Skip to main content

ΟΤΕ: Ανάκαμψη στην Ελλάδα – Τα μεγέθη, το μέρισμα 0,68 ευρώ και οι προβλέψεις

Ισχυρές επιδόσεις σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον ανακοίνωσε ο όμιλος ΟΤΕ, τα έσοδα του οποίου επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο στο δ’ τρίμηνο στην Ελλάδα, με αύξηση 2,9%, με προσαρμοσμένο EBITDA (AL) στα 300 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 0,8% και 20% αύξηση στις Αμοιβές των μετόχων για το 2021, στα 480 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενο μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή (313 εκατ. ευρώ).

Αναφορικά με την Κινητή Ρουμανίας, επηρεάστηκε από την υψηλή βάση σύγκρισης ενώ αξιοσημείωτες είναι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου στα 413 εκατ. ευρώ για το έτος, υπερκαλύπτοντας το στόχο που είχε τεθεί.

Τα δεδομένα αυτά οδηγούν τη διοίκηση στην εκτίμηση ότι για το 2021, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα είναι ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ και οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. ευρώ περίπου, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 3,258 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 1,3% το 2020. Το προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) διαμορφώθηκε σε 1,23 δισ. ευρώ οριακά μειωμένο κατά 0,5% και με το αντίστοιχο περιθώριο ενισχυμένο κατά 0,3 μον. ενώ τα καθαρά κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους ανήλθαν σε 263,4 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 21,7%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: “Κλείσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά καταγράφοντας ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στους πελάτες μας, τον τουρισμό, και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Πετύχαμε τους στόχους μας και ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους μας. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους του Ομίλου στην Ελλάδα και τη Ρουμανία που εργάστηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία μας και την παροχή υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης στους πελάτες μας”.

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε ότι το 2020 ήταν μια χρονιά εντυπωσιακών επιτευγμάτων που θα επιτρέψουν στον ΟΤΕ να συνεχίσει να αποδίδει στο μέγιστο. Η μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής σε θυγατρικές του Ομίλου και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, τα οποία υιοθέτησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι, ενισχύουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του οργανισμού μας. “Πετύχαμε τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση των δραστηριοτήτων μας στη σταθερή της Ρουμανίας. H συνεχής ανάπτυξη υποδομών FTTH, η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G αμέσως μετά τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, καθώς και η ανανέωση για 3 χρόνια των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Champions League και Europa League, ισχυροποιούν τη θέση μας στη σταθερή, την κινητή και τη συνδρομητική τηλεόραση αντίστοιχα, βασικούς στρατηγικούς τομείς για τον ΟΤΕ. Παρότι η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα, έχουμε τη δυναμική και την ευελιξία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας”, ανέφερε ο κ. Τσαμάζ. 

«Μετρημένη» βελτίωση από το β’ εξάμηνο

Ενώ ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σταδιακά το 2021, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει μια προοδευτική αλλά μετρημένη επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, από το β’ εξάμηνο του έτους και μετά. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία παραμένει σε εγρήγορση και συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα εξορθολογισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, για να στηρίξει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές της, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές σταθερής και κινητής, που διασφαλίζουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μελλοντική της ανάπτυξη. O OTE είναι έτοιμος να συνεχίσει το ταξίδι της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού, με στόχο να γίνει ακόμη πιο ευέλικτος, αποτελεσματικός και εστιασμένος στην ανάπτυξη και τον πελάτη.

naftemporiki.gr