Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μίνι – ράλι για την Quest, με στόχο τη βελτίωση της αποτίμησης

Διαθέτει τη χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία από το σύνολο των blue chips

Την καλύτερη συνεδρίαση από τον Δεκέμβριο πετυχαίνει σήμερα (27/2) η μετοχή της Quest Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία προσπαθεί να βάλει «φρένο» στην πολύμηνη συσσώρευση.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά +3,5% και διαμορφώνεται στα 5,40 ευρώ, τα οποία συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ημερών.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 63.600 τεμάχια, συνολικής αξίας 343.000 ευρώ. Αυτό ήδη αντιστοιχεί στο 170% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024.

Στο -7% φέτος

Από τις αρχές του έτους, πάντως, η μετοχή της Quest Συμμετοχών χάνει τουλάχιστον 7% (χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή συνεδρίαση), απέχοντας παρασάγγας από τα περσινά ιστορικά υψηλά των 6,7 ευρώ.

Από τον περασμένο Οκτώβριο δε, όταν και σημειώθηκαν τα χαμηλά 12μηνου των 5,04 ευρώ, η εισηγμένη μετρά άνοδο κάτω του 10%, ενώ την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 27%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου να έχει περισταλεί στα 580 εκατ. ευρώ, κατρακυλώντας στην 32η θέση των πολυτιμότερων εταιρειών της ελληνικής αγοράς.

Κίνδυνος αφαίρεσης από τον «25άρη»

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία είναι η χαμηλότερη από τα συνολικά 25 blue chips, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει την Quest σε διαγραφή από τον FTSE 25 στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών, στα τέλη Απριλίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι εύλογο να παρατηρούνται ορισμένες κινήσεις βελτίωσης της αποτίμησης του Ομίλου, προκειμένου να εισέλθει από καλύτερη θέση στον Απρίλιο, όταν και ξεκινήσει ο έλεγχος των εισηγμένων για την τελική κατάταξη (θα ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος του Απριλίου και όχι η τελευταία ημέρα του Απριλίου, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος).

Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες έχουν κυκλοφορήσει και ορισμένα σενάρια για την πώληση μίας εκ των θυγατρικών εταιρειών της Quest, κάτι το οποίο φαίνεται ότι αποτιμούν οι επενδυτές.

Οι δείκτες P/E + P/BV

Στο 9μηνο του 2023, η Quest εμφανίζει αύξηση των πωλήσεων κατά 11,8% και ενίσχυση των EBITDA κατά 9,6%. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη είναι χαμηλότερα κατά περίπου 1% και διαμορφώνονται σε 32,2 εκατ. ευρώ, με τη μείωση να αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους (υψηλότερα επιτόκια).

Αυτήν την στιγμή, ως εκ τούτου, ο δείκτης P/E (τιμή/κέρδη) του Ομίλου ανέρχεται στο 13x, με τον δείκτη P/BV (τιμή/λογιστική αξία) να κυμαίνεται άνω του 2,2x και τη μερισματική απόδοση να υπολογίζεται στο 3,8%.

Ας σημειωθεί ότι τα τελικά μεγέθη του 2023 θα γίνουν γνωστά στις 3 Απριλίου, με την ενημέρωση των αναλυτών να ακολουθεί στις 4 Απριλίου.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)