Skip to main content

Κάρας: Το κερδοφόρο «στοίχημα» του Τσέχου CEO

Επί προσωπικού: Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η ετήσια κερδοφορία του ΟΠΑΠ έχει διπλασιαστεί.

Όταν ο Γιαν Κάρας ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου του 2021 καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου στον ΟΠΑΠ, η κατάσταση στον Όμιλο ήταν ως εξής: Η μετοχή βρισκόταν στα 10,2 ευρώ. Τα έσοδα της προηγούμενης χρήσης, η οποία στιγματίστηκε από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ανέρχονταν σε 1,13 δισ. ευρώ, με την καθαρή κερδοφορία να καθορίζεται στα 205,3 εκατ. ευρώ και το μέρισμα να αθροίζεται σε 0,65 ευρώ/μετοχή.

Σήμερα, τρία χρόνια και τρεις μήνες αργότερα, η πορεία του ΟΠΑΠ υπό την καθοδήγηση του Τσέχου είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή: Η μετοχή έφθασε έως τα 17,3 ευρώ (υψηλά 15 ετών), ο τζίρος του 2023 εκτοξεύθηκε στα επίπεδα – ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν για 2η συνεχόμενη χρονιά τα 400 εκατ. ευρώ και το συνολικό ετήσιο μέρισμα ανήλθε σε 1,85 ευρώ.

Η σύγκριση είναι, σίγουρα, περιττή. Έσοδα και κέρδη έχουν διπλασιαστεί, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα (κέρδη 202 εκατ. ευρώ το 2019). Κι όλα αυτά, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται στον Γιαν Κάρας, ο οποίος διέβλεψε εγκαίρως τις ευκαιρίες που γεννήθηκαν στον χώρο των τυχερών παιγνίων και εξέλιξε το ήδη επιτυχημένο μοντέλο του Ομίλου.

Άλλωστε, ο Τσέχος CEO γνωρίζει αρκετά καλά τον ΟΠΑΠ, καθώς στον Όμιλο βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2014, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων, προτού τεθεί αρχικά επικεφαλής των εμπορικών δραστηριοτήτων και μετέπειτα επικεφαλής όλου του Ομίλου. Πριν τον ΟΠΑΠ, δε, κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε Τσεχία και Γερμανία.

Iσχυρό και το 2024

Όσον αφορά το 2024, ο Γιαν Κάρας σίγουρα περιμένει ένα ακόμη πιο δυναμικό έτος, με τον πήχη της κερδοφορίας να τίθεται στα 450 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, ο ΟΠΑΠ έχει μπροστά του τόσο το Euro της Γερμανίας, όσο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Δύο διοργανώσεις, οι οποίες παραδοσιακά εκτοξεύουν την επιθυμία για… τζόγο. Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάμε τη διαρκή εξέλιξη των επίγειων παιχνιδιών (VLTs, Τζόκερ, Λόττο κ.α.), την ξεκάθαρη υπεροχή στον online στοιχηματισμό, αλλά και την εισαγωγή του EuroJackPot, το οποίο εκτιμάται ότι θα εισφέρει σημαντικά έσοδα.

Κι όλα αυτά, σε μια αγορά, η οποία θα συνεχίσει να μεγαλώνει, όπως καταδεικνύουν οι περισσότερες εκθέσεις. Και το ευτυχές για τον Γιαν Κάρας είναι ότι καταφέρνει να διατηρεί το μεγάλο πλεονέκτημα του ΟΠΑΠ έναντι του ανταγωνισμού, υπερασπιζόμενος τα ισχυρά μερίδια αγοράς.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)