Μικρές «νίκες» προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης φαίνεται ότι πετυχαίνει ο Γιάννης Μαθιός, βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Μαθιός Πυρίμαχα, ο οποίος ως εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς της ομώνυμης οικογένειας, προσπαθεί να επιταχύνει την επαναφορά της υπεραιωνόβιας βιομηχανίας προς τον δρόμο της ανάπτυξης. Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν εκεί για να υπενθυμίζουν ότι η διαδρομή μόνο εύκολη δεν είναι.
Ο έμπειρος επιχειρηματίας, ο οποίος «τρέχει» την εισηγμένη από τη δεκαετία του ’80, υλοποιεί ένα ειδικό στρατηγικό σχέδιο 5ετίας, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών, την πειστική επιστροφή στα θετικά μεγέθη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας.

Μεταξύ των μέτρων συγκαταλέγεται η διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού, η ανάπτυξη καινοτόμων πυρίμαχων & δομικών υλικών και η σύναψη διεθνών συνεργασιών, ενώ μην ξεχνάμε και την πρόσφατη πώληση του ιδιόκτητου ακινήτου στον Ασπρόπυργο, από την οποία προέκυψε ένα ικανοποιητικό λογιστικό κέρδος.
Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εν μέρει θετικά, καθώς τα EBITDA έχουν «γυρίσει» σε θετικό έδαφος (0,5 εκατ. ευρώ το 2024), ο καθαρός δανεισμός έχει μειωθεί (8,4 εκατ. ευρώ το 2024), ενώ οι καθαρές ζημιές έχουν περιοριστεί (0,7 εκατ. ευρώ το 2024).
Από την άλλη πλευρά, όμως, τα προβλήματα για τον Γιάννη Μαθιό παραμένουν επί τάπητος. Ο τζίρος έχει καταγράψει νέα πτώση (-7,7% στο 12μηνο του 2024), η ζήτηση της εγχώριας αγοράς έχει σημειώσει περαιτέρω εξασθένηση, ενώ ο δείκτης ρευστότητας, ο οποίος προκύπτει από την αναλογία καθαρού χρέους / EBITDA συνεχίζει σε… απαγορευτικά επίπεδα (15x).
Όλα αυτά δείχνουν ότι η ανηφόρα για τον CEO της εταιρείας, η οποία στη μεταπολεμική Ελλάδα ήταν από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» της εκβιομηχάνισης, εξακολουθεί να είναι μεγάλη και δύσκολη.
Η εκκρεμότητα της διασποράς
Σ’ όλα αυτά μην ξεχνάμε και το ζήτημα της μειωμένης μετοχικής διασποράς, το οποίο ναι μεν αυτήν τη στιγμή δεν αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του Γιάννη Μαθιού, αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστεί να λάβει ορισμένες σημαντικές αποφάσεις. Οι βασικοί μέτοχοι (όλοι μέλη της οικογένειας Μαθιός) ελέγχουν ποσοστό άνω του 81%.
Επομένως είτε θα πρέπει να διαθέσουν στην ελεύθερη διασπορά ένα ποσοστό της τάξης του 6%, προκειμένου να αυξήσουν το free float στο 25%, είτε θα πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο της εξόδου από την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Αλλά, όπως είπαμε, αυτή είναι μία απόφαση, η οποία μάλλον θα χρειαστεί να ληφθεί σε μεταγενέστερη φάση.
Χρηματιστήριο: Οι δύο όψεις των «μεσαίων» – Αυτά που τρέχουν κι αυτά που φρενάρουν
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)