Skip to main content

Viohalco: Ισχυρό το αποτύπωμα του ομίλου στην ελληνική οικονομία – Συνολική επίδραση σε όρους ΑΕΠ 2,2 δισ. ευρώ

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος

Κατατάσσεται στους εθνικούς πρεσβευτές στη διεθνή αγορά    

Στις πρώτες εγκαταστάσεις της, στην Πειραιώς 252, στον Ταύρο, έναν επιβλητικό χώρο παραγωγής και δημιουργίας, από τον οποίο ξεκίνησε, η Viohalco γιόρτασε τα 100 χρόνια παρουσίας της στην αγορά, με στόχο να τιμήσει την ιστορία του Ομίλου και όλους εκείνους που συνέβαλαν σε αυτή την εκατονταετή πορεία προκλήσεων, σκληρής δουλειάς και επιτυχιών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία το αποτύπωμα του ομίλου στην ελληνική οικονομία είναι ισχυρό. Η συνολική επίδραση σε όρους ΑΕΠ της Viohalco ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ και σε όρους απασχόλησης στις 32.800 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα το 2024.

Η διοίκηση δεσμεύεται για διαρκή εξέλιξη και καινοτομία με συνεχή επένδυση στους ανθρώπους, την τεχνολογία και την ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσης. Σύμφωνα με τον CEO της Viohalco κ. Ιωάννη Στασινόπουλο, «ένας αιώνας πορείας προκαλεί δέος. Το όραμα, η πίστη, η σκληρή δουλειά και η ομαδικότητα μας έφεραν εδώ. Στόχος μας είναι η Viohalco να συνεχίσει να αποτελεί χώρο δημιουργίας, εξέλιξης και κοινωνικής προσφοράς, με αξιοκρατία, δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη στις σχέσεις εντός της εταιρίας».

Ο κ. Ι. Στασινόπουλος τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής υπεροχής της Viohalco σε έναν κόσμο διαρκών αλλαγών, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνεισφοράς των συνδεδεμένων κοινωφελών ιδρυμάτων του Ομίλου. Στο δρόμο της σοβαρής, σταθερής, έντιμης και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας της Viohalco εστίασε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος της Viohalco και Πρόεδρο Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, επισημαίνοντας ότι «κατέδειξε τη σαφή δυνατότητα της χώρας μας να έχει σύγχρονη, εξωστρεφή και βιώσιμη βιομηχανία,  με όλα τα πολλαπλά οφέλη της για την οικονομία και την κοινωνία».

 Εθνικός πρεσβευτής – Διεθνής αναγνώριση

Για την εικόνα που απολαμβάνει διεθνώς η Viohalco μίλησε ο Markus Beyrer, Γενικός Διευθυντής της BusinessEurope, δηλώνοντας «πολύ υπερήφανος που η Viohalco είναι σήμερα ένα ισχυρό μέλος της BusinessEurope». Αναφέρθηκε στις τεράστιες προκλήσεις της σημερινής εποχής, συνθήκη που καλεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία να παραμείνει ισχυρή, να διαφοροποιήσει τις εισαγωγικές και εξαγωγικές αγορές της και να εστιάσει στα δυνατά της σημεία.

Εθνικό πρεσβευτή προσφώνησε τη Viohalco ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αναφέροντας την εξαγωγική δραστηριότητά της που ξεπερνά το 90% της παραγωγής της. Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρές, ανεξάρτητες και διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και η Viohalco «ενσαρκώνει αυτό το μοντέλο με έναν μοναδικό τρόπο, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς κρατικές ενισχύσεις, μόνο με επενδύσεις, τεχνολογία, στρατηγική σκέψη και εξωστρεφή προσανατολισμό», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, λέγοντας παράλληλα πως ο ζωντανός οργανισμός της Viohalco εδώ και έναν αιώνα δίνει ρυθμό στην καρδιά της ελληνικής βιομηχανίας.

Δίνοντας έμφαση στο οικονομικό αποτύπωμα της Viohalco ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σημείωσε πως εάν η Viohalco ήταν κλάδος της οικονομίας,  θα κατατασσόταν στην τρίτη θέση από την άποψη των εξαγωγικών επιδόσεων μετά τα πετρελαιοειδή και τα τρόφιμα, καταδεικνύοντας την ισχυρή παρουσία της. Χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας επεσήμανε πως «ο Όμιλος Viohalco αποσπά ένα μερίδιο άνω του 15% μεταξύ των μεταποιητικών προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα, εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου και 10,5% αν συμπεριληφθούν τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου».

