Skip to main content

Χρηματιστήριο: Άλλαξε χέρια το 15% της Austriacard – Πέρασαν πακέτα 32 εκατ. ευρώ

austriacard.com

Placement από τον βασικό μέτοχο, Νίκο Λύκο.

Άλλαξε χέρια το 15% των μετοχών της Austriacard, με τον βασικό μέτοχο, Νίκο Λύκο, να προχωρά στη διάθεση ενός ποσοστού μειοψηφίας, με στόχο την ενίσχυση της μετοχικής διασποράς.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαβιβάστηκαν πέντε πακέτα, συνολικού μεγέθους 5,4 εκατ. μετοχών και συνολικής αξίας 32,8 εκατ. ευρώ.

Η τιμή των πακέτων διαμορφώθηκε στα 6 ευρώ/μετοχή, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με discount σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό.

Μετά την ολοκλήρωση του placement εκτιμάται ότι το ποσοστό του κ. Λύκου υποχώρησε από 77% στο 62% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, βελτιώνοντας σημαντικά τα επίπεδα της διασποράς.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% – 15% είναι δεσμευμένο από τους μετόχους εταιρειών, οι οποίες εξαγοράστηκαν προσφάτως από την εισηγμένη.

Χρηματιστήριο: Οι χρυσές εφεδρείες – Ποιες μετοχές έχουν περιθώριο να «τρέξουν»

Ελκυστική στο ταμπλό

Στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η μετοχή της Austriacard, η οποία συνιστά το διάδοχο σχήμα της Inform Λύκος και η οποία διαπραγματεύεται παράλληλα και στο Χρηματιστήριο της Βιέννης, είναι αμετάβλητη στα 6,60 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να υπολογίζεται σε 239,9 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές του 2024, η μεταβολή της εισηγμένης αγγίζει το +5%, ενώ στο τελευταίο 12μηνο τα σωρευτικά κέρδη ανέρχονται σε σχεδόν +18%.

Τα οικονομικά μεγέθη του 2023 έδειξαν εκτόξευση της καθαρής κερδοφορίας κατά 220% (17 εκατ. ευρώ), με τα έσοδα του Ομίλου να καθορίζονται στα 351 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή.

Χρηματιστήριο: Τα 21 deals στην Τεχνολογία, αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, o δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται στο 2,2x, ενώ ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E υπολογίζεται στο 10,5% -δηλαδή αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τις αποτιμήσεις των υπόλοιπων εταιρειών του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου.

Παρουσία σε 35 χώρες

Σήμερα, η Αustriacard δραστηριοποιείται σε 35 χώρες, προσφέροντας λύσεις σε τομείς, όπως η παραγωγή καρτών για τράπεζες, η ψηφιακή ασφάλεια και η διαχείριση πληροφοριών.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και η προσπάθεια ψηφιοποίησης του ελληνικού δημοσίου, οπωσδήποτε, μπορούν να συνδράμουν στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας, με τη Eurobank Equities να προβλέπει μέση ετήσια βελτίωση των EBITDA κατά 11% έως το 2027.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα νέο ρεκόρ στη Cenergy, το «όχι μέρισμα» στη Δομική και το διπλό… ταμείο στην Intracom

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)