Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ράλι 9% για τη Cenergy στο τελευταίο 3ήμερο

Στο 1,4 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας

Μόλις τρεις συνεδριάσεις χρειάστηκε η μετοχή της Cenergy, προκειμένου να επιστρέψει κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 7,5 ευρώ, αφήνοντας πίσω τη συσσώρευση των προηγούμενων εβδομάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά +2,5% στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στην περιοχή των 7,3 ευρώ.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από «ζωηρό» ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 147.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ.

Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 90% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024, ο οποίος καθορίζεται στο 1,2 εκατ. ευρώ.

Ράλι 9% στο 3ήμερο

Αντίστοιχα αγοραστικά «ξεσπάσματα» εμφάνισε η μετοχή και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, οι οποίες έκλεισαν με αύξηση 2,86% και 3,86%.

Αυτό σημαίνει ότι η συνολική μεταβολή στο τριήμερο 28-29 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου ξεπερνά το +9%, βάζοντας «φρένο» στο επταήμερο πτωτικό σερί, το οποίο είχε προηγηθεί.

Πλέον, η Cenergy απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά των 7,5 ευρώ, σβήνοντας τις φετινές απώλειες και επαναφέροντας τη συνολική απόδοση του 2024 στο +3%.

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη 19η πολυτιμότερη εισηγμένη της Λεωφόρου Αθηνών.

Ανεκτέλεστο 3 δισ. ευρώ

Με βάση τα οικονομικά μεγέθη του 9μηνου του 2023, το ανεκτέλεστο έργων της Cenergy ανέρχεται στο ιστορικό υψηλό των 3 δισ. ευρώ, με το χαρτοφυλάκιο των νέων projects να εμπλουτίζεται διαρκώς, πρωτίστως στην περίπτωση της Ελληνικά Καλώδια και δευτερευόντως στην περίπτωση της Σωληνουργίας Κορίνθου.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, σε πρόσφατο report, είχε τοποθετήσει τον πήχη για τη μετοχή στα 9,25 ευρώ, θεωρώντας ότι η εταιρεία διαθέτει ένα ελκυστικό αναπτυξιακό story, το οποίο δεν έχει επαρκώς αποτιμηθεί από το ταμπλό.

Πάντως, αυτήν την στιγμή η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη κερδοφορίας 20,9x (P/E) και δείκτη λογιστικής αξίας 3,85x (P/BV).

Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2023 θα ανακοινωθούν στις 6 Μαρτίου, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη, με τους αναλυτές να προσδοκούν τη διανομή ενός ικανοποιητικού μερίσματος.

Ας σημειωθεί ότι το 79,78% των μετοχών της Cenergy ανήκει στον Όμιλο Viohalco, με τις φήμες περί ενός placement να κυκλοφορούν εδώ και αρκετούς μήνες στα χρηματιστηριακά γραφεία, χωρίς προς το παρόν να έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)