Ιστορία

Ο Νικόλαος Η. Στασινόπουλος γεννήθηκε το 1866 στην Τεγέα, Αρκαδίας στο χωριό Αχούρια, μετέπειτα Στάδιο.

Από τα νεανικά του χρόνια δραστηριοποιείται στο εμπόριο ξυλείας και ελαιολάδου σε όλη την Πελοπόννησο. Σε ηλικία 30 ετών, είναι ήδη γνωστός και καταξιωμένος. Εκλέγεται πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Τρίπολης και συνεχίζει να  επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Στην εμπορία ξυλείας, προστίθενται σιδηρικά, χρώματα, τζάμια και άλλα υλικά. Από τα νεανικά του χρόνια δραστηριοποιείται στο εμπόριο ξυλείας και ελαιολάδου σε όλη την Πελοπόννησο. Σε ηλικία 30 ετών, είναι ήδη γνωστός και καταξιωμένος. Εκλέγεται πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Τρίπολης και συνεχίζει να  επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Στην εμπορία ξυλείας, προστίθενται σιδηρικά, χρώματα, τζάμια και άλλα υλικά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 αποφασίζει να μεταφέρει τις δραστηριότητες του στην Αθήνα και κατασκευάζει κτήριο στην συμβολή 3ης Σεπτέμβριου και Μάρνη σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Χέλμη. Το κτήριο αποτελεί την πρώτη έδρα της εταιρείας  ΑΦΟΙ Ν. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΙ, που ιδρύεται από τους γιούς του, Ηλία και Μιχαήλ, τον Σεπτέμβριο του 1924.  Χάρη στην ενεργό συμμετοχή και των τριών παιδιών η εταιρεία αναπτύσσει και νέες εμπορικές δραστηριότητες:  Είδη υγιεινής, βιομηχανικά προϊόντα, εργαλεία.

Το 1933 τα τρία αδέρφια μαζί με τους δύο αδελφούς Σαράντη ίδρυσαν την Ανώνυμη Εταιρεία: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1937 από την ίδια πενταμελή ομάδα επιχειρηματιών, ιδρύεται ο πρόδρομος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ, με την πρώτη μονάδα παραγωγής, στην οδό Πειραιώς 252. Αυτή η πρώτη μονάδα παράγει ράβδους, ταινίες, σωλήνες και άλλα προϊόντα, χαλκού, ορείχαλκου και αλουμινίου, καθώς και είδη για την ελληνική βιομηχανία πολεμικού υλικού, που χρησιμοποιήθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1941 η μονάδα διακόπτει τη λειτουργία της για να ξεκινήσει πάλι δυναμικά το 1946. Τον επόμενο χρόνο -το 1947- η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 1949 ακολούθησε ο πρώτος σημαντικός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής με νέα μηχανήματα, χάρη σε δάνεια  από το Σχέδιο Μάρσαλ. Λίγα χρόνια αργότερα τα μερίδια των αδελφών Σαράντη στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ περιέρχονται στην οικογένεια και ο Μιχαήλ Στασινόπουλος αναλαμβάνει πλήρως τα ηνία. Το 1953 η εταιρεία μετονομάζεται σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.

Το 1960 η εταιρεία μετονομάστηκε σε ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε, υιοθετώντας την μέχρι τότε τηλεγραφική της διεύθυνση. Την εποχή εκείνη, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ αρχίζει να επεκτείνεται και σε άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες. Παραγωγή προκατασκευασμένων οικιών από αλουμίνιο, ηλεκτρικά καλώδια, λέβητες και θερμαντικά σώματα, δημιουργούν ένα διευρυμένο παραγωγικό ιστό, που προσελκύει τη βελγική SOCOBELGE  (μετέπειτα CΟFININDUS SA) η οποία εξαγοράζει το 33% της εταιρείας. Την ίδια χρονιά εγκαθίσταται ανεξάρτητη μονάδα αλουμινίου υπό την επωνυμία ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Η μονάδα θα εξελιχθεί στη σημερινή ΕΛΒΑΛ. Το 1962 ιδρύθηκε η ΒΙΟΧΑΛΚΟ SANITAS Α.Ε., ως τμήμα παραγωγής χάλυβα του ομίλου, στην οποία η COFININDUS αποκτά συμμετοχή 49%. Την ίδια χρονιά,  θεμελιώθηκε στη Θεσσαλονίκη το εργοστάσιο της εταιρείας.

Το 1964 ο Μιχαήλ Στασινόπουλος -ο άνθρωπος που οραματίστηκε και δημιούργησε τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ- φεύγει από τη ζωή, αφήνοντας άξιους διαδόχους, τους γιους του Νίκο και Ευάγγελο.

