Skip to main content

Κυπαρίσσης: Ο CEO της Νο.5 τράπεζας που ανακοινώνει μέρισμα 30%

Επί προσωπικού: Η 25ετής εμπειρία του κ. Κυπαρίσση «οδηγός» για την Optima Bank

Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα για την Optima Bank, καθώς η τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του 2023, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τη διανομή μερίσματος από τη διοίκηση του Δημήτρη Κυπαρίσση -την πρώτη από την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Η Optima Bank, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, πέρασε το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τους μετόχους να αντλούν το ποσό των 150,9 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μία από τις 30 μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές της τελευταίας 30ετίας στην ελληνική αγορά.

Μέρισμα 30%

Ο κ. Κυπαρίσσης, ένα στέλεχος της τραπεζικής αγοράς με εμπειρία τουλάχιστον 25 ετών στον χώρο, έχει ήδη προαναγγείλει τη διανομή ενός μερίσματος, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 30% των κερδών του 2023 (απόδοση περίπου 6%).

Δημήτρης Κυπαρίσσης

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα αποτελέσματα του 9μηνου, τα καθαρά κέρδη της Optima Bank ανέρχονται στα 73,6 εκατ. ευρώ έναντι 42,9 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022. Κάτι που σημαίνει ότι η τελική κερδοφορία του 2023 θα είναι υπερδιπλάσια του προηγούμενου έτους.

Τιμή – στόχος 9,1 ευρώ

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυπαρίσσης έχει πετύχει τη διεύρυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 826 εκατ. ευρώ στο 12μηνο (Σεπτέμβριος ’22 – Σεπτέμβριος ’23), με τις προβλέψεις να μην ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι  καταθέσεις έχουν «φουσκώσει» κατά 65%, φθάνοντας στα 3,1 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2023. Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι τα έσοδα από τόκους (NII) εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ανθεκτικά και το 2024.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχετική ανάλυση της Alpha Finance ανεβάζει την τιμή – στόχο στα 9,1 ευρώ έναντι 7,6 ευρώ της τρέχουσας τιμής.

P/E κάτω του 10x

Αυτήν την στιγμή, ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται στο 1,2x, ενώ ο δείκτης κερδοφορίας P/E κυμαίνεται κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10x -και συγκεκριμένα στο 8,2x.

Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης υπολογίζεται στα 565 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την 34η πολυτιμότερη εταιρεία του Χρηματιστηρίου και την 5η πολυτιμότερη εισηγμένη τράπεζα.

Η 25ετής εμπειρία

Όσον αφορά τον κ. Κυπαρίσση, ο οποίος βρίσκεται στον κλάδο των τραπεζών από το 1993, έχει ένα «πλούσιο» βιογραφικό, περνώντας διαδοχικά από τη Xiosbank, τη Novabank, την BankEuropa (θυγατρική της Novabank στην Τουρκία), τη Millennium bank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Eurobank και τέλος, την Optima Bank, η οποία προέκυψε από την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)