Skip to main content

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Η Folli Follie είχε στοχοποιηθεί από παντού

«Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση, τα πρόστιμα που μου έχουν επιβληθεί είναι 30 εκατ. ευρώ και οι προσαυξήσεις ημερησίως μπορεί να φτάνουν και 10.000 ευρώ»

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίστηκε η απολογία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Folli Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του, Δημήτρη, την μητέρα του, Καίτη, και άλλους 6 κατηγορούμενους, κάθονται στο εδώλιο για τα πεπραγμένα της εταιρείας.

«Ήταν ωρολογιακή βόμβα…»

«Θυμάμαι δυο λόγια του πατέρα μου. Μου είπε “είσαι ο γιος μου, αλλά αυτό το μαγαζί είναι δικό μου και θα κάνω ό,τι θέλω”. Τους είπα “μη με ενοχλήσετε ξανά”. Έπρεπε να δω τι θα κάνω. Είχα προβληματιστεί. Ο όμιλος είχε γιγαντωθεί στην Ευρώπη. Είμαι ο μοναχογιός. Το να αποχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, το αντίκτυπο χρηματιστηριακά θα ήταν δεκαπλάσιο από αυτό που έγινε με την QCM. Ήμουν εγκλωβισμένος. Αν ήξερα τα επακόλουθα της ωραιοποίησης, ότι ήταν ωρολογιακή βόμβα, θα είχα αντιδράσει αλλιώς», είπε κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία είχε στοχοποιηθεί.

«Στοχοποιήθηκε από την έκθεση της QCM, τον τύπο με καθημερινά άρθρα, την ίδια την επιτροπή, που ζητούσε έγγραφα με ασφυκτικές προθεσμίες, τις τράπεζες, που ζητούσαν άμεσα τα χρήματά τους. Στοχοποιήθηκε και από τους μετόχους και τους μικρομετόχους, δυστυχώς. Δεν βλέπαμε την επόμενη ημέρα, φώναζαν “να μπουν φυλακή οι Κουτσολιούτσοι”, αντί να ισορροπήσουμε αφού υπήρχαν προοπτικές. Στοχοποιήθηκε δυστυχώς και από τους ομολογιούχους», είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Αναφορικά με την εταιρεία στην Ασία, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι επειδή η Folli Follie πήγαινε πολύ καλά στην Ελλάδα, επεκτάθηκαν σε Λονδίνο και Γενεύη.

«Το 1994 υπήρχε ενδιαφέρον από έναν ιάπωνα επιχειρηματία που ψώνισε από το κατάστημα στο Λονδίνο. Ήθελε να μιλήσει με την ιδιοκτησία, γιατί δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην Ιαπωνία. Ήθελε την αποκλειστική χρήση του σήματος στη χώρα του. Η επιτυχία ήταν άμεση. Δεν προλαβαίναμε! Άλλαξε παρά πολύ τη νοοτροπία της εταιρείας, επειδή έπρεπε να ανταποκριθούμε, υπήρχε πειθαρχία που δεν ήταν συνηθισμένη σε ελληνική εταιρεία. Αν και υπήρχαν στελέχη και επιτελείο στρατηγικής, ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Από το 2004 που εγκαταστάθηκε μόνιμα ο πατέρας μου, όταν ερχόταν στην Ελλάδα, μας ενημέρωνε για τα τεκταινόμενα στην Ασία», είπε.

«Οργή για τα πλαστά έγγραφα»

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι σοκαρίστηκε όταν έμαθε για τα αποτελέσματα της έκθεσης της Alvarez, σύμφωνα με την οποία τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie στην Ασία (FF Asia Group) το 2017 αποδείκνυαν μία πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε ανακοινώσει η εταιρεία (σύμφωνα με την έκθεση της  Alvarez, τα έσοδα της εταιρείας στην Ασία ήταν 116,8 εκατ. ευρώ, αντί των 1,112 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η Folli Follie).

Κουτσολιούτσος: Αισθάνθηκα έναν θυμό και μια αγανάκτηση, ότι δε μπορούσα να φανταστώ πως γινόντουσαν τέτοιου είδους παρατυπίες. Ειδικά για τα πλαστά έγγραφα, ένιωσα μεγάλη οργή. Αν δει κανείς την έκθεση, με απλά μαθηματικά, διαπιστώνει ότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Πρόεδρος: Την ωραιοποίηση τη γνώριζαν οι συγκατηγορούμενοί σας;

Κατηγορούμενος: Όχι, θα είμαι απόλυτος σε αυτό. Ήμασταν δεμένη ομάδα και δεν ήθελα να τους μεταφέρω το βάρος.

Πρόεδρος: Η μητέρα σας;

Κατηγορούμενος: Όχι. Υπήρχε ένταση με τον πατέρα μου σε διάφορα επίπεδα. Υπήρχαν τριβές. Η μητέρα μου ήταν κάτι ξεχωριστό, γιατί είχε να κάνει με την εικόνα της εταιρείας. Την αισθητική, τις διαφημίσεις… Ήταν επικεφαλής του δημιουργικού.

Πρόεδρος: Πού πήγαιναν οι καταστάσεις οι ωραιοποιημένες;

Κατηγορούμενος: Στο ΔΣ και μετά στον ορκωτό ελεγκτή.

Πρόεδρος: Άρα Αλαβάνος, Γρατσώνης, Βαρθαλίτης, Τσακαλογιάννης;

Κατηγορούμενος: Ναι, κάπως έτσι.

«Έχω καταστραφεί οικονομικά ισόβια»

Σε ερωτήσεις του προέδρου, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Κατηγορούμενος: Έχω δύο κόρες και έχω χωρίσει με τη γυναίκα μου. Με στήριξε όταν ήμουν στη φυλακή, έχουμε καλές σχέσεις. Έχουμε δύο σπίτια στην Κηφισιά. Με το που έγινε αυτή η ιστορία, έμεινα διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2018 και μετά έγινα απλό μέλος. Οι αποδοχές μου μειώθηκαν πολύ. Και μετά ήρθε η εφορία και μου είπε να καταθέτω τον μισθό στο Ταμείο Παρακαταθήκων και Δανείων.

Πρόεδρος: Και πώς ζείτε;

Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Αυτή τη στιγμή είμαι σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί τα πρόστιμα που μου έχουν επιβληθεί είναι 30 εκατ. ευρώ και οι προσαυξήσεις ημερησίως μπορεί να φτάνουν και 10.000 ευρώ. Έχω καταστραφεί οικονομικά ισόβια.

Πρόεδρος: Οι γονείς σας πώς ζουν;

Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Μετά από ένα τέτοιο γεγονός, καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι.

naftemporiki.gr