Το 1965 δημιουργήθηκε η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΚΑΛΩΔΙΑ με συμμετοχή της Αμερικανικής εταιρείας PHELPS DODGE. Η εταιρεία έφτιαξε το 1966 στη Βοιωτία, μονάδα για παραγωγή καλωδίων και τον επόμενο χρόνο θα μετονομαστεί σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.

Το 1968 ιδρύθηκε το ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ -ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην Τεγέα Αρκαδίας στη μνήμη του Μιχαήλ Στασινόπουλου, από τη σύζυγό του Μαριάνθη και τους γιους του.

Το 1971 η ΒΙΟΧΑΛΚΟ – ΣΑΝΙΤΑΣ μετονομάστηκε σε ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, σημερινή ΣΙΔΕΝΟΡ. Η εταιρεία καινοτομεί, καθώς για πρώτη φορά, εφαρμόζεται μέθοδος συνεχούς χύτευσης. Έτσι γίνεται δυνατή η παραγωγή διαφόρων επιμηκών προϊόντων χάλυβα. Το 1972 ιδρύθηκε η ΕΤΕΜ Α.Ε., εταιρεία παραγωγής προφίλ αλουμινίου, τον επόμενο χρόνο – το 1973 – η ΕΛΒΑΛ Α.Ε. αποσχίστηκε από την ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, η οποία μετονομάζεται σε ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Ο Νίκος και ο Ευάγγελος Στασινόπουλος, πιστεύοντας στις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας και των ανθρώπων της, επεκτείνουν συνεχώς τις δραστηριότητες της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και την εξελίσσουν σταθερά σε έναν κορυφαίο βιομηχανικό όμιλο επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η τέταρτη γενιά της οικογένειας, οι γιοί του Νίκου Στασινοπούλου, Μιχάλης και Γιάννης, ξεκίνησαν να εργάζονται στις εταιρείες του ομίλου και σταδιακά αναλαμβάνουν τη διοίκηση.

Η δεκαετία του 1990, χαρακτηρίζεται από τις επενδύσεις. Στόχος η παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και ποιότητας για τις απαιτητικές αγορές στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε άλλες ηπείρους. Ο Όμιλος, αξιοποίησε τις ευκαιρίες άντλησης κεφαλαίων από την ακμάζουσα τότε αγορά. Οι θυγατρικές του Ομίλου εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 1999 η ΒΙΟΧΑΛΚΟ προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημοσίας εγγραφής στο Χρηματιστήριο Αθηνών και συγκέντρωσε 141 δισεκατομμύρια δραχμές και χρηματοδότησε την ταχεία επέκταση και εδραίωση των θυγατρικών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έως το 2002, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ενσωμάτωσε στο χαρτοφυλάκιό της, πληθώρα μεγάλων και πολλά υποσχόμενων βιομηχανικών εταιρειών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

21ος Αιώνας

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται από ισχυρή ανάπτυξη, χάρη σε σημαντικές επενδύσεις, νέες διεθνείς συνεργασίες και τον εκσυγχρονισμό σε επίπεδο παραγωγής και διοικητικών συστημάτων. Το 2011 η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε., εξαγόρασε τη FULGOR Α.Ε., εξειδικευμένη στην παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα.

Το 2016 μετά από συγχώνευση δι’ απορροφήσεως των ελληνικών εισηγμένων εταιριών, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, η CENERGY HOLDINGS S.A., βελγική ανώνυμη εταιρία συμμετοχών, εισάγεται στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 2017 πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της ΕΛΒΑΛ με την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΧΑΛΚΟΡ, με απορρόφηση της πρώτης από την δεύτερη, με την εταιρεία να μετονομάζεται σε ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Το 2020 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος  στο εργοστάσιο της πρώην ELVAL με την έναρξη λειτουργίας του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου Tandem.

Η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στον τομέα έλασης αλουμινίου, ολοκληρώθηκε το 2024, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρία να μπει και σε νέες αγορές και να μεγεθυνθεί σημαντικά.

Τον ίδιο χρόνο, η NOVAL PROPERTY, Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ της CENERGY HOLDINGS, για την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής χερσαίων καλωδίων, στο Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας 100 χρόνια μετά την πρώτη εταιρική οντότητα που δημιούργησαν στην Ελλάδα οι αδελφοί Στασινόπουλοι, η Viohalco συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία της με επίκεντρο τον άνθρωπο, πιστή στις ίδιες αρχές και στο όραμα που την χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή. Μια διεθνής επιχειρηματική δύναμη στη βιομηχανία μετάλλων, με ελληνικές ρίζες.