Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ δυσκολεύονται να σηκώσουν… κεφάλι

REUTERS/Kevin Coombs

Η επίμονη «καχεξία» στις μετοχές των ΑΕΕΑΠ

Από μια… καθίζηση διαρκείας χαρακτηρίζονται εδώ και αρκετούς μήνες οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων, γνωστών και ως ΑΕΕΑΠ, καθώς η υποαπόδοση του κλάδου έναντι της υπόλοιπης χρηματιστηριακής αγοράς παραμένει ισχυρή.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις συνολικά οκτώ εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, μόλις οι τρεις διαθέτουν θετικό πρόσημο στο 2024, με τη μεγαλύτερη άνοδο (+4,6%) να καταγράφεται στην Intercontinental, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε τροχιά απορρόφησης από την BriQ. Θετικό πρόσημο εμφανίζουν, επίσης, οι BriQ και Μπλε Κέδρος με αύξηση +1,8% και +4% αντίστοιχα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Αντίθετα, η Orilina εμφανίζει τη χειρότερη ετήσια απόδοση με κάμψη 6,5%. Ακολουθεί η Trastor με -3,8%, η Trade Estates με -3,4% και η Premia με -2,5%, ενώ η Prodea έχει μηδενική μεταβολή στο 2024, βάζοντας «φρένο» στις διευρυμένες απώλειες του τελευταίου 12μηνου, οι οποίες αγγίζουν το 15%.

Μάλιστα, στην παραπάνω υποομάδα θα πρέπει να προσθέσουμε και την Κλουκίνα – Λάππας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να απορροφηθεί από την Intracom Properites, αποτελώντας τον βραχίονα ακινήτων του Ομίλου Intracom. Μέσα στο 2024, η μετοχή της εισηγμένης χάνει άνω του 10%. Βέβαια, το προηγούμενο 12μηνο είχε προηγηθεί ένα ράλι της τάξης του 65%.

Γιατί αυτή η καθίζηση

Το μείζον ερώτημα σ’ αυτήν τη διαμορφωθείσα κατάσταση αφορά, αναμφίβολα, το γιατί υπάρχει αυτή η καθίζηση. Ιδίως από την στιγμή που οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ θα έπρεπε κανονικά να λειτουργούν για τον επενδυτή ως ένα προϊόν σταθερού εισοδήματος, με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο.

Η απάντηση, μεταξύ άλλων, βρίσκεται αφενός στην ανάγκη για μια ριζική αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τις ΑΕΕΑΠ -ήδη υπάρχουν προστάσεις για την επιβολή ενός σταθερού συντελεστή ή/και για μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ– αφετέρου στα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, τα οποία δημιουργούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στα ταμεία των εταιρειών.

Η αρνητική… σηματωρός

Την ίδια ώρα, ακόμη μία… ρίζα του κακού βρίσκεται στον σηματωρό του κλάδου, δηλαδή την Prodea, η οποία διαθέτει χρηματιστηριακή αξία άνω του 1,8 δισ. ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη εισηγμένη στον τομέα των ακινήτων.

Η χαμηλή διασπορά της Prodea (μόλις στο 13%) έχει εγκλωβίσει τη μετοχή (-15% στο 12μηνο), με την εμπορευσιμότητα και τον ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνονται σε ιδιαιτέρως απογοητευτικά επίπεδα.

Κι όταν ο «γίγαντας» του κλάδου, ο οποίος διαθέτει κεφαλαιοποίηση υψηλότερη από το σύνολο όλων των υπόλοιπων εταιρειών ακινήτων, παρουσιάζει μια τέτοια εικόνα, αυτό εύλογα «κρατά» πίσω όλες τις μετοχές ΑΕΕΑΠ.

Παρά τις προσπάθειες επιλεγμένων εταιρειών να βελτιώσουν τη διασπορά και να τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και την επικείμενη είσοδο ακόμη μίας ΑΕΕΑΠ, αυτής της Noval Properties του Ομίλου Viohalco.

Οι φετινές μεταβολές στις μετοχές των ΑΕΕΑΠ

• ΚΛΜ -10,8%
• Orilina -6,5%
• Trastor -3,8%
• Trade Estates -3,4%
• Premia -2,5%
• Prodea 0%
• BriQ Properties +1,8%
• Μπλε Κέδρος +4%
• Intercontinental +4,6%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)