Skip to main content

Φέσσας: Οι 13 χρυσοφόρες συμφωνίες του… Mr Dealmaker – Από την Apple έως τον «εθνικό κούριερ»

Επί προσωπικού: Πώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ έχει χτίσει έναν Όμιλο αξίας 650 εκατ. ευρώ

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν και ίδρυσε την Info Quest, ο Θοδωρής Φέσσας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο ιδανικός… deal-maker. Κι αυτό το αποδεικνύει συνεχώς και αδιαλείπτως καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων δεκαετιών.

Επομένως, τα σενάρια περί πιθανής πώλησης της ACS, της ταχυδρομικής θυγατρικής του Ομίλου, προξενούν… μηδενική έκπληξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Quest Συμμετοχών, όπως ονομάζεται σήμερα η Info Quest, έχει φέρει εις πέρας δεκάδες επιχειρηματικές συμφωνίες, οι οποίες έχουν αφενός μεγαλώσει, αφετέρου «χρυσώσει» τον Όμιλο.

Και κάτι αντίστοιχο ενδεχομένως να γίνει και το επόμενο χρονικό διάστημα εν αναμονή των εξελίξεων για την τύχη της ACS, η οποία έχει μερίδιο αγοράς άνω του 25%.

Μαθιός: Οι αστοχίες «θολώνουν» το μέλλον των πυρίμαχων… ηλικίας 134 ετών

Τα 13 deals

Απ’ αυτόν τον μεγάλο αριθμό deals, o κ. Φέσσας αναμφίβολα μπορεί να ξεχωρίσει τουλάχιστον 13 εξ αυτών, με κορυφαίο όλων τη «χρυσοφόρα» πώληση της Q-Telekom το 2005, η οποία έφερε ένα τεράστιο έσοδο των 330 εκατ. ευρώ.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η πώληση της Cardlink το 2021, με τον κ. Φέσσα να εισπράττει το ποσό των 93 εκατ. ευρώ -δεκαπλάσιο της αρχικής επένδυσης.

Εκτός από πωλήσεις, βέβαια, ο βασικός μέτοχος της Quest, ο οποίος ελέγχει το 50,02% του μετοχικού κεφαλαίου, ξέρει να κάνει και… ψώνια.

Η ACS, για παράδειγμα, η οποία σήμερα έχει μπει στη «βιτρίνα», εξαγοράστηκε πριν 25 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή το 1999, ενώ πολύτιμη έχει αποδειχθεί και η απόκτηση της Uni Systems το 2006. Φυσικά, η επένδυση στη Rainbow το 2009, η οποία έφερε τα προϊόντα Apple στον Όμιλο, διαθέτει δεσπόζουσα θέση στα επιχειρηματικά deals του κ. Φέσσα.

Βοτσαρίδης: Η… μοναχικότητα στο Χρηματιστήριο, τα νούμερα ρεκόρ και ο παράγοντας «Χ»

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερα μνεία πρέπει να γίνει στις αγορές της Επαφός το 2023, της Γ.Ε. Δημητρίου το 2022, της Impact το 2014, της Ergodata το 2001, της Intellitech το 2001, της Unitel το 1999, της Hellas on Line το 1995 και της Decision το 1995.

Χάρη σ’ όλα αυτά τα deals, ο κ. Φέσσας έχει καταφέρει να χτίσει βήμα – βήμα έναν πολυσχιδή Όμιλο, ο οποίος σήμερα διαθέτει χρηματιστηριακή αξία 650 εκατ. ευρώ, πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ, πετυχαίνει καθαρή κερδοφορία περίπου 45 εκατ. ευρώ και έχει ίδια κεφάλαια 262 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Η… αντεπίθεση των μικρών τεχνολογικών μετοχών – Ράλι έως 60% στο 30ήμερο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)