρων, κάθε εξέλιξη τελεί υπό την αίρεση του γεωπολιτικού παράγοντα που πλέον επικυριαρχεί των αμιγώς τεχνικών θεμάτων τόσο  για τις νέες παραχωρήσεις όσο και για τις υφιστάμενες της χώρας (βλέπε Exxon Mobil κλπ).

Μια πρώτη καλή εικόνα Αρχές Αυγούστου

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα του διεθνούς διαγωνισμού της Ελλάδας για τις περιοχές νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης, η εικόνα ως προς τις συμμετοχές αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Αυγούστου, καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τότε ορίζεται άτυπα το «deadline» για μια εταιρεία να πάρει και να μελετήσει τα δεδομένα με χρόνο να επεξεργαστεί και να υποβάλει προσφορά στο διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται, όπως προαναφέρθηκε ότι η καταληκτική ημερομηνία για συμμετοχή στον διαγωνισμό έχει οριστεί στις 10 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, όπως εκτιμάται, μια εταιρεία, χωρίς πρότερη εικόνα της περιοχής, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να φτάσει στο σημείο των αποφάσεων με βάση τα σεισμικά δεδομένα.

Βέβαια, χρειάζεται να σημειωθεί ότι οι συνέργειες, ιδίως όταν πρόκειται για ελληνικές εταιρείες, βρίσκονται σταθερά στο «σκεπτικό» των εταιρειών, αναγνωρίζοντας ότι έτσι καθίσταται ευκολότερη η όλη διαδικασία.