Skip to main content

MYTILINEOS: Η καινοτομία σταθερά στο κέντρο της δραστηριότητας της

Στόχος της είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες της ενεργειακής μετάβασης, με όρους αειφορίας

Η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και η ολοένα και πιο αυξανόμενη βελτιστοποίηση που παρατηρείται στην εφαρμογή των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης, συνθέτουν μία νέα πραγματικότητα στην οποία η σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ζωή μετασχηματίζεται διαρκώς.

Με δεδομένο πως ο αναλογικός κόσμος φαίνεται σταδιακά να ξεθωριάζει, η μετάβαση και η εδραίωση στη νέα ψηφιακή εποχή μοιάζει να είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος στόχος για την ανάπτυξη των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις πρώτες εταιρείες που τόλμησαν να κοιτάξουν με θάρρος προς το μέλλον ήταν η MYTILINEOS, μία εταιρεία που επενδύει σταθερά και στρατηγικά στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη διαρκή πρόοδο της και την εναρμόνισή της με τις διεθνείς τάσεις.

Ενέργεια και Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ιδέα της Avokado

Η ενεργειακή κρίση και η έντονη δημόσια συζήτηση που πυροδοτείται γύρω από το εν λόγω θέμα τα τελευταία χρόνια και με την πρόοδο που παρουσιάζει η τεχνολογία, ωθεί την επιχειρηματική κοινότητα στην αναζήτηση έξυπνων λύσεων.

Το 2021, δημιουργήθηκε με χαρακτηριστικά νεοφυούς επιχείρησης η Avokado που ήρθε να καλύψει το κενό που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο στην δημιουργία λογισμικού προϊόντος για νέες τεχνολογικές λύσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.  Η MYTILINEOS αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ιδέα της Avokado με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δίνοντας της, μάλιστα, τη δυνατότητα να αποκτήσει την αυτοτέλεια της ως start – up, με σκοπό το «κυνήγι» της καινοτομίας μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων που ανθίζουν σήμερα.

Συνδυάζοντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, data Intelligence και νέες τεχνολογίες, όπως Internet of Energy, Mobile, Social, Blockchain, η Avokado αναμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παροχή ενέργειας και κτίζει «έξυπνες πόλεις» για «έξυπνους πολίτες».

Στόχος της είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες της ενεργειακής μετάβασης, με όρους αειφορίας, διατηρώντας μία ανθρωποκεντρική, αλλά και περιβαλλοντοκεντρική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Με λύσεις που βοηθούν τους ενεργειακούς παρόχους να βελτιώνουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες ενέργειας και που βοηθούν τις πόλεις να επιταχύνουν την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

Η Avokado τοποθετείται στη διεθνή αγορά με ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων τεχνητής νοημοσύνης που ικανοποιεί τις ανάγκες παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας ως προς την μέγιστη δυνατή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από καθαρές πηγές ενέργειας και την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος:

    • Το λειτουργικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AVOS για συστήματα οικιακής μπαταρίας και μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (BESS). Το λειτουργικό σύστημα ουσιαστικά κάνει τις συσκευές αποθήκευσης πιο «έξυπνες» και αποδοτικές.
    • Την πλατφόρμα ολοκληρωμένων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης AVOX για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται ήδη από την Protergia και διαχειρίζεται τις ενεργειακές ανάγκες και τα assets του κάθε πελάτη σε πραγματικό χρόνο μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.
    • Την «έξυπνη μηχανή» αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης AVOKADO AI για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, όπως για παράδειγμα είναι η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Ουσιαστικά, η Avokado επιδιώκει να καταστεί ο ψηφιακός βοηθός των καταναλωτών για την ανάπτυξη εφαρμογών και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας, για την καλύτερη διαχείριση αλλά και για ένα πιο πράσινο αποτύπωμα.

Η ίδια απευθύνεται, ήδη, στην ελληνική και διεθνή αγορά, προσφέροντας τις λύσεις της σε εταιρικούς και βιομηχανικούς πελάτες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ σύντομα και με την εξέλιξη των αλγορίθμων που αναπτύσσονται θα απευθύνεται σε ολοένα και περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις, φιλοδοξώντας να γίνει «μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές εταιρίες τεχνολογίας, στον τομέα του Cleantech και Climate tech», όπως δηλώνει και Βασίλης Νικολόπουλος, CTO και Co-Founder της νεοφυούς εταιρείας.

«Άσπρα Σπίτια»: Μία πόλη του μέλλοντος

Με δέσμευση στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και επίκεντρο το σύγχρονο πολίτη και την πόλη του μέλλοντος, το 2022 η MYTILINEOS παρουσίασε μία καινοτόμα πλατφόρμα για τους κατοίκους του πρότυπου οικισμού Άσπρα Σπίτια στην παραλία Διστόμου, τη MYTILINEOS Smart Cities.

Ο μετασχηματισμός του οικισμού στην πρώτη «έξυπνη πόλη» της χώρας αντανακλάται στο όραμα μίας ενεργειακής κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Η πλατφόρμα Smart Cities περιλαμβάνει τις παρακάτω υπηρεσίες και εφαρμογές:

    • Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
    • Έξυπνη διαχείριση υδάτων
    • Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
    • Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 5G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
    • Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
    • Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
    • Συστήματα κεντρικού ελέγχου που παρέχουν άμεσα πληροφορία για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα, ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Ενώ οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες περιλαμβάνουν:

    • «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
    • Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
    • Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Μάλιστα, στην αρχή της φετινής χρονιάς, στα τέλη Φεβρουαρίου, η MYTILINEOS έθεσε σε λειτουργία και την Πλατφόρμα του Πολίτη μέσα από την οποία οι κάτοικοι μπορούν να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τον οικισμό, συμμετέχοντας ενεργά στην καθημερινότητα τους.

Με μια γρήγορη και εύκολη online εγγραφή στην πλατφόρμα, μπορούν να πραγματοποιούνται κρατήσεις σε αθλητικούς χώρους, σε χώρους εκδηλώσεων, και σε αθλητικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ δίνεται και η δυνατότητα επικοινωνίας σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ένταξη επιχειρήσεων στην πλατφόρμα. Επιπλέον, οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική γνωστοποίηση βλάβης του σπιτιού τους με δυνατότητα online παρακολούθησης και αξιολόγησης της επισκευής.

Εξάλλου, η MYTILINEOS διατηρεί την καινοτομία στο επίκεντρο της δραστηριότητας της, επενδύοντας στην πράξη, στην παραγωγή υψηλής τεχνογνωσίας μέσα από πρωτοποριακά εργαλεία για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της και με το βλέμμα διαρκώς προσανατολισμένο στις διεθνείς τάσεις της εποχής, με πυρήνα το σύγχρονο πολίτη, για την κοινωνία του μέλλοντος και για την ενεργειακή μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη».

Δείτε όλο το Αφιέρωμα Digital Transformation