Skip to main content

Φόρουμ Δελφών: H Ναυτεμπορική στο πάνελ για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Ναυτεμπορική στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το αποψινό πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συντονίστρια τη Διευθύντρια σύνταξης του naftemporiki.gr, Νατάσα Στασινού.

Κύριοι ομιλητές ήταν: Ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου, ο κ. Γιάννης Σπυρόπουλος, Διευθύνων εταίρος, OCTANE Management Consultants, ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής, Attica Bank, και ο κ. Δημήτρης Δημητρίου Αντιπρόεδρος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας -Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Ηπείρου, Ελλάδα- αναφορικά με τη στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφερε ότι: «Στις τράπεζες υπάρχει έλλειμμα εξυπηρέτησης πελατών. Έχουν επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό  αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως σε λειτουργία και να αυξηθούν οι τρόποι εξυπηρέτησης. Πολλοί λενε πως δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με τις τράπεζες. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ανταποκρίνονται στο δίπολο, δηλαδή άνθρωπος και εταιρία». Και πρόσθεσε ότι «όταν πουλάς πίστη χρειάζεσαι διαπροσωπική σχέση εμπιστοσύνης, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κλείνοντας αναφορικά με τα δάνεια υπογράμμισε: «εμείς μπορούμε να εγκρίνουμε δάνειο μέσα σε ένα μήνα, όταν ακούγεται ότι αυτό μπορεί να ξεπεράσει και τους έξι μήνες. Το σύστημα πρέπει να «ξυπνήσει» και να εστιάσει στη χρηματοδότηση».

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής, Attica Bank, κατά την παρέμβασή του ανέφερε ότι «η Attica Bank τον τελευταίο χρόνο επανατοποθετείται στην αγορά με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο μετασχηματισμός είναι σε εξέλιξη και συνεχίζεται.»

Πρόσθεσε επίσης, ότι «είναι κάτι που γίνεται ορατό στον πελάτη με γυμνό μάτι. Οι πελάτες βλέπουν την ταχύτητα, την ευελιξία αλλά και την ανθρώπινη επαφή. Έχουμε κρίσιμο ρόλο στην ελληνική οικονομία για να χρηματοδοτήσουμε στο 90% των επιχειρήσεων. Το 2023 ήταν στο 37% ενώ φέτος ο στόχος μας θα είναι πάνω απο 40%».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «Φτιάχνουμε πακέτα προϊόντων που απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα φτιάξουμε και άλλα διότι στόχος μας είναι να απαντήσουμε στους κλάδους της αγοράς. Στην Attica Bank το κάνουμε, εστιάζουμε σε δύο κρίσιμα ερωτήματα των επιχειρηματιών. Στο πως να διαχειριστούν την επιχείρηση αλλά και στο πώς να την αναπτύξουν».

Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου Αντιπρόεδρος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κατά την παρέμβασή τους για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια, το βασικότερο πρόβλημα, το οποίο αναδείχθηκε από όλα τα προηγούμενα πάνελ, είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χρηματοδότηση έχει σημασία διότι αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια» πρόσθεσε επίσης ότι «οι  τέσσερεις συστημικές τράπεζες που έχουν απομείνει, όπως ακούστηκε προηγουμένως είναι πολύ λίγες και θα συμφωνήσω.»

Επιπλέον, αναφορικά με το τι χρειάζεται να πράξει η πολιτεία, ανέφερε ότι «η πολιτεία χρειάζεται να χαλαρώσει λίγο τα κριτήρια. Δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το bankability που έχουν οι τράπεζες σήμερα. Οι μικρομεσαίες να εκπαιδευτούν καλύτερα και εκεί το επιμελητήριο προσφέρει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα, όχι εκπαίδευσης γενικότερης αλλά το πώς οι εταιρίες μας οι μικρομεσαίες μπορούν να ανταποκριθούν και στα κριτήρια βιωσιμότητας και στην πράσινη μετάβαση αλλά και στις τεχνολογικές προκλήσεις ωστε σιγά σιγά να γίνουν τραπεζικά ικανές να αντλήσουν κεφάλαια.»

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Σπυρόπουλος, Διευθύνων εταίρος της OCTANE Management Consultants, κατά την παρέμβασή του αναφορικά με το business plan, αλλά και με τις επιλογές χρηματοδότησης που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφερε ότι «υπάρχουν ένα σορό δυνατότητες από έναν επιχειρηματία, πέραν τις τραπεζικής ή της κρατικής επιδότησης για να αντλήσουν κεφάλαια».

Ωστόσο όπως τόνισε, το μεγάλο challenge είναι είτε μέσω κρατικής χρηματοδότησης είτε δανειακής, να αποδώσουν οι επενδύσεις. Καθώς όπως τόνισε «και οι επενδυτές θέλουν αποδώσεις και οι τράπεζες θέλουν απο πληρωμή των δανείων. Αλλά ακόμα και τα κρατικά λεφτά δεν είναι άνευ κόστους.»