Skip to main content

Φουρλής: Πώς θα ξεκολλήσει από το «εμπόδιο» των 200 εκατ. ευρώ

Επί προσωπικού: Ο πρόεδρος της Fourlis Συμμετοχών αναζητά τρόπους βελτίωσης της χρηματιστηριακής εικόνας του Ομίλου

Πρωτοβουλίες για να προσδώσει νέα πνοή στην εισηγμένη, την οποία ίδρυσε πριν επτά δεκαετίες ο πατέρας του, Στέλιος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, αναλαμβάνει ο Βασίλης Φουρλής, ο οποίος βλέπει τη χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου να παραμένει καθηλωμένη στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ.

Με το λιανεμπόριο να θεωρείται η βασική δραστηριότητα, χάρη στις επιτυχημένες επωνυμίες των ΙΚΕΑ και Intersport, οι οποίες βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Fourlis Συμμετοχών από το 1999, ο πρόεδρος της εισηγμένης αναζητά τρόπους να δημιουργήσει νέες αξίες για τους μετόχους.

Βασίλης Φουρλής

Υπό αυτό το πλαίσιο, πρώτος στόχος του κ. Φουρλή είναι βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στο 8% (από 4% σήμερα) και η επίτευξη ετήσιου τζίρου 750 εκατ. ευρώ (από 535 εκατ. ευρώ το 2023) μέχρι τη διετία 2026/27.

Κι αυτό φιλοδοξεί να το υλοποιήσει αφενός μέσω της οργανικής ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων, αφετέρου με τη σύναψη νέων επιχειρηματικών συμφωνιών, ιδίως στον κλάδο των αθλητικών ειδών.

Στρατηγική ανάπτυξης

Τον ίδιο προσανατολισμό είχαν και οι αποφάσεις για είσοδο στον χώρο της ευεξίας με την Holland & Barrett, αλλά και στον χώρο των logistics με την Trade Logistics.

Καπετανάκος: Ο επόμενος CEO που χτυπά το καμπανάκι του Χ.Α.

Πρόκειται για κινήσεις, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν το εγχείρημα της θυγατρικής στα ακίνητα, Trade Estates, η οποία στο α’ τρίμηνο του 2024 είδε τα έσοδα από μισθώματα να εκτοξεύονται κατά 68% και τα EBITDA κατά 61%, χάρη κυρίως στην εξαγορά του Smart Park από τη Reds.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δε, ο πρόεδρος της Fourlis Συμμετοχών προχώρησε και σε ορισμένες διοικητικές αλλαγές, αναθέτοντας τον ρόλο της Οικονομικής Διευθύντριας στην Τέσσυ Λατσού, η οποία έχει εμπειρία στην ανάπτυξη ψηφιακών συστημάτων.

Ταυτόχρονα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πρόθεση παραχώρησης ενός επιπλέον ποσοστού μετοχών της Trade Estates (σήμερα ελέγχει το 61%), με στόχο την άντληση ρευστότητας και τη βελτίωση της μετοχικής διασποράς.

Στόχος η ανάκαμψη της μετοχής

Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι εξυπηρετούν ακριβώς την ίδια στρατηγική, η οποία δεν είναι άλλη από τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και φυσικά, την αισθητή ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αξίας του Ομίλου.

Άλλωστε, η μετοχή στο ταμπλό όχι μόνο έχει απολέσει όλο το πάρτι των τελευταίων μηνών, αλλά υπολείπεται κατά 20% των περσινών υψηλών 4ετίας (5 ευρώ). Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο ο Βασίλης Φουρλής θέλει να διορθώσει.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν «ανοσία» στο αυστηρότερο free float

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)