Skip to main content

Μυλωνάς: Η πορεία της τελευταίας 6ετίας, το ράλι +180% και η επόμενη ημέρα

Επί προσωπικού: Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Βρίσκεται στο «τιμόνι» της Εθνικής Τράπεζας τα τελευταία έξι χρόνια, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την επιστροφή της παλαιότερης εν λειτουργία τράπεζας της χώρας (ιδρύθηκε το 1841) στην ομαλότητα και στη μετα-μνημονίων εποχή. Και μέχρι σήμερα, τα έχει καταφέρει αρκετά καλά, όπως μαρτυρούν τόσο τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη, όσο και το ζωηρό ενδιαφέρον για την αποεπένδυση των μετοχών του ΤΧΣ.

George Vitsaras / SOOC

Ο λόγος για τον Παύλο Μυλωνά, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2018 ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Βέβαια, η τοποθέτησή του στην κορυφή της διοίκησης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο ίδιος αποτελεί μέλος της Εθνικής Τράπεζας από το αρκετά μακρινό 2000, κουβαλώντας ένα «πλούσιο» βιογραφικό με σημαντικές εργασιακές εμπειρίες ως οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ (1995-2000) και στο ΔΝΤ (1987-1995).

Τα επιτεύγματα

Όσον αφορά το σήμερα, σίγουρα, ο κ. Μυλωνάς μπορεί να νιώθει ικανοποιημένος από την πορεία της Εθνικής, η οποία διαθέτει χρηματιστηριακή αξία άνω των 6,5 δισ. ευρώ (Νο.3 πολυτιμότερη εταιρεία στο Χ.Α) και μετρά συνολικά κέρδη της τάξης του 180% στην τελευταία 6ετία, επωφελούμενη φυσικά και της ευρύτερης ανάκαμψης της αγορά. Το αποτέλεσμα είναι η μετοχή να «φιγουράρει» στα υψηλότερα επίπεδα από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 (υψηλά 8,5 ετών).

Το μεγαλύτερο επίτευγμα, βέβαια, αφορά τον γόρδιο δεσμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία παρέλαβε σε επίπεδα άνω του 40% και πλέον έχει οδηγήσει κάτω του 4%. Κάπως έτσι, πριν λίγες εβδομάδας, ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά οργανικά κέρδη της Εθνικής εκτοξεύθηκαν στο 1,2 δισ. ευρώ το 2023, δηλαδή 2,5 φορές άνω των επιπέδων του 2022. Το 2018, όταν είχε πρωτο-αναλάβει καθήκοντα CEO, το καθαρό αποτέλεσμα ανερχόταν σε κέρδη μόλις 50 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη ημέρα

Αυτήν την στιγμή, η βασική στόχευση του κ. Μυλωνά εστιάζει σε τρία επίπεδα, με κορυφαία όλων το μέρισμα. Η διοίκηση ευελπιστεί ότι οι εποπτικές αρχές θα ανάψουν το πράσινο φως σε μια ικανοποιητική διανομή, προλειαίνοντας το έδαφος στην πρώτη επιβράβευση των μετόχων έπειτα από πολλά χρόνια.

Παράλληλα, για τον CEO της τράπεζας, εξαιρετικά σημαντική είναι και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του δημοσίου, το οποίο εξακολουθεί να διαθέτει το 18%. Όλα δείχνουν ότι έως το τέλος του 2024 αυτή η εκκρεμότητα θα έχει οριστικά κλείσει. Και τέλος, η τρίτη προτεραιότητα του κ. Μυλωνά σχετίζεται με τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν να προκύψουν στο άμεσο μέλλον.