Skip to main content

Aramco: Στοπ στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου – Τι κρύβει η απόφαση

Είναι αυτή η απόδειξη, ότι ακόμη και ο βασιλιάς του πετρελαίου είχε τελικά αποδεχθεί ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί σύντομα και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται; αναρωτιέται ο Economist

Έχει σταματήσει η Σαουδική Αραβία να πιστεύει σε ένα ευοίωνο μέλλον για το πετρέλαιο; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Aramco, τις τελευταίες εβδομάδες, του πετρελαϊκού Γολιάθ του βασιλείου που κατέχει κεντρική θέση στις παγκόσμιες αγορές με την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να φτάνει τα 2 τρισ. δολάρια, πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ExxonMobil,τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως.

Τα ερωτήματα γεννήθηκαν από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τον Ιανουάριο, ότι αναστέλλονται  μακροχρόνια -και κοστοβόρα- σχέδια της εταιρείας για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητάς της σε πετρέλαιο, από 12 εκατομμύρια σε 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Είναι αυτή η απόδειξη, ότι ακόμη και ο βασιλιάς του πετρελαίου είχε τελικά αποδεχθεί ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί σύντομα και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται; αναρωτιέται ο Economist.

Τα οικονομικά αποτελέσματα και πλούσια μερίσματα

Η αναστολή των projects, έκαναν όλα τα βλέμματα να στραφούν στα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023, που ανακοινώθηκαν στις 10 Μαρτίου.

Κανείς βέβαια, δεν περίμενε να επαναληφθουν τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, όταν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ραγδαία αύξηση της ζήτησης εκτίναξαν τα ετήσια καθαρά κέρδη της στα 161 δισ. δολάρια – τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ για οποιαδήποτε εισηγμένη εταιρεία παγκοσμίως.

Όμως αναλυτές και επενδυτές εξακολουθούσαν να ενδιαφέρονται έντονα για την έκταση της μείωσης των εσόδων και των κερδών της εταιρείας, και για τυχόν αλλαγές στα σχέδια κεφαλαιακών δαπανών και, ενδεχομένως ή για την αποκάλυψη μιας εντελώς νέας στρατηγικής.

Τελικά, τα κέρδη μειώθηκαν απότομα, από 161 δισ. δολάρια το 2022 σε 121 δισ. δολάρια πέρυσι, αν και αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της εταιρείας.

Χάρη στο ειδικό μέρισμα που καθιερώθηκε πρόσφατα, η Aramco πλήρωσε ωστόσο σχεδόν 100 δισ. δολάρια στους μετόχους πέρυσι, 30% περισσότερα από ό,τι το 2022.

Επίσης υποσχέθηκε να μοιράσει ακόμη περισσότερα το 2024.

Δύο εξελίξεις

Το πλούσιο μέρισμα συνοδεύτηκε από δύο εξελίξεις. Πρώτον, φημολογείται ότι η Aramco ετοιμάζει έκδοση μετοχών στην δευτερογενή αγορά από τις οποίες θα μπορούσε να συγκεντρώσει ακόμη και 20 δισ. δολάρια τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για μια κίνηση που συνήθως συνδέεται με επέκταση παρά με συρρίκνωση.

Δεύτερον, αυξάνει ήδη τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Τα ετήσια αποτελέσματά της αποκαλύπτουν ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν από περίπου 40 δισ. δολάρια το 2022 κοντά στα 50 δισ. δολάρια πέρυσι.

Η Aramco επιβεβαίωσε ότι η αναστολή της προγραμματισμένης επέκτασης της παραγωγικής της ικανότητας θα εξοικονομήσει περίπου 40 δισ. δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2028. Αλλά, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι η Aramco δεν επενδύει. Αντιθέτως, στόχος είναι να δαπανήσει μεταξύ 48 και 58 δισ. δολάρια το 2025, και ίσως περισσότερα τα επόμενα λίγα χρόνια.

Κάποια από αυτά τα χρήματα θα πάνε σε “καθαρά” προγράμματα, όπως το υδρογόνο, η δέσμευση άνθρακα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Ορισμένα θα πάνε σε πιο φιλικά έργα για το περιβάλλον όπως στην επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου κατά πάνω από 60% από το επίπεδο του 2021 έως το 2030, και στην υποστήριξη έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο εξωτερικό.

Σταθερά με…πετρέλαιο

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος στοχεύει στη διασφάλιση ότι η Aramco μπορεί να διατηρήσει την ικανότητά της να αντλεί έως και 12 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως.

Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο δεσμεύεται τόσο για την άντληση πετρελαίου όσο και για τη διατήρηση του ρόλου της Σαουδικής Αραβίας ως τον ρυθμιστή παραγωγό της αγοράς.

Τα οράματα του μπιν Σαλμάν

Η αναστολή των projects όπως όλα δείχνουν, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει  δεσμευτεί να επενδύσει χρήματα, στο οικονομικό όραμα που προωθεί πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου και de facto κυβερνήτης, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάτι που έγινε πιο εμφανές στις 7 Μαρτίου, όταν η Aramco ανακοίνωσε τη μεταβίβαση του 8% των μετοχών της, αξίας 164 δισ. δολαρίων,  στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων που πλέον θα κατέχει το 16% της Aramco, σε σύγκριση με το 2% περίπου που ανήκει σε μετόχους της μειοψηφίας,

Και η πραγματικότητα της αγοράς

Επίσης,  η αναστολή οφείλεται σε μια προσεκτική εκτίμηση της πραγματικότητας της αγοράς: αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στην Αμερική, χαμηλή ζήτηση στην Κίνα και περικοπές στην παραγωγή από το καρτέλ της ΟΠΕΚ (του οποίου η Σαουδική Αραβία είναι το ισχυρότερο μέλος).

Όπως το συνόψισε ο Amin Nasser, διευθύνων σύμβουλος της Aramco, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων: «Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αποτελέσουν βασικό μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος για πολλές δεκαετίες στο μέλλον, παράλληλα με νέες ενεργειακές λύσεις». Το ίδιο και η Aramco.

naftemporiki.gr