Skip to main content

Ζαγορά Πηλίου: Μειωμένη κατά 30% η φετινή σοδειά

Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Εκτιμήσεις ότι λόγω της κακοκαιρίας Daniel, έχει χαθεί περί το 10% από τα 12 χιλ. στρέμματα καλλιέργειας

Μειωμένη παραγωγή περί το 30% υπολογίζεται για τη φετινή σοδειά στα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, ενώ η περιοχή μετρά ακόμα τις πληγές της από την κακοκαιρία Daniel, από την οποία εκτιμάται ότι έχει χαθεί περί το 10% από τα 12 χιλ. στρέμματα καλλιέργειας.

Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, κ. Ιωάννης Κράββαρης, «η φετινή παραγωγή στην αρχή της άνοιξης ήταν περιορισμένη λόγω κλιματικής αλλαγής που οδήγησε σε αυξημένη υγρασία και ακαρπία. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία διάθεσης και περί τα τέλη Ιουνίου θα ολοκληρωθεί. Η μείωση στην παραγωγή υπολογίζεται στο 30%».

Σε ό,τι αφορά στις τιμές παραγωγού, φέτος κινούνται σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα από πέρυσι, σε συνάρτηση όμως με ένα αυξημένο κόστος παραγωγής και μεταφορικών ειδικά στην περιοχή όπου το δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση στις τιμές παραγωγού διαμορφώνεται περί το 20% σε σχέση με πέρυσι που δεν είχε γίνει ανατίμηση από από τους παραγωγούς.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποκατάστασης στην περιοχή και ένα μέρος των ζημιών μπορεί να αποκατασταθεί. «Έχουμε υποστεί ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και σε ένα ποσοστό έχουν χαθεί καλλιέργειες που δεν θα αποκατασταθούν ποτέ. Υπολογίζουμε ότι έχει χαθεί ολοκληρωτικά έως και 10% περίπου της καλλιεργήσιμης γης, που συνολικά ανέρχεται σε περίπου 12 χιλ. στρέμματα».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις όπως σημείωσε ο κ. Κράββαρης έχει ληφθεί περί το 70% και ευελπιστούν για άμεσα καταβολή του υπόλοιπου ποσού.

Σημειώνεται ότι ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς, αφού ιδρύθηκε το 1916, κατέχει μερίδιο περί το 35% στα επώνυμα μήλα στην εγχώρια αγορά, ενώ οι εξαγωγές υπολογίζονται σε περίπου 10% της παραγόμενης ποσότητας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού, οι εξαγωγές εξαρτώνται και από την διαθέσιμη ποσότητα παραγωγής με τις βασικές αγορές διάθεσης να περιλαμβάνουν την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Δυστυχώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία υπήρξαν και αγορές που χάθηκαν, όπως η Βουλγαρία, στην οποία έχουν διεισδύσει τα τελευταία δύο χρόνια οι Πολωνοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, περί τα 25 λεπτά, τις οποίες ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

Σε αναπτυξιακό επίπεδο ο Συνεταιρισμός, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 4.2.1, βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης για νέες ψυκτικές εγκαταστάσεις, επένδυση ύψους 4,7 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Πέρα από τα νωπά προϊόντα ο συνεταιρισμός εστιάζει και στην μεταποίηση προϊόντων όπως το πετιμέζι, ενώ υφίσταται ενδιαφέρον και έναρξη μεταποίησης στο κάστανο.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκε το τριετές πρόγραμμα «Deliciοus EUPDOAPPLES» για την ανάδειξη των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου. Το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει δράσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα κοινοτικά συστήματα ποιότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.