Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της Jumbo χάνει σχεδόν 3%

ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / INTIME NEWS

Σήμερα η αποκοπή του δικαιώματος στο έκτακτο μέρισμα.

Προς τη χειρότερη συνεδρίαση του 2024 οδεύει η μετοχή της Jumbo στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αποκοπή του μερίσματος προκαλεί έντονες ρευστοποιήσεις στη σημερινή συνεδρίαση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης χάνει 2,70% και αναδιπλώνεται στην περιοχή των 26 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 19 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, οι σημερινές απώλειες είναι οι χειρότερες από τις 9 Ιανουαρίου, όταν η μετοχή είχε κατρακυλήσει κατά σχεδόν 3%.

Το θετικό για την Jumbo, πάντως, αφορά τον ημερήσιο τζίρο, ο οποίος δεν είναι ιδιαιτέρα υψηλός, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί σχεδόν 60.000 τεμάχια, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 33% του φετινού μέσου όρου.

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα

Οι πιέσεις στο ταμπλό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδονται στην αποκοπή του μερίσματος, καθώς από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη επιβράβευση του 0,60 ευρώ/μετοχή.

Το επίμαχο ποσό, το οποίο προέρχεται από τα κέρδη του 2023 και το οποίο είχε ανακοινωθεί στις αρχές του έτους, αντιπροσωπεύει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 3%.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέσα στο τρέχον έτος, να ακολουθήσει και νέα επιβράβευση προς τους μετόχους, η οποία θα αποφασιστεί εκτός απροόπτου στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Η στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τις τελευταίες εβδομάδες, η μετοχή εμφανίζει μια εικόνα στασιμότητας, με τη συνολική μεταβολή στο 30ήμερο να είναι οριακά αρνητική (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή συνεδρίαση.

Αυτό έχει σταθεροποιήσει την ανοδική κίνηση του 2024 στα επίπεδα του +6%, με τη σωρευτική άνοδο στο 12μηνο να ανέρχεται στα όρια του +30%.

Πάντως, μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Αύγουστο η μετοχή «φιγούραρε» στο ιστορικό υψηλό των 29 ευρώ. Επομένως, μια διόρθωση θεωρείται φυσιολογική.

Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, η αξία της Jumbo υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 10η πολυτιμότερη εισηγμένη στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη κερδοφορίας P/E στο 13,1x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 2,5x.